Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Armoedebestrijders zien toename vraag naar voedsel door corona'

'Armoedebestrijders zien toename vraag naar voedsel door corona'

ROSMALEN (ANP) - Armoedebestrijders zien vanwege de coronacrisis het aantal hulpaanvragen voor levensmiddelen flink toenemen. Dat concludeert Stichting Armoedefonds na een inventarisatie onder tientallen organisaties voor armoedebestrijding. De ondervraagden denken dat in de zomer het aantal mensen dat hulp nodig heeft nog verder zal toenemen, vanwege meer faillissementen.

Sommige armoedebestrijdingsorganisaties zien stijgingen van hulpaanvragen voor voedsel tot bijna 100 procent, aldus de stichting. "De toename komt vooral van de groep tweeverdieners van wie het contract van één van hen niet is verlengd, van mensen uit de horeca met een nulurencontract en van zzp'ers", zegt directeur Jacco van den Essenburg van Stichting Burgerinitiatief Woudenberg.

Volgens een andere organisatie, stichting IDO in Lelystad, hangt de forse toename samen met het hamstergedrag in supermarkten. "De afgelopen weken verdwenen de huismerken als eerste uit de supermarkt", vertelt IDO-directeur Veerle Rooze. "Toen mensen ineens noodgedwongen aan de A-merken moesten, ontstond er bij ons een stijging. Sommigen kunnen zich dat eenvoudigweg niet veroorloven." Voor de coronacrisis stonden er circa 130 mensen bij de stichting geregistreerd die regelmatig voor een maaltijd langskomen, nu zijn het er 234.

Kleding

Ook hulpaanvragen voor bijvoorbeeld kleding of leermiddelen zijn in opmars, toont het onderzoek. Sommige organisaties zien meer aanvragen voor laptops voor kinderen, om school op afstand te kunnen volgen. De stijgingen van hulpaanvragen die niet zijn gerelateerd aan voedsel, zijn in de afgelopen weken met 5 tot 10 procent toegenomen.

Een op de vijf Nederlanders zag zijn inkomen in maart dalen als gevolg van de coronacrisis, toont eerder onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Een op de drie huishoudens verwacht de komende maanden moeilijk rond te kunnen komen.

Meer uit Binnenland

Van Gennip vindt zwangerschapsdiscriminatie bij WNL onbegrijpelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is "onbegrijpelijk" dat de strijd tegen zwangerschapsdiscriminatie nog steeds nodig is in Nederland, zegt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar aanleiding van berichtgeving over omroep WNL. In een veelbesproken artikel in het AD beschuldigden bekende presentatoren en andere (oud-)medewerkers hoofdredacteur Bert Huisjes deze week van manipulatief gedrag en zwangerschapsdiscriminatie.

23 minuten geleden
OM Amsterdam weet niets van verblijf in cel van Promes in Dubai

AMSTERDAM (ANP) - Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is niets bekend over een verblijf in de cel in Dubai van voetballer Quincy Promes. Dat laat een woordvoerder van het OM vrijdag desgevraagd weten. Volgens het OM was er al eerder sprake van soortgelijke geruchten, maar ook toen kon niet worden vastgesteld dat Promes in Dubai zou worden vastgehouden.

39 minuten geleden
Aanhouding Promes leidt tot ophef in Russische sportwereld

MOSKOU (ANP) - De aanhouding van de veroordeelde voetballer Quincy Promes in Dubai veroorzaakt ophef in de Russische sportwereld. Russische media berichtten dat de aanvaller van Spartak Moskou donderdag op het vliegveld werd tegengehouden, toen hij met zijn teamgenoten aan boord wilde gaan van een vlucht naar Sint-Petersburg.

51 minuten geleden
CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Ook het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

52 minuten geleden
Schip dat vastzat onder Rotterdamse brug weer los

ROTTERDAM (ANP) - Het containerschip dat vrijdagochtend vast kwam te zitten onder de Willemsbrug in Rotterdam is weer los. Het schip voer vrijdagochtend tegen de brug aan. Een aantal containers die leeg zouden zijn, kwam daarbij in de Nieuwe Maas terecht. Niemand is gewond geraakt.

54 minuten geleden
Wilders roept VVD en NSC op om rechts kabinet mogelijk te maken

DEN HAAG (ANP) - "Kom op VVD en NSC maak een rechts kabinet mogelijk anders komt er dankzij jullie een kabinet Timmermans!", zegt Geert Wilders op X. De voorman van PVV zegt zelf "tien keer over onze schaduw heen" te zijn gesprongen. Hij roept deze partijen waarmee hij al maanden onderhandelt over een coalitie op om hetzelfde te doen. Wilders gaat vrijdagochtend met informateur Kim Putters in gesprek.

2 uur geleden
Nieuwe zaak Consumentenbond tegen Facebook en Instagram

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond begint een nieuwe rechtszaak tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. De organisatie wil voor elkaar krijgen dat gebruikers een schadevergoeding krijgen voor het schenden van hun privacy.

3 uur geleden