Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Argentijnse politie zoekt naar versneden coke die 22 levens eiste

Argentijnse politie zoekt naar versneden coke die 22 levens eiste

BUENOS AIRES (ANP) - De Argentijnse politie is in alle haast op zoek naar versneden cocaïne die al 22 levens eiste en ervoor zorgde dat ruim tachtig anderen in het ziekenhuis belandden. De gezondheidsautoriteiten hebben een "epidemiologische waarschuwing" afgekondigd vanwege de omvang van het probleem.

Bewoners van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires worden verzocht recent gekochte cocaïne onmiddellijk weg te gooien en niet te gebruiken omdat die verontreinigd kan zijn. De coke is waarschijnlijk vermengd met opioïden, stelt de provinciale veiligheidschef Sergio Berni. Dat zijn krachtige pijnstillers die hevige stuiptrekkingen en hartaanvallen kunnen veroorzaken.

Harddrugs worden versneden om de kosten te verlagen en de winst op te voeren. "Iedere dealer die cocaïne verkoopt, versnijdt het", vertelt Berni aan het Franse persbureau AFP. "Sommigen doen dat met niet-giftige stoffen zoals zetmeel. Anderen gebruiken hallucinerende middelen. Als er geen controle is, gebeuren dit soort dingen."

De autoriteiten melden dat "een grote hoeveelheid cocaïne" door de politie van Buenos Aires in de afgelopen dagen al van de straat is gehaald. "Deze tragedie had nog ernstiger kunnen zijn", stelt een woordvoerder.

De zaak kwam aan het rollen toen vier mensen in het ziekenhuis arriveerden nadat zij op hetzelfde moment cocaïne hadden gebruikt. Zij kwamen alle vier om het leven. Van de ruim tachtig mensen die momenteel zijn opgenomen in tien verschillende ziekenhuizen, liggen er twintig aan de beademing.

Nooit eerder werd Argentinië, waar de hoeveelheid drugsgebruik sinds de jaren tachtig flink stijgt, volgens openbaar aanklager Marcelo Lapargo getroffen door zo'n grote crisis. Mogelijk is deze het gevolg van een menselijke fout in een laboratorium. Drie leden van een criminele bende zijn gearresteerd. Het belangrijkste is op dit moment volgens Lapargo dat alle verontreinigde cocaïne van straat verdwijnt. "Dit is een zeer uitzonderlijke situatie."

Meer uit Buitenland

Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

27 minuten geleden
Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

2 uur geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

2 uur geleden
Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

3 uur geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

3 uur geleden
Blinken dringt bij Netanyahu aan op meer noodhulp voor Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten vinden dat Israël meer noodhulp moet toelaten in de Gazastrook. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken drong er bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ook nogmaals op aan om Rafah niet binnen te vallen.

3 uur geleden
Abdullah naar VS en Italië om te praten over bestand in Gaza

AMMAN (ANP) - De Jordaanse koning Abdullah vertrekt naar de Verenigde Staten en later ook Italië om daar verder te praten over een "onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren" in de Gazastrook. Dat meldt staatspersbureau Petra woensdag. Een dag eerder nog sprak Abdullah in hoofdstad Amman met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken over de spanningen in het Midden-Oosten.

4 uur geleden