
Argos: weerzin bij top Defensie naar onderzoek nalatigheid Mali
DEN HAAG (ANP) - De ambtelijke top van Defensie voelde niets voor een onderzoek naar mogelijke 'nalatigheid of verwijtbaar handelen' in aanloop naar het mortierongeluk in Mali in 2016, waarbij twee militairen omkwamen en een derde zwaargewond raakte. Dat blijkt volgens Argos uit interne stukken van het ministerie die het radioprogramma in handen kreeg via de Wet open overheid (Woo).
Toenmalig defensieminister Jeanine Hennis, die om het ongeluk in Mali aftrad, vond het van "essentieel belang", in het bijzonder voor de nabestaanden, dat er onderzoek werd gedaan naar nalatigheid of verwijtbaar handelen. Topambtenaren zagen daar niets in, blijkt volgens Argos uit de stukken. "Hij gaat proberen het er nog uit te krijgen", staat in e-mailverkeer van hoge medewerkers van Defensie.
Het onderzoek dat er uiteindelijk kwam, werd uitgevoerd door oud-topman van Shell, Jeroen van der Veer. Maar hij deed geen onderzoek naar verwijtbaar of nalatig handelen van het ministerie of medewerkers. Van der Veer besprak de wijziging van de onderzoeksopdracht met Wim Geerts, de hoogste ambtenaar van Defensie. Die ging akkoord met deze wijziging, laat Van der Veer aan Argos weten.
'Onvoldoende attent zijn gemaakt'
Bij Defensie wordt er nu anders tegen aangekeken, blijkt uit de stukken. Vorig jaar legde het ministerie nog eens alle gegevens op een rijtje nadat het Openbaar Ministerie had gemeld geen strafrechtelijk onderzoek te zullen doen naar het mortierongeval. Dat was tot ongenoegen van de nabestaanden van de omgekomen militairen.
In de interne evaluatie van Defensie staat dat secretaris-generaal Geerts de nieuwe minister Ank Bijleveld wel informeerde over het gesprek met Van der Veer, maar dat niet volledig deed. "Er mag worden geconcludeerd dat de huidige bewindspersonen onvoldoende attent zijn gemaakt op de mogelijke politieke consequenties", staat in de reconstructie. "Er is niet gevraagd om akkoord of besluitvorming."
De nabestaanden van de omgekomen militairen willen nog steeds dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar het ongeluk. De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen bij het mortierongeval om het leven. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bleek dat Defensie ernstig tekort was geschoten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
57 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De gevolgen van coalitieplannen voor de regels over huurwoningen zijn onduidelijk. In de voorjaarsnota staat dat minder huurwoningen moeten vallen onder de wet die bepaalt hoe hoog de huur mag zijn. Hoe vergaand die aanpassing precies wordt, is ook bij het ministerie niet bekend.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer vindt dat taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren tot één taakomroephuis in het nieuwe omroepbestel. Een motie van GroenLinks-PvdA met dat voorstel kon dinsdag op honderd stemmen rekenen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) hierover in gesprek met burgemeesters, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-leider Nicolien van Vroonhoven vertrouwt op "mondelinge afspraken" met de andere coalitiepartijen over de gevolgen van het bevriezen van de sociale huren. "In de marge van de voorjaarsnota" zou zijn afgesproken dat deze huurbevriezing niet ten koste mag gaan van hun mogelijkheden om in nieuwe woningen te investeren, heeft ze dinsdag gezegd tegen de pers.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel om geweld tegen hulpverleners altijd te bestraffen met een celstraf krijgt flinke kritiek van de Raad van State. In een advies wijst de raad erop dat het voorstel weliswaar begrijpelijk is en dat geweld tegen bijvoorbeeld politiemensen, brandweer en ambulancemedewerkers ernstig is, maar dat er meerdere negatieve effecten aan zitten. Het voorstel komt uit de koker van de Tweede Kamerleden Joost Eerdmans (JA21) en Dilan Yeşilgöz (VVD).
8 uur geleden