Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arib over stemmingen: Kamer kan altijd vragen later te stemmen

Arib over stemmingen: Kamer kan altijd vragen later te stemmen

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zegt dat het partijen altijd vrij staat te vragen om hoofdelijke stemmingen op een ander moment te houden, bijvoorbeeld als zij meer voorbereidingstijd willen. Woensdagavond waren er tijdens het coronadebat niet meer genoeg Kamerleden in het gebouw om hoofdelijk te stemmen over een motie van Geert Wilders. Het zogeheten quorum van 76 leden, dat nodig is voor een hoofdelijke stemming, werd niet meer gehaald.

De oppositie verweet de coalitie bewust "uit het gebouw gevlucht te zijn" om zo de hoofdelijke stemming te "saboteren". Volgens Arib heeft deze gang van zaken "het aanzien van de Kamer geschaad". De partijen hebben inmiddels ook gereageerd met zelfkritiek. "Niet fraai", luidt het oordeel van het CDA. Ook de D66-fractie vond het eigen handelen "bepaald niet sterk".

"Kamerleden kunnen altijd een ordevoorstel doen en vragen of de stemming op een later moment kan", zegt Arib. "Als daar een meerderheid voor is, dan wordt de stemming uitgesteld."

Te weinig tijd

De coalitie vond dat er te weinig tijd was om te stemmen over Wilders' motie, die opriep tot een hoger salaris voor zorgpersoneel, omdat enkele Kamerleden daarvoor vanuit onder meer Groningen naar de Kamer moesten komen. Hiermee kwam Wilders een eerdere afspraak over het tijdig kenbaar maken van een hoofdelijke stemming niet na, aldus de coalitiepartijen. Volgens D66-Kamerlid Paul van Meenen is er vanwege de coronamaatregelen in de Kamer meer voorbereidingstijd nodig en dient een hoofdelijke stemming niet op dezelfde dag als de indiening gehouden te worden.

Maar een dergelijke 'gentlemen's agreement' gaat niet voor de Grondwet en de reglementen van de Tweede Kamer, zegt Arib. "Ieder Kamerlid heeft volgens de wet het recht om een hoofdelijke stemming aan te vragen. Ik heb niet de bevoegdheid dat recht opzij te schuiven." Als Kamerleden de regels willen veranderen, kunnen zij hier een voorstel voor indienen en een meerderheid voor zoeken, aldus Arib.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

VVD'er Anne Mulder krijgt lintje bij vertrek uit Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Anne Mulder is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Kamervoorzitter Khadija Arib maakte dat bekend bij zijn afscheid van de Tweede Kamer. Mulder is wethouder geworden in Den Haag, waar hij zijn partijgenoot Boudewijn Revis opvolgt.

46 minuten geleden
Kamer wil langer belastinguitstel voor ondernemers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat ondernemers die nog altijd kampen met de gevolgen van de coronapandemie, langer belastinguitstel krijgen. Zoals de zaken er nu voorstaan, moeten zij vanaf januari alsnog gaan betalen. Voor veel bedrijven "wordt dat echt de nekslag", voorspelt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen.

2 uur geleden
Ook aandacht in buitenland voor bijeenkomst FvD in ambassade

DEN HAAG (ANP) - De bijeenkomst met Forum voor Democratie in de Amerikaanse ambassade heeft ook de aandacht getrokken van internationale media. "Gezant VS in Nederland beschuldigd van inmenging verkiezingen na 'fondsenwerving' voor rechtse partij op ambassade", kopt het Russische RT op zijn Engelstalige nieuwswebsite.

2 uur geleden
Oproep aan Den Haag voor ruimere opvang vluchtelingen Moria

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet een eerlijk aandeel nemen in de opname van de slachtoffers van het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Ook moet Nederland in EU-verband humanitaire hulp geven die verder gaat dan alleen het bouwen van een tentenkamp en bijdragen aan een solide Europees migratiepact.

7 uur geleden
Rutte: wij erkennen Loekasjenko niet als president

DEN HAAG (ANP) - Nederland erkent Aleksandr Loekasjenko niet als president van Wit-Rusland. Dat zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer. Hiervan zal de ambassadeur van Wit-Rusland in Den Haag op de hoogte worden gesteld, zei de premier.

21 uur geleden
Kamer terughoudend over Europese migratieplannen

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe migratieplan van de Europese Commissie kan in de Tweede Kamer nog niet op juichende reacties rekenen. Sommige partijen vinden het niet ruimhartig genoeg, anderen willen het juist strenger zien. Een enkeling is voorzichtig positief.

22 uur geleden
Minister stelt Jeroen Kremers aan als 'state agent' bij KLM

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt Jeroen Kremers aan als zogenoemde state agent bij KLM. Hij gaat erop toezien dat de luchtvaartmaatschappij zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn over de steun die de overheid verstrekt in verband met de coronacrisis. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiƫn) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden