Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Arnhemse flat waar fatale brand woedde was veilig'

'Arnhemse flat waar fatale brand woedde was veilig'

ARNHEM (ANP) - De flat aan het Gelderseplein in Arnhem, waar op 1 januari van dit jaar een fatale brand woedde, was brandveilig. De bewoners van het grote, uit de jaren zestig van de vorige eeuw stammende gebouw zijn niet in gevaar geweest. Dat desondanks een vader en zijn zoontje om het leven zijn gekomen komt door brandstichting in de hal van de flat, waardoor gebruikers van de lift werden overvallen.

Dat concludeert Crisislab, een onderzoeksinstituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen, dat op verzoek van flatbeheerder woningcorporatie Vivare onderzoek deed naar de brandveiligheid van het gebouw. Vivare beheert in de buurt van de betrokken flat nog meer vergelijkbare gebouwen.

Twee bankstellen in de hal van de flat vatten op oudejaarsavond vlam doordat er vuurwerk op was gelegd. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor vorige week 60 uur werkstraf tegen twee jongens van nu 13 en 14 jaar. Omdat er vanwege de jaarwisseling overal rook en kruitdamp hing, viel de brandlucht in de hal niet op. De banken waren illegaal in de hal achtergelaten.

Door het vuur overvallen

De twee slachtoffers en de moeder en dochter van het gezin, die op bezoek waren geweest op de bovenste verdieping van de flat, stapten nietsvermoedend in de lift. Beneden werden ze overvallen door het vuur. "De slachtoffers zijn er waarschijnlijk in geslaagd de liftdeur weer te sluiten. Daarna is de lift naar de derde etage gegaan." De liftkooi had zich ondertussen gevuld met giftige rook. "Als de banken er niet hadden gestaan, was deze brand niet mogelijk geweest." Stroomstoring in de lift lijkt de onderzoekers niet waarschijnlijk.

Volgens Crisislab voldeed het flatgebouw aan alle brandveiligheidseisen, waarbij wordt opgemerkt dat de wetgever in het Bouwbesluit onmogelijk rekening kan houden met brandstichting. Vivare neemt desondanks maatregelen. Zo krijgen alle flats een elektrische brandmelder. Er komen voorzieningen om verspreiding van rook te vertragen en op de begane grond komt er een extra vluchtdeur die rechtstreeks naar buiten voert. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is nog bezig met een onderzoek naar de fatale brand.

Meer uit Binnenland

Man dood gevonden in woning Oss, twee vrouwen opgepakt

OSS (ANP) - De politie heeft zaterdagavond in een appartement aan de Hertewissel in Oss een overleden man (23) aangetroffen. Agenten reageerden even na 22.00 uur op een melding dat er geschoten zou zijn in het pand. Twee vrouwen van 31 en 36 jaar uit de Brabantse plaats zijn opgepakt.

28 minuten geleden
Dode en zwaargewonde bij auto te water in Delft

DELFT (ANP) - Door een ongeluk met een auto aan de Oostpoortweg in Delft, is een man overleden en een andere man zwaargewond geraakt. De auto waarin zij zaten is door onbekende oorzaak in het water terechtgekomen.

2 uur geleden
Explosief gevonden bij woning in Vlaardingen

VLAARDINGEN (ANP) - Bij een woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen heeft de Explosieven Opruimingsdienst zaterdagavond een verdacht pakketje meegenomen en onschadelijk gemaakt. Er zat hoogstwaarschijnlijk een explosief in, zegt een woordvoerster van de politie Rotterdam-Rijnmond.

2 uur geleden
Nederlandse: gesprek met familie in Gaza voelde als afscheid

DEN HAAG (ANP) - Grote zorgen zijn er bij Esther van der Most, directeur van de stichting Plant een Olijfboom, nu de situatie in Gaza met de dag verslechtert. De stichting plant bomen in de Palestijnse gebieden en "werkt voor rechtvaardige vrede met gelijkwaardigheid voor alle burgers, inclusief recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen", aldus de website. De schoonfamilie van Van der Most komt uit Gaza en een deel van hen is nog in het noorden. Vrijdag heeft ze familieleden, onder wie haar zwager in Gaza-Stad, gesproken die vertelden wat ze meemaken. Het telefoongesprek voelde voor haar als afscheid nemen, zegt ze.

2 uur geleden
Dronken bestuurder zonder rijbewijs opgepikt door dronken vriend

BREDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Breda een 29-jarige automobilist uit Oosterhout meegenomen naar het politiebureau toen bleek dat hij dronken was en geen rijbewijs had. Zijn bijrijder, die hem later kwam ophalen op het politiebureau, bleek "ook beschonken", aldus de politie.

2 uur geleden
Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

3 uur geleden
Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

8 uur geleden