Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Armeense premier beschuldigt leger van couppoging

Armeense premier beschuldigt leger van couppoging

JEREVAN (ANP) - De Armeense premier Nikol Pasjinian, die in zijn land zwaar onder vuur ligt vanwege zijn handelen in de oorlog met buurland Azerbeidzjan vorig jaar, heeft het leger ervan beschuldigd een staatsgreep tegen hem te beramen. Pasjinian wil vooralsnog van geen opstappen weten.

In Armenië is al geruime tijd verdeeldheid over de manier waarop de regering is omgegaan met de oorlog om de exclave Nagorno-Karabach, die voor Armenië met gebiedsverlies afliep. Donderdag demonstreerden duizenden Armenen in de hoofdstad Jerevan.

Onder de Armenen die willen dat Pasjinian opstapt, zijn ook de hoogste militairen van het land. Een oproep van de legerstaf aan de regering om op te stappen, veroorzaakte een golf van verontwaardiging in het land, wat er mede toe leidde dat 20.000 aanhangers van premier Pasjinian de straat op gingen. De militairen stelden donderdag dat Pasjinian en zijn regering "niet in staat zijn om adequate besluiten te nemen".

Zo'n 10.000 oppositieaanhangers verzamelden zich iets verderop en zijn begonnen een tentenkamp op te zetten en barricades op te werpen buiten het parlementsgebouw. Volgens het Franse persagentschap AFP waren er donderdag geen tekenen op straat te zien van een ophanden zijnde militaire staatsgreep of een andere actie van het leger tegen de regering.

"Ik beveel alle generaals, officieren en soldaten: doe je werk en bescherm de grenzen en de territoriale integriteit van het land", sprak Pasjinian tijdens de demonstratie tot de militairen. "Het leger moet het volk en de verkozen autoriteiten gehoorzamen."

Ook het Armeense ministerie van Defensie stelde in een verklaring dat alle "pogingen om het leger te betrekken in politieke processen onacceptabel zijn". Pasjinian zei dat hij bereid is om met de oppositie om de tafel te gaan zitten, maar dreigde tegelijkertijd al zijn tegenstanders te laten arresteren als die "verder gaan dan politieke verklaringen".

Meer uit Buitenland

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

7 uur geleden
Israëlisch leger maakt opnieuw vondst gedode gijzelaar bekend

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zegt nog een lichaam van een gijzelaar te hebben teruggevonden. In een verklaring zegt het leger dat Ron Binyamin bij de aanval van Hamas op 7 oktober werd gedood en dat zijn lichaam door militanten is meegenomen naar Gaza.

9 uur geleden
VN-agentschap: 800.000 mensen uit Rafah op de vlucht

RAFAH (ANP) - Het hoofd van VN-organisatie UNRWA zegt dat de afgelopen tijd zo'n 800.000 mensen uit Rafah noodgedwongen op de vlucht zijn geslagen. "Het gaat om bijna de helft van de bevolking van Rafah", aldus Philippe Lazzarini op berichtendienst X.

9 uur geleden
Wateroverlast in Voeren waarschijnlijk als ramp erkend

VOEREN (ANP/BELGA) - De overstromingen in het Belgische Voeren, niet ver van Maastricht, worden door de Vlaamse regering waarschijnlijk als ramp erkend. Dat zeiden de Vlaamse minister-president Jan Jambon en minister van Omgeving Zuhal Demir tijdens een bezoek aan de gemeente.

10 uur geleden
President Georgië spreekt veto uit over buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - President Salome Zoerabisjvili van Georgië heeft haar veto uitgesproken over de zogenoemde buitenlandse-agentenwet. Die is afgelopen week aangenomen door het parlement, ondanks massaprotesten en internationale kritiek.

11 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier blijft vastzitten

PEZINOK (ANP/AFP) - De verdachte van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico blijft vastzitten. Dat besloot de Slowaakse rechtbank, waar de man zaterdag is voorgeleid. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

13 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

15 uur geleden