Arib: zorgen over wetten die snel door de Kamer worden 'gejast'
DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Khadija Arib heeft grote zorgen over de snelheid waarmee de laatste tijd "wetten door de Kamer worden gejast", zonder dat het parlement zich er goed in kan verdiepen. "De Kamer moet voor zichzelf opkomen. Wetgeven is belangrijk en heeft een grote impact", aldus Arib.
De voorzitter ging in op de rol van haar eigen Kamer in het ontstaan van problemen bij uitvoeringsorganisaties, zoals de Dienst Uitvoering Onderwijs, het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en de Belastingdienst. Het "zwaartepunt en de verantwoordelijkheid" ligt bij de Tweede Kamer, oordeelde een parlementaire commissie die hier onderzoek naar heeft gedaan.
Het afgelopen jaar is vooral op het gebied van corona veel beleid in recordtempo opgesteld en door beide Kamers gegaan. Het meest recente voorbeeld is de spoedwet waarin de avondklok is vastgelegd. Die is na een uitspraak van de voorzieningenrechter in enkele dagen gemaakt en door beide Kamers behandeld.
Informatievoorziening
Arib prees het werk van die commissie, en greep het rapport aan om ook de belangrijke positie van de Tweede Kamer te onderstrepen. "Ik trek het me aan en zal het ook voortdurend aan de orde stellen", zegt Arib. Eerder ging ze al in gesprek met premier Mark Rutte over de problemen met de informatievoorziening van het kabinet aan de Tweede Kamer. Nog te vaak worden documenten niet goed genoeg gedeeld met het parlement, of krijgen Kamerleden pas lucht van nieuwe beleidsvoorstellen als ze al naar de media zijn gelekt.
Ook dat gaat nog steeds niet altijd goed, zegt de Kamervoorzitter. "Soms krijgen we middenin de nacht een brief met zestien bijlagen. Ook dat is geen goede informatie."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma gaat deze week niet naar landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn vanwege de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de regio. Dat meldt haar ministerie. Staatssecretaris Jean Rummenie gaat wel.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tussentijdse rijtoetsen gaan vanaf april maximaal een jaar lang niet door. In een Tweede Kamerdebat over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zag minister Barry Madlener (Infrastructuur) genoeg steun om dit plan door te zetten, meldt een woordvoerder. Het schrappen van de toetsen moet de wachttijden bij het CBR terugdringen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig voorzitter Michiel van Nispen van de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid onderzocht is "buitengewoon teleurgesteld" over de reactie op zijn rapport. Hij noemde het bij EenVandaag "onacceptabel" dat het kabinet niet alle aanbevelingen direct overneemt. Dat is wat hem betreft een "minachting van het parlement" en een "schoffering" van de gedupeerden in het toeslagenschandaal.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel er meer gas uit de Nederlandse voorraden wordt verbruikt dan verwacht, ziet het kabinet zich nog niet genoodzaakt in te grijpen. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "blijft waakzaam", schrijft ze aan de Tweede Kamer. De leveringszekerheid komt vooralsnog niet in gevaar.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Ruben Brekelmans (Defensie) gaan naar het World Economic Forum (WEF) in Davos. Aan de bekende internationale conferentie in Zwitserland later deze maand nemen meer dan 2000 politici, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties deel.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen praten de komende maanden over de voorjaarsnota waarmee de begroting van dit jaar kan worden aangepast. Een makkelijke discussie wordt dat niet, bleek uit de woorden van de vier leiders van de coalitiepartijen op de eerste Kamerdag van het nieuwe jaar. Oekraïne kan daarvan de dupe worden.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts zijn kritisch op de manier waarop minister Eppo Bruins (Cultuur) heeft gehandeld rond de openbaarmaking van het oorlogsarchief. Dat een naam in dit Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) belandt, hoeft niet te betekenen dat die persoon in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Die suggestie wordt volgens parlementariërs wel gewekt, terwijl familieleden door wachtrijen bij het archief niet de kans krijgen om snel duidelijkheid te krijgen.
21 uur geleden