Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arib wil in gesprek met Rutte na woede over toeslagennotitie

Arib wil in gesprek met Rutte na woede over toeslagennotitie

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Khadija Arib is best bereid om in gesprek te gaan met premier Mark Rutte over de manier waarop zijn kabinet haar Kamer informeert en op de hoogte houdt. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg Arib hier werk van te maken nadat was gebleken dat de Kamer niet is geïnformeerd over een belangrijke notitie in de toeslagenaffaire.

In die ambtelijke notitie wordt voormalig staatssecretaris Menno Snel aangeraden invorderingen voor een bepaalde groep toeslagenouders niet stop te zetten. Een van de redenen was dat de commissie onder leiding van oud-minister Piet-Hein Donner nog onderzoek moest doen naar deze groep.

Maar de commissie-Donner heeft deze notitie niet gekregen, gaf huidig staatssecretaris Alexandra van Huffelen woensdag in debat met de Kamer toe. Wel is de commissie in de tijd van haar voorganger over deze groep geïnformeerd en zijn de vragen die Donner had, gewoon beantwoord door de Belastingdienst.

Woede

Deze nieuwe informatie leidde tot woede bij Omtzigt en SP-Kamerlid Renske Leijten. "Telkens dit soort ontmantelde bommen in een debat", foeterde Leijten. "Dit is echt heel pijnlijk. Omdat Donner alles zou oplossen." Na een recent advies van de commissie uitten Kamerleden, onder wie Leijten, kritiek op de commissie, omdat ze niet met alle ouders hadden gesproken. "Ik heb gezegd dat Donner geen goed werk heeft geleverd. Maar misschien kon-ie ook wel niet het goede werk leveren", aldus de socialiste.

Ook is de Kamer nooit ingelicht over de notitie, totdat Van Huffelen het stuk eerder deze week opstuurde. Daarom heeft de Kamer geen inzicht gekregen over wat er precies speelde voor deze groep.

Reconstructie

"Ik kan mezelf moeilijk bedwingen", zei Omtzigt. "We zitten hier Sherlock Holmes te spelen! Dit is geen detectiveje, maar dat is wat we de afgelopen drie jaar zijn geworden in de Tweede Kamer", aldus de CDA'er. "Ik vind het buitengewoon kwalijk van het kabinet." Beide Kamerleden vragen om een reconstructie "hoe dit heeft kunnen gebeuren". Daarnaast wil Omtzigt dat Arib in gesprek gaat met Rutte over dit soort zaken.

"Ik kan me die woede heel goed voorstellen", zei Arib, die zelf op dat moment het debat voorzat. "Ik ben altijd bereid het gesprek aan te gaan als het gaat om de informatiepositie van de Kamer. Ik zal de gevoelens die hier leven zeker met de minister-president delen, als hij daartoe bereid is.

Meer uit Politiek

Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

10 uur geleden
Rutte: geen garantie dat in Ter Apel niemand in gras moet slapen

DEN HAAG (ANP) - De capaciteit van de asielopvang loopt tegen haar grenzen aan, zei premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Er wordt alles op alles gezet om te voorkomen dat asielzoekers in het gras bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten slapen, zoals vorige zomer wekenlang de realiteit was. "Dat zijn taferelen die we als kabinet willen voorkomen. Maar met de huidige instroom kunnen we daar geen garanties voor geven."

1 dag geleden
Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

DEN HAAG (ANP) - Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Daarmee reageerde hij op de dochters van Sigrid Kaag, die in het programma College Tour zeggen dat zij graag willen dat hun moeder stopt met de politiek. Zij vrezen dat met Kaag hetzelfde gebeurt als met Els Borst, die in 2014 werd vermoord.

1 dag geleden
Ollongren: belangrijk werk VN-vredeshandhavers stopt nooit

DEN HAAG (ANP) - Het "belangrijke werk" van de vredeshandhavers van de Verenigde Naties "stopt nooit". Dat zei Kajsa Ollongren, minister van Defensie, vrijdagmiddag bij de eredienst voor 75 jaar VN-vredesmissies bij het Malieveld in Den Haag.

1 dag geleden
Levering F-16's waarschijnlijk, maar besluit moet nog komen

DEN HAAG (ANP) - Het is waarschijnlijk dat Nederland F-16's aan Oekraïne gaat leveren, laat defensieminister Kajsa Ollongren vrijdag doorschemeren na afloop van de ministerraad. Nederland heeft al toegezegd Oekraïense piloten te trainen in de toestellen "en dan ga je ervan uit dat Oekraïne op enig moment ook gaat vliegen met de F-16. Dat vergt wel nog een apart besluit". Persbureau Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat Nederland waarschijnlijk toestellen gaat leveren.

1 dag geleden
Uitwerking spreidingswet toch goedgekeurd door kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de onderliggende wetgeving van de spreidingswet, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) na de ministerraad. Het besluit over de zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) was vorige week uitgesteld. Volgens de bewindsman was er meer tijd nodig omdat asiel "buitengewoon gevoelig" ligt in de Nederlandse samenleving, de Tweede Kamer en de coalitie. Desondanks is er inhoudelijk niets veranderd aan het wetsvoorstel, geeft hij toe.

1 dag geleden
Kaag hoopt dat 'glijdende schaal' bedreigingen stopt

DEN HAAG (ANP) - D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag hoopt dat er een einde komt aan de "glijdende schaal" van bedreigingen en intimidatie van bijvoorbeeld politici en rechters. Volgens haar is het openbare klimaat in Nederland de afgelopen jaren vergiftigd. Zij verwijst onder meer naar PVV-leider Geert Wilders, die al jarenlang de zwaarst mogelijke beveiliging krijgt. "Je kan verschillen van mening, maar hou het veilig en respectvol voor elkaar."

1 dag geleden