Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armoedefonds deelt ruim 13.000 schoolspullenpassen uit

Armoedefonds deelt ruim 13.000 schoolspullenpassen uit

DEN BOSCH (ANP) - Stichting Armoedefonds heeft dit jaar ruim 13.000 schoolspullenpassen uitgedeeld. Daarmee kunnen kinderen voor vijftig euro aan schoolspullen kopen voor het nieuwe schooljaar, zoals een agenda, schriften of gymspullen. Vorig jaar kregen zo'n 10.000 kinderen de pas.

Het Armoedefonds zag het aantal aanvragen voor de schoolspullenpas de afgelopen jaren sterk stijgen. Waar het er vorig jaar ongeveer 14.000 waren, kregen in 2019 nog 5672 kinderen een pas. Dit jaar waren er ruim 16.000 aanvragen, die lopen via lokale hulporganisaties, zoals bijvoorbeeld de Voedselbank. Zo'n organisatie geeft bij het Armoedefonds aan welke kinderen in hun regio de pas nodig hebben.

Het fonds verklaart de toename deels door de toegenomen bekendheid van de pas en het Armoedefonds. "Aan de andere kant zien we ook dat de kosten die mensen voor school maken, dus voor schoolspullen en andere zaken rond de overstap van de basisschool naar de middelbare, de laatste jaren licht gestegen zijn", zegt woordvoerster Irene Verspeek. "Het kost veel mensen in de praktijk meer moeite om die kosten op te kunnen vangen."

Geldgebrek

Dat niet alle 16.000 aanvragen konden worden ingewilligd heeft te maken met geldgebrek, zegt Verspeek. "Het komt nog wel eens voor dat er later nog geld binnenkomt, dan kunnen we soms nog ophogen. Maar de tijd daarvoor is nu krap, zo kort voor het nieuwe schooljaar." De organisatie noemt het "heel erg zuur" dat niet alle kinderen dit keer een pas konden krijgen, ook omdat veel van hen door de coronamaatregelen een "extra zwaar jaar" achter de rug hebben.

Volgens het Armoedefonds is het hebben van alle schoolspulletjes belangrijk om mee te kunnen komen in de klas, zowel qua onderwijs als op sociaal vlak. "Wanneer een kind niet of met onvoldoende schoolspullen uitgerust is, start hij of zij de middelbare schoolcarrière al op de eerste dag met een achterstand."

Meer uit Binnenland

Februaristaking van 1941 herdacht in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt zondagmiddag weer de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en schrijver Johan Fretz houden een toespraak. Ook worden er kransen en bloemen gelegd bij het standbeeld van De Dokwerker op het plein.

2 uur geleden
Nesten van vogels weer te zien op camera tijdens Beleef de Lente

ZEIST (ANP) - Nesten van bosuilen, kerkuilen, steenuilen en zeearenden zijn weer te zien via de camera's van Vogelbescherming. Zondag gaan de camera's van het populaire project Beleef de Lente weer aan, waar meer dan een miljoen mensen naar vogels in hun nest kijken. Dit jaar kan er naar dertien vogelsoorten gekeken worden.

2 uur geleden
Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

9 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

10 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

13 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

14 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

15 uur geleden