
Arib vindt het vreselijk dat carrière eindigt in rechtszaal
DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib vindt het "vreselijk" dat ze nu in de rechtszaal zit om haar naam te zuiveren. Ze werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorig jaar bleek uit onderzoek dat meldingen daarover gegrond waren. Haar opvolger Vera Bergkamp had om het onderzoek gevraagd en Arib wil dat de rechter oordeelt dat dit onderzoek onrechtmatig was.
"Ik had niet gedacht dat mijn politieke carrière zo zou eindigen", verzuchtte ze aan het begin van de rechtszaak. De kwestie heeft een grote impact op haar en haar gezin gehad, zei ze. Arib vindt dat er met veel "modder is gegooid", terwijl zij niet het gevoel had zich tegen de anonieme melders te kunnen verdedigen.
Het onderzoek concludeerde dat er sprake was van "een sociaal onveilige werkomgeving". In NRC hadden anonieme melders het over "een schrikbewind, machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag". Arib zou ambtenaren hebben uitgesloten en haar stem naar hen hebben verheven. Ambtenaren konden haar hier niet op aanspreken. Onderzoekers hebben kunnen vaststellen dat daadwerkelijk is gebeurd waar de anonieme melders het over hadden.
Medewerking
Volgens Aribs advocaat Gert-Jan Knoops mochten het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer noch de ambtelijke leiding beslissen tot een onderzoek naar een Kamerlid. Daartoe is alleen het College van onderzoek integriteit volgens hem bevoegd. Daarmee is het hele onderzoek ondeugdelijk, betoogt Knoops. Volgens hem heeft Arib "lang de deur opengehouden voor medewerking", maar hoorde zij een halfjaar lang niets.
Advocaten van de Tweede Kamer en hoogleraren die bij het onderzoek betrokken waren, bestrijden dat. Zij zeggen dat Arib zelf actief haar best heeft gedaan om geen informatie over de meldingen te krijgen. Haar zou minstens vier keer de mogelijkheid zijn gegeven om te reageren, maar Arib hield telkens de boot af. Ook zeggen zij dat er geen sprake was van een politieke afrekening: in het presidium zitten acht Kamerleden uit allerlei fracties, en het besluit tot een onderzoek was unaniem.
Feitenonderzoek
Bovendien waren de klachten volgens hen zo ernstig dat er geen andere optie was dan een onderzoek. Zij benadrukken verder dat het ging om een feitenonderzoek, zonder doel om tot bijvoorbeeld een straf te komen. Dat Arib de politiek verliet was haar eigen keuze: ten tijde van haar vertrek was het onderzoek nog niet eens afgerond, aldus de advocaten.
Naar verwachting volgt het vonnis begin volgend jaar.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geleden