Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in 'armste wijk'

Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in 'armste wijk'

ARNHEM (ANP) - De gemeente Arnhem heeft een fonds opgezet om de schulden van tientallen gezinnen in de buurt Immerloo II af te lossen. Het gaat om een experiment, om te onderzoeken of de sociale problematiek die vaak bij schulden komt kijken zo kan worden opgelost. Het fonds bestaat momenteel uit 425.000 euro, ingebracht door drie lokale stichtingen.

"We hebben voor Immerloo II gekozen omdat dit een van de armste wijken van Nederland is", aldus een woordvoerster van de gemeente. In deze buurt wonen ongeveer 1800 mensen. Arnhem hoopt veertig tot zestig huishoudens met "langdurige en problematische schulden" te kunnen helpen. Bij de selectie kijkt de gemeente specifiek naar gezinnen met kinderen. "Als blijkt dat we meer geld nodig hebben, gaan we er alles aan doen om te zorgen dat het fonds wordt aangevuld."

Arnhem hoopt met dit experiment "de giftige spiraal" te doorbreken van schulden die generatie op generatie worden overgedragen. "Schulden leiden tot meer schulden", zegt wethouder Mark Lauriks (bestaanszekerheid, PvdA). "Ze slaan een gat in je portemonnee en je toekomst, en nemen zoveel ruimte in je hoofd in dat nadenken over keuzes bijna onmogelijk wordt. En zo nemen schulden je leven over, tot er enkel een mensonwaardig bestaan overblijft."

Nationaal programma

Immerloo ligt in de wijk Malburgen, die onderdeel is van een nationaal programma om achterstanden op het gebied van onderwijs, werk, inkomen, wonen, gezondheid en leefbaarheid aan te pakken. Een kwart van de inwoners van deze wijk moet rondkomen met net iets meer dan het sociaal minimum. In 2021 was bijna de helft van de inwoners laagopgeleid.

"We willen het liefst iedereen helpen, maar dat past niet binnen dit experiment en het budget", aldus de gemeentewoordvoerster. Wijkteams gaan de deuren langs om de animo te peilen. De deelnemers, die worden geselecteerd op basis van de hoogte en duur van hun schuld en het aantal schuldeisers, zijn van hun financiële last af en krijgen twee jaar begeleiding om aan hun toekomst te werken. De gemeente trekt zelf 150.000 euro uit voor de coördinatie en evaluatie van het experiment. Arnhem wil kijken of sociale problemen als huiselijk geweld, verslaving en werkloosheid verdwijnen als gezinnen uit de schulden zijn.

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

3 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

5 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

6 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

6 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

8 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

12 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

15 uur geleden