Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van aanval op nederzettingen

Armenië beschuldigt Azerbeidzjan van aanval op nederzettingen

JEREVAN (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Armenië beschuldigt het naburige Azerbeidzjan ervan civiele nederzettingen in de regio Nagorno-Karabach te hebben aangevallen. De Armeense premier Nikol Pasjinian zei dat zondag vroeg.

Het Armeense ministerie van Defensie liet weten dat Armeense troepen twee Azerbeidzjaanse helikopters en drie drones hadden neergehaald als reactie op de aanvallen.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie zei op zijn beurt dat het een militaire operatie had gelanceerd langs de "contactlijn", een soort niemandsland dat de door Armenië gesteunde troepen scheidt van de Azerbeidzjaanse troepen in de regio, meldden Russische persbureaus. Azerbeidzjan beweert dat er burgers zijn gedood nadat Armenië had geschoten op militaire posities en in sommige woonwijken.

"De Armeniërs begonnen zondagochtend met grootschalige provocaties en vielen burgergebieden aan in de districten Agdam, Fuzuli en Tartaar in de buurt van Nagorno-Karabach", aldus het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie in een verklaring op haar website. Het Azerbeidzjaanse leger neemt "vergeldingsmaatregelen" om de bevolking te beschermen, aldus de verklaring.

De twee voormalige Sovjetlanden zijn al lang in conflict over de etnisch-Armeense regio Nagorno-Karabach. Grensconflicten zijn daar de afgelopen maanden weer opgelaaid.

Etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach verklaarden zich onafhankelijk tijdens een conflict dat uitbrak toen de Sovjet-Unie in 1991 instortte.

Hoewel in 1994 een staakt-het-vuren werd overeengekomen, beschuldigen Azerbeidzjan en Armenië elkaar regelmatig van aanvallen rond Nagorno-Karabach en langs de afzonderlijke Azerbeidzjaans-Armeense grens.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

35 minuten geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

43 minuten geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

1 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

1 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

3 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

4 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

5 uur geleden