Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Argentijnse minister treedt af na vaccinatierel

Argentijnse minister treedt af na vaccinatierel

BUENOS AIRES (ANP) - De Argentijnse minister van Volksgezondheid is vrijdag (lokale tijd) afgetreden nadat bleek dat enkele van zijn vrienden met voorrang zijn gevaccineerd. President Alberto Fernández zou om zijn ontslag hebben gevraagd. Tot dusverre zijn alleen gezondheidswerkers ingeënt in Argentinië en zijn de inentingen voor 70-plussers pas woensdag begonnen in de provincie Buenos Aires.

Het schandaal brak uit nadat de 71-jarige journalist Horacio Verbitsky op de radio aankondigde dat hij, dankzij zijn langdurige vriendschap met minister van Volksgezondheid Ginés González García, zich al in het kantoor van de minister had kunnen laten vaccineren. Lokale media meldden dat andere mensen met connecties in de regering ook bij het ministerie van Volksgezondheid zijn ingeënt.

Fernández beval zijn stafchef om het ontslag van de minister te vragen, aldus ambtenaren. Later maakte de minister zelf bekend af te treden.

Argentinië, met 44 miljoen inwoners, heeft ongeveer twee miljoen gevallen van Covid-19 geregistreerd en meer dan 50.000 doden geleden.

In Peru worden ongeveer vijfhonderd regeringsfunctionarissen, onder wie voormalig president Martin Vizcarra en topministers, ervan beschuldigd voor hun beurt ingeënt te zijn. De politie viel vrijdag het ministerie van Volksgezondheid en twee universiteitsklinieken binnen als onderdeel van het onderzoek naar wat 'Vacunagate' wordt genoemd.

"Het bureau van de speciale aanklager voor corruptie van functionarissen in Noord-Lima heeft een voorlopige procedure ingeleid tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de vermeende misdaden tegen het openbaar bestuur voor het gebruik van laboratoriumvaccins", aldus aanklagers op Twitter.

Aanklagers en politieagenten zochten informatie over de irreguliere vaccinatie van 487 mensen, onder wie Vizcarra en enkele ministers. Minister van Buitenlandse Zaken Elizabeth Astete diende eerder deze week haar ontslag in. Ze erkende dat ze vroegtijdig het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm kreeg.

Het 33 miljoen inwoners tellende Zuid-Amerikaanse land is zwaar getroffen door de pandemie. Zeker 43.000 patiënten zijn overleden en ziekenhuizen staan onder enorme druk. Het land ontving deze maand 300.000 doses van het coronavaccin van Sinopharm en is inmiddels begonnen met een vaccinatiecampagne. Zorgpersoneel in hoofdstad Lima kwam daarbij als eerst aan de beurt.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

50 minuten geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

52 minuten geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Er werden geen details gegeven over de operatie en de beoogde doelen, maar volgens Palestijnse media zouden veiligheidsposten zijn geraakt.

2 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

3 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

4 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

5 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

6 uur geleden