Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arib: geen onderzoek vanuit Tweede Kamer naar zaak-Graus

Arib: geen onderzoek vanuit Tweede Kamer naar zaak-Graus

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van de Tweede Kamer stelt geen onderzoek in naar mogelijk criminele gedragingen van PVV-Kamerlid Dion Graus. Kamervoorzitter Khadija Arib zegt dat zij noch het presidium de bevoegdheid en instrumenten heeft om de kwestie zelf te laten onderzoeken. Haar woordvoerster bevestigt berichtgeving hierover in Trouw. GroenLinks had haar opgeroepen een onderzoek te doen.

De rijksrecherche onderzoekt of Graus zijn inmiddels ex-vrouw meerdere jaren heeft aangezet tot seks met zijn persoonlijke beveiligers. NRC berichtte daar onlangs over. Dit zou ook in het gebouw van de Tweede Kamer zijn gebeurd. Als de beschuldigingen inderdaad kloppen, dan is dit volgens Arib "verwerpelijk en onacceptabel".

Toch ziet zij geen mogelijkheid om als Tweede Kamer hier iets mee te doen. "Er is geen werkgever-werknemer-relatie met andere Kamerleden. Bij eerdere incidenten hebben fracties of het betreffende Kamerlid zelf verantwoording afgelegd", zegt ze in Trouw. Arib wijst erop dat Kamerfracties enkele jaren geleden hebben aangegeven dat ze zelf de eigen integriteitskwesties tegen het licht wilden houden.

"De fracties hebben eigenlijk een soort status aparte binnen de Tweede Kamer. Dat is hoe het is, maar in sommige gevallen is dat lastig. Want ieder incident dat daar voorkomt, bij welke fractie dan ook, schaadt natuurlijk het aanzien van het parlement."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Metronetwerk Amsterdam ligt plat door storing

AMSTERDAM (ANP) - Alle metrolijnen in Amsterdam liggen plat door een systeemstoring. Dat meldt vervoerbedrijf GVB. Het gaat om de lijnen 50, 51, 52, 53 en 54. Een GVB-woordvoerster kan nog niets zeggen over de duur van de storing.

48 minuten geleden
Burgemeesters blijven pleiten voor heropenen terrassen

UTRECHT (ANP) - Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) al heeft aangegeven dat de terrassen voorlopig nog niet open mogen, doen burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag toch opnieuw een appèl op het kabinet. Zij geven aan dat in hun gemeentes mensen steeds vaker en massaler de openbare ruimte intrekken en dat dit steeds lastiger is te handhaven.

2 uur geleden
OM eist straffen tegen minderjarige 'pedohunters'

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag werkstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie geëist tegen twee minderjarige jongens uit Arnhem en Velp. De twee zouden in oktober vorig jaar betrokken zijn geweest bij zogenoemde 'pedohuntzaken' in Arnhem. In die maand waren er tien van zulke voorvallen in de stad. Bij de laatste pedohuntzaak werd een 73-jarige Arnhemmer op straat zo zwaar mishandeld dat hij aan de gevolgen daarvan overleed.

2 uur geleden
Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropenen terrassen

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de burgemeesters van grote steden om terrassen te heropenen, krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

3 uur geleden
Horeca wil snellere vaccinatie om open te kunnen

DEN HAAG (ANP) - De horeca wil dat het kabinet vaart maakt met het vaccineren. Dan kan de horeca sneller helemaal open in plaats van gedeeltelijk, met alleen de terrassen open. Zondag zei het demissionaire kabinet na het Catshuisoverleg dat eventuele versoepelingen pas per 28 april mogelijk zouden zijn, mits de cijfers het toelaten. "Als je enige taak als overheid is het vaccinatiebeleid op orde krijgen en het is aan alle kanten één groot drama, dan kun je erop wachten dat je kunt blijven schuiven met data", zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda.

4 uur geleden
Jaar celstraf voor hoofdverdachten fipronilaffaire

ZWOLLE (ANP) - De twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire zijn maandag veroordeeld tot ieder een jaar celstraf. De 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert hebben de volksgezondheid in gevaar gebracht, zo oordeelt de rechtbank in Zwolle. Ze bestreden bloedluis in stallen van kippenboeren met fipronil, een insecticide die niet gebruikt mag worden bij de productie van voedingsmiddelen.

5 uur geleden
Afgelopen week 5554 avondklokboetes uitgeschreven

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft de afgelopen week 5554 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Afgelopen weekend beëindigde de politie 47 illegale feesten.

7 uur geleden