Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

Armeense premier: Rusland faalt in vredestaak

JEREVAN (ANP/AFP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian heeft kritiek op de Russische vredesmacht die in de regio Nagorno-Karabach is gestationeerd. Hij verwijt de Russen dat ze er niet in zijn geslaagd een Azerbeidzjaans offensief af te wenden.

"Als de vredeshandhavers erin zijn geslaagd een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, waarom zijn ze er dan niet in geslaagd een overeenkomst te sluiten om de aanval op Nagorno-Karabach te voorkomen?", vroeg Pasjinian in een televisietoespraak. "We waarschuwden ervoor: waarom vervulden ze hun vredeshandhavingstaken niet?"

Rusland wordt beschouwd als bondgenoot van Armenië, maar heeft ook de handen vol aan de oorlog in Oekraïne. Volgens waarnemers heeft Azerbeidzjan kunnen profiteren van die onstabiele situatie.

Te makkelijk

De premier zei ook dat de wapenstilstand grotendeels stand houdt en dat hij geen onmiddellijke dreiging ziet voor de burgers in Nagorno-Karabach, maar dat Armenië indien nodig bereid is om 40.000 gezinnen op te vangen.

Woensdag werd in Jerevan tegen Pasjinian geprotesteerd omdat hij Nagorno-Karabach te makkelijk uit handen gegeven zou hebben. De regio Nagorno-Karabach behoort officieel tot Azerbeidzjan, maar wordt voornamelijk bevolkt door Armeniërs. Met een separatistisch bestuur was de regio min of meer onafhankelijk.

Militairen uit Azerbeidzjan vielen de regio dinsdag binnen, maar woensdag werd er al een staakt-het-vuren afgekondigd. Volgens Azerbeidzjan zijn er zes Russische militairen omgekomen bij het offensief in de regio. Donderdag was er een eerste gespreksronde over de toekomst van de regio tussen een delegatie etnische Armeniërs uit de enclave en Azerbeidzjaanse afgevaardigden, nog zonder concrete resultaten.

Meer uit Buitenland

Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

1 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

2 uur geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

4 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

5 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

6 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

6 uur geleden