
Arib vindt het vreselijk dat carrière eindigt in rechtszaal
DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib vindt het "vreselijk" dat ze nu in de rechtszaal zit om haar naam te zuiveren. Ze werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorig jaar bleek uit onderzoek dat meldingen daarover gegrond waren. Haar opvolger Vera Bergkamp had om het onderzoek gevraagd en Arib wil dat de rechter oordeelt dat dit onderzoek onrechtmatig was.
"Ik had niet gedacht dat mijn politieke carrière zo zou eindigen", verzuchtte ze aan het begin van de rechtszaak. De kwestie heeft een grote impact op haar en haar gezin gehad, zei ze. Arib vindt dat er met veel "modder is gegooid", terwijl zij niet het gevoel had zich tegen de anonieme melders te kunnen verdedigen.
Het onderzoek concludeerde dat er sprake was van "een sociaal onveilige werkomgeving". In NRC hadden anonieme melders het over "een schrikbewind, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag". Arib zou ambtenaren hebben uitgesloten en haar stem naar hen hebben verheven. Ambtenaren konden haar hier niet op aanspreken. Onderzoekers hebben kunnen vaststellen dat daadwerkelijk is gebeurd waar de anonieme melders het over hadden.
Medewerking
Volgens Aribs advocaat Gert-Jan Knoops mochten het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer noch de ambtelijke leiding beslissen tot een onderzoek naar een Kamerlid. Daartoe is alleen het College van onderzoek integriteit volgens hem bevoegd. Daarmee is het hele onderzoek ondeugdelijk, betoogt Knoops. Volgens hem heeft Arib "lang de deur opengehouden voor medewerking", maar hoorde zij een halfjaar lang niets.
Advocaten van de Tweede Kamer en hoogleraren die bij het onderzoek betrokken waren, bestrijden dat. Zij zeggen dat Arib zelf actief haar best heeft gedaan om geen informatie over de meldingen te krijgen. Haar zou minstens vier keer de mogelijkheid zijn gegeven om te reageren, maar Arib hield telkens de boot af. Ook zeggen zij dat er geen sprake was van een politieke afrekening: in het presidium zitten acht Kamerleden uit allerlei fracties, en het besluit tot een onderzoek was unaniem.
Feitenonderzoek
Bovendien waren de klachten volgens hen zo ernstig dat er geen andere optie was dan een onderzoek. Zij benadrukken verder dat het ging om een feitenonderzoek, zonder doel om tot bijvoorbeeld een straf te komen. Dat Arib de politiek verliet was haar eigen keuze: ten tijde van haar vertrek was het onderzoek nog niet eens afgerond, aldus de advocaten.
Naar verwachting volgt het vonnis begin volgend jaar.
Meer uit Politiek
ARNHEM (ANP) - Nieuw Sociaal Contract (NSC) moet harder opkomen voor haar eigen idealen. Dat zei Nicolien van Vroonhoven zaterdag op het ledencongres in Arnhem waar ook afscheid werd genomen van boegbeeld Pieter Omtzigt. "We zullen wel bepaalde wissels moeten omzetten."
10 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Bij de SGP blijven vrouwen niet welkom in politieke of bestuurlijke functies. Een motie van de afdeling Vlissingen om het beginselreglement te wijzigen om dit mogelijk te maken werd zaterdag op de partijdag in Nieuwegein ruim verworpen. Voor het voorstel stemden 53 leden, tegen waren 299 leden.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het een "gemiste kans" dat premier Dick Schoof een kritische brief van regeringsleiders aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet heeft ondertekend. Dat zei de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Zij had er zelf op aangedrongen dat Schoof zijn handtekening zou zetten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Sophie Hermans (VVD), Mona Keijzer (BBB) en Fleur Agema (PVV) zijn het niet eens over de aanwezigheid van Nederland bij een pride in Hongarije. De Tweede Kamer riep het kabinet donderdag op om een afvaardiging naar de pride in Boedapest te sturen. In Hongarije zijn prides verboden door de regering.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders heeft op X hard uitgehaald naar partijloos premier Dick Schoof, omdat die geen handtekening heeft gezet onder een kritische brief van regeringsleiders aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De leider van de grootste regeringspartij noemt dat "ongelooflijk zwak".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen PVV en VVD nemen er geen genoegen mee dat het kabinet de Nederlandse Loterij in overheidshanden wil houden. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën, NSC) liet vorige week weten dat privatisering nu niet haalbaar is, een besluit dat volgens deze partijen "veel vragen" oproept.
2 dagen geleden