Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armeense premier beschuldigt leger van couppoging

Armeense premier beschuldigt leger van couppoging

JEREVAN (ANP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian, die in zijn land zwaar onder vuur ligt vanwege zijn handelen in de oorlog met buurland Azerbeidzjan vorig jaar, heeft het leger ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem te beramen. Pasjinian wil vooralsnog van geen opstappen weten.

In Armenië is al geruime tijd verdeeldheid over de manier waarop de regering is omgegaan met de oorlog om de exclave Nagorno-Karabach, die voor Armenië met gebiedsverlies afliep. Donderdag demonstreerden duizenden Armenen in de hoofdstad Jerevan.

Onder de Armenen die willen dat Pasjinian opstapt, zijn ook de hoogste militairen van het land. Een oproep van de legerstaf aan de regering om op te stappen, veroorzaakte een golf van verontwaardiging in het land, wat er mede toe leidde dat 20.000 aanhangers van premier Pasjinian de straat op gingen. De militairen stelden donderdag dat Pasjinian en zijn regering "niet in staat zijn om adequate besluiten te nemen".

Zo'n 10.000 oppositieaanhangers verzamelden zich iets verderop en zijn begonnen een tentenkamp op te zetten en barricades op te werpen buiten het parlementsgebouw. Volgens het Franse persagentschap AFP waren er donderdag geen tekenen op straat te zien van een ophanden zijnde militaire staatsgreep of een andere actie van het leger tegen de regering.

"Ik beveel alle generaals, officieren en soldaten: doe je werk en bescherm de grenzen en de territoriale integriteit van het land", sprak Pasjinian tijdens de demonstratie tot de militairen. "Het leger moet het volk en de verkozen autoriteiten gehoorzamen."

Ook het Armeense ministerie van Defensie stelde in een verklaring dat alle "pogingen om het leger te betrekken in politieke processen onacceptabel zijn". Pasjinian zei dat hij bereid is om met de oppositie om de tafel te gaan zitten, maar dreigde tegelijkertijd al zijn tegenstanders te laten arresteren als die "verder gaan dan politieke verklaringen".

Meer uit Buitenland

Grote brand uitgebroken in historisch beursgebouw in Kopenhagen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/DPA) - Het historisch beursgebouw in het centrum van Kopenhagen is getroffen door een grote brand. Lokale media delen beelden waarop te zien is dat grote kunstwerken uit het gebouw worden gehaald.

10 minuten geleden
President Iran: zware reactie als onze belangen worden geschaad

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft gewaarschuwd dat zelfs "kleinste actie" om Iraanse belangen te ondermijnen beantwoord zal worden met een "zwaar, grootschalig en pijnlijk optreden" tegen de dader. Hij verklaarde dat volgens Iraanse media in een gesprek met emir Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar.

24 minuten geleden
Australisch weerbureau meldt einde El Niño

CANBERRA (ANP/RTR) - Het nationale weerbureau van Australië meldt dat El Niño is afgelopen. Dit terugkerende weerfenomeen, dat in de zomer van 2023 begon, zorgt voor een hogere oppervlaktetemperatuur in de Stille Oceaan rond de evenaar.

28 minuten geleden
Vierde lichaam gevonden na instorten brug Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Duikers hebben een vierde lichaam gevonden na het instorten van een verkeersbrug in de Amerikaanse stad Baltimore. Na het incident van 26 maart zijn nog twee mensen vermist. De autoriteiten denken dat ook zij om het leven zijn gekomen.

45 minuten geleden
Duitse bondskanselier bespreekt Oekraïne met Xi Jinping

BEIJING (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft de hoop uitgesproken dat zijn land en China kunnen bijdragen aan het bereiken van een "rechtvaardige vrede" in Oekraïne. Hij gaf tijdens een ontmoeting met president Xi Jinping aan daar verder over te willen praten.

49 minuten geleden
Huis VS stemt deze week over hulp aan Oekraïne, Israël en Taiwan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt deze week over afzonderlijke hulpwetten voor Oekraïne, Israël en Taiwan. Dat zei de de Republikeinse voorzitter van het orgaan, Mike Johnson, maandag tegen verslaggevers.

3 uur geleden
Wereldwijde koraalrifverblekingen door opwarmend oceaanwater

WASHINGTON (ANP/AFP) - De wereld ervaart momenteel de tweede grote koraalverbleking in tien jaar, meldt de Amerikaanse organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Daardoor lopen rifsystemen van Australië tot Florida het risico af te sterven na maanden van recordbrekende oceaanhitte.

6 uur geleden