Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arnold Karskens: rapport NPO Ombudsman snijdt geen hout

Arnold Karskens: rapport NPO Ombudsman snijdt geen hout

HILVERSUM (ANP) - Arnold Karskens, voorzitter van omroep Ongehoord Nederland (ON), heeft donderdag in een uitzending van Ongehoord Nieuws gereageerd op het rapport dat Ombudsman van de NPO Margo Smit over zijn omroep naar buiten heeft gebracht. "Het heeft wel wat reuring veroorzaakt", aldus Karskens. "Maar het snijdt geen hout, vind ik."

Uit het rapport van de Ombudsman kwam dinsdag naar voren dat ON aantoonbaar onjuiste informatie verspreidt en daarmee de journalistieke code van de NPO schendt. Het gaat dan onder meer om schending van de code op het punt van betrouwbaarheid en daardoor het passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. Ook wordt onjuiste informatie niet gecorrigeerd en worden meningen niet voldoende gescheiden van feitelijke informatie.

De voorzitter van ON zegt dat Smit geen voorbeelden kan geven van wanneer de omroep "onjuiste informatie" heeft verspreid. "Ze spreekt over een patroon. Als we naar het patroon toegaan zijn dat vaak meningen waar zij zich niet in kan vinden, zoals corona of over de oorlog in Oekraïne." Karskens vraagt Smit ook een rapport te schrijven over alle andere omroepen en niet alleen over Ongehoord Nederland. "Leg dezelfde maatstaven aan voor ON, maar ook voor die andere omroepen. En kijk of er een verschil is in benadering. De resultaten zullen nog niet zo gek veel verschillen", zegt hij.

Karskens stelt dat hij het instituut van Ombudsman "een belangrijke factor" in de democratie vindt. Hij geeft wel te kennen te worstelen met de persoon Margo Smit. "Zij heeft zich voordat we zijn toegetreden tot het omroepbestel al negatief over ons uitgelaten. We zien dat toch een klein beetje terug in die rapportage."

Meer uit Binnenland

Racismecoördinator: politie-ervaringen van mensen serieus nemen

DEN HAAG (ANP) - De ervaringen van mensen met de politie moeten serieus genomen worden, en daarom pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh voor vervolgonderzoek. Dat zegt een woordvoerster namens Baldewsingh in reactie op de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat deed voor het eerst onderzoek naar de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormden voor een politiecontrole.

48 minuten geleden
OM heeft contact met VAE over arrestatie Promes

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft contact met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over de arrestatie van voetballer Quincy Promes in Dubai. Volgens een woordvoerder van het OM is Promes (32) aangehouden voor "een lokale overtreding".

1 uur geleden
Russische media: voetballer Promes betrokken bij ongeval in Dubai

DUBAI (ANP) - Voetballer Quincy Promes zou betrokken zijn bij een ongeval in Dubai en zou daarna zijn gevlucht. Dat melden meerdere Russische media. Dat zou de reden zijn dat hij momenteel wordt vastgehouden op het vliegveld in Dubai. Ook wordt gesteld dat er op 4 of 5 maart een hoorzitting is.

1 uur geleden
Nederlandse ambassadeur in Moskou bij begrafenis Navalny

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassadeur in Moskou, Gilles Beschoor Plug, heeft vrijdag de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny bijgewoond, laat demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Navalny overleed onlangs in een strafkamp.

1 uur geleden
Yeşilgöz: verband politiecontrole en afkomst heel ingewikkeld

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) vindt het "heel goed" dat er voor het eerst cijfers zijn over de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormde voor een politiecontrole. In de Veiligheidsmonitor van statistiekbureau CBS over 2023 is dat voor het eerst meegenomen. Ruim een derde van de mensen met Marokkaanse ouders heeft het gevoel dat hun afkomst of huidskleur een rol speelde. Dat getal "moet je wel kunnen duiden", vindt Yeşilgöz. "Het is zo'n ingewikkeld onderwerp."

2 uur geleden
Net genoeg opvangplekken beschikbaar voor vluchtelingen Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft nog net genoeg opvangplekken beschikbaar voor mensen die nu de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Er zijn in totaal 170 bedden vrij voor nieuwe vluchtelingen, een fractie meer dan de 160 eerder deze maand. Dat was de kleinste marge in de opvang sinds het begin van de oorlog en de start van de vluchtelingenstroom twee jaar geleden.

3 uur geleden
Kritiek Onderwijsinspectie op aanpak sociale veiligheid TU Delft

DEN HAAG/DELFT (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs vindt dat de TU Delft te weinig doet voor sociale veiligheid van zijn medewerkers. De zorg voor de werknemers "wordt verwaarloosd", en dat leidt tot een "verhoogd risico op sociale onveiligheid voor alle medewerkers", concludeert de inspectie. De TU Delft is het niet eens met de kritiek en noemt het onderzoek van de inspectie ondeugdelijk.

4 uur geleden