Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armenië wendt zich tot Rusland in conflict Nagorno-Karabach

Armenië wendt zich tot Rusland in conflict Nagorno-Karabach

JEREVAN/BAKOE (ANP/DPA/RTR) - Armenië wendt zich tot Rusland voor hulp in het opnieuw opgelaaide grensconflict met Azerbeidzjan om de regio Nagorno-Karabach als dat verder escaleert. De Armeense ambassadeur in Moskou zegt tegen het Russische persagentschap Interfax dat een Russische militaire basis in Gjoemri, zo'n 120 kilometer ten noorden van hoofdstad Jerevan de belangrijkste veiligheidsfactor in de regio is.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov riep Armenië en Azerbeidzjan maandag al op de vijandelijkheden onmiddellijk te staken, maar een einde lijkt vooralsnog niet in zicht. De regering van Nagorno-Karabach meldde maandag dat er die dag aan zijn kant nog eens 26 doden zijn gevallen waarmee het totaal daar op 89 doden kwam. Azerbeidzjan meldde negen doden, waaronder burgers. Aan beide kanten zijn talloze gewonden gevallen.

De gevechten escaleerden maandag doordat beide kanten elkaar met raketten en artillerie bestookten. De internationale gemeenschap drong maandag aan op een staakt-het-vuren en een hervatting van onderhandelingen. Rusland heeft zich als bemiddelaar opgeworpen in de strijd tussen de twee voormalige Sovjetrepublieken.

Rusland heeft minstens tot 2044 een verdrag met Armenië, waaronder Rusland in de zuidelijke Kaukasus voor vrede en rust dient te zorgen. Volgens Interfax zijn 3500 Russische soldaten in Gjoemri en Jerevan gestationeerd. De Russen hebben onder meer een tankbataljon, tientallen gevechtsvliegtuigen en raketafweersystemen in Armenië.

De Russische troepen zijn onder meer verantwoordelijk voor de grensbewaking. Toen Armenië en Azerbeidzjan in de jaren negentig oorlog voerden, stond Rusland aan Armeense kant. Armenië moet het grotendeels van Russische steun hebben voor zijn verdediging. In tegenstelling tot het verarmde Armenië, heeft het olierijke Azerbeidzjan een modern uitgerust leger.

Sinds zondag zijn na ongeveer 26 jaar wapenstilstand weer gevechten uitgebroken in en rond Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan heeft sinds de oorlog in de jaren negentig herhaaldelijk aangekondigd de bergregio weer te willen heroveren. Armenië ziet het op zijn beurt als een historisch onrecht dat toenmalig Sovjetleider Josef Stalin de regio, die hoofdzakelijk door christelijke Armenen wordt bevolkt, ooit aan het overwegend Islamitische Azerbeidzjan toebedeelde.

Armenië beschuldigt het Azerbeidzjaanse leger van grootschalige aanvallen in het zuiden en het noordoosten van Nagorno-Karabach. De parlementsvoorzitter van de afvallige regio stelt dat de Azeri's en hun bondgenoot Turkije de oorlog vooral voeren om de autoritaire Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev in het zadel te houden.

Meer uit Buitenland

Oorlog in Oekraïne belangrijker voor Kremlin dan politiek in VS

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek waar in de komende maanden nog zo veel kan veranderen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.

22 minuten geleden
Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

2 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

3 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

6 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

7 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

7 uur geleden
Witte Huis benadrukt dat Biden termijn als president afmaakt

WASHINGTON (ANP) - Het Witte Huis heeft zondag benadrukt dat Joe Biden zijn termijn als president afmaakt. "President Joe Biden kijkt er naar uit om zijn termijn af te maken en om meer historische resultaten te behalen voor het Amerikaanse volk", zegt een woordvoerder in een verklaring aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij zal blijven vechten om de vrijheden van Amerikanen te beschermen", aldus de woordvoerder.

9 uur geleden