Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armenië wendt zich tot Rusland in conflict Nagorno-Karabach

Armenië wendt zich tot Rusland in conflict Nagorno-Karabach

JEREVAN/BAKOE (ANP/DPA/RTR) - Armenië wendt zich tot Rusland voor hulp in het opnieuw opgelaaide grensconflict met Azerbeidzjan om de regio Nagorno-Karabach als dat verder escaleert. De Armeense ambassadeur in Moskou zegt tegen het Russische persagentschap Interfax dat een Russische militaire basis in Gjoemri, zo'n 120 kilometer ten noorden van hoofdstad Jerevan de belangrijkste veiligheidsfactor in de regio is.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov riep Armenië en Azerbeidzjan maandag al op de vijandelijkheden onmiddellijk te staken, maar een einde lijkt vooralsnog niet in zicht. De regering van Nagorno-Karabach meldde maandag dat er die dag aan zijn kant nog eens 26 doden zijn gevallen waarmee het totaal daar op 89 doden kwam. Azerbeidzjan meldde negen doden, waaronder burgers. Aan beide kanten zijn talloze gewonden gevallen.

De gevechten escaleerden maandag doordat beide kanten elkaar met raketten en artillerie bestookten. De internationale gemeenschap drong maandag aan op een staakt-het-vuren en een hervatting van onderhandelingen. Rusland heeft zich als bemiddelaar opgeworpen in de strijd tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken.

Rusland heeft minstens tot 2044 een verdrag met Armenië, waaronder Rusland in de zuidelijke Kaukasus voor vrede en rust dient te zorgen. Volgens Interfax zijn 3500 Russische soldaten in Gjoemri en Jerevan gestationeerd. De Russen hebben onder meer een tankbataljon, tientallen gevechtsvliegtuigen en raketafweersystemen in Armenië.

De Russische troepen zijn onder meer verantwoordelijk voor de grensbewaking. Toen Armenië en Azerbeidzjan in de jaren negentig oorlog voerden, stond Rusland aan Armeense kant. Armenië moet het grotendeels van Russische steun hebben voor zijn verdediging. In tegenstelling tot het verarmde Armenië, heeft het olierijke Azerbeidzjan een modern uitgerust leger.

Sinds zondag zijn na ongeveer 26 jaar wapenstilstand weer gevechten uitgebroken in en rond Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan heeft sinds de oorlog in de jaren negentig herhaaldelijk aangekondigd de bergregio weer te willen heroveren. Armenië ziet het op zijn beurt als een historisch onrecht dat toenmalig Sovjetleider Josef Stalin de regio, die hoofdzakelijk door christelijke Armenen wordt bevolkt, ooit aan het overwegend Islamitische Azerbeidzjan toebedeelde.

Armenië beschuldigt het Azerbeidzjaanse leger van grootschalige aanvallen in het zuiden en het noordoosten van Nagorno-Karabach. De parlementsvoorzitter van de afvallige regio stelt dat de Azeri's en hun bondgenoot Turkije de oorlog vooral voeren om de autoritaire Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev in het zadel te houden.

Meer uit Buitenland

Trump vergelijkt onderzoeken naar hem met Stalinistisch Rusland

WACO (ANP/RTR) - Oud-president Donald Trump heeft zijn eerste campagnebijeenkomst in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024 aangegrepen om tegen zijn aanklagers te ageren. Tijdens een rally in Waco in de staat Texas noemde hij tijdens een bijna twee uur durende toespraak de onderzoeken die naar hem lopen "iets dat rechtstreeks uit een Stalinistische horrorshow komt."

1 uur geleden
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong

VENETIË (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zijn op zoek naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, meldt CNN. Burgemeester Luigi Brugnaro van de stad noemt hem een "idioot" en zegt op Twitter de man "een certificaat van domheid en veel schoppen" te willen geven voor de daad die viraal is gegaan op sociale media.

1 uur geleden
VS: geen aanwijzing dat Rusland kernwapens gaat inzetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zien geen aanwijzing dat Rusland voorbereidingen treft voor het gebruik van kernwapens. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie nadat de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte nucleaire wapens in Belarus te stationeren.

3 uur geleden
Defensieminister Israël keert zich tegen juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische defensieminister Yoav Gallant vindt dat de omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus de politicus in een televisietoespraak.

7 uur geleden
Meerdere zwaargewonden bij betoging tegen Frans waterreservoir

SAINTE-SOLINE (ANP) - Tijdens een demonstratie tegen de bouw van een enorm waterbassin bij het dorp Sainte-Soline in het zuidwesten van Frankrijk zijn zware gevechten uitgebroken tussen betogers en politie. Daarbij is een aantal mensen zwaargewond geraakt.

8 uur geleden
Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

8 uur geleden
IAEA-chef opnieuw naar bezette kerncentrale Zaporizja

WENEN (ANP) - De baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) reist volgende week naar de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het wordt het tweede bezoek van directeur-generaal Rafael Mariano Grossi aan het nucleaire complex in het door Rusland bezette gebied.

8 uur geleden