Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Argentijnen betogen massaal na mislukte aanslag op vicepresident

Argentijnen betogen massaal na mislukte aanslag op vicepresident

BUENOS AIRES (ANP/AFP/RTR) - Tienduizenden mensen zijn vrijdag in Argentinië de straat op gegaan nadat donderdagavond geprobeerd werd vicepresident Cristina Fernández de Kirchner om het leven te brengen. Een aanslag op haar leven mislukte omdat het geladen wapen van de 35-jarige Braziliaanse verdachte weigerde.

Pleinen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires stroomden vrijdag vol, is op beelden van Argentijnse media te zien. Volgens persbureau Reuters ging het zelfs om honderdduizenden betogers. Velen zouden aanhangers van Fernández de Kirchner zijn, een van de belangrijkste en meest polariserende politici van Argentinië. Haar hangt een gevangenisstraf van 12 jaar boven het hoofd vanwege vermeende corruptie.

De afgelopen week stonden honderden betogers bij haar woning om steun voor haar te betuigen. Daar vond donderdagavond ook het volgens president Alberto Fernández "ernstigste incident dat Argentinië trof sinds het land in 1983 weer een democratie werd" plaats, toen een man vanuit de menigte naar Fernández de Kirchner stapte en een geladen wapen tot op enkele centimeters van haar gezicht bracht. Zijn motief is onduidelijk.

Gespannen

"Gelukkig dat het pistool weigerde", zegt een van de betogers op het Plaza de Mayo tegen persbureau Reuters. Een ander zegt dat het "moeilijk is voor te stellen dat Cristina dit overkomen is". Volgens verslaggevers van de Britse krant The Guardian werd er in de Argentijnse hoofdstad "als ze Cristina aanraken, gaan we chaos veroorzaken" gescandeerd. Eén betoger zegt tegen de krant: "We wisten dat zoiets kon gebeuren, het sociale klimaat hier is behoorlijk gespannen".

Paus Franciscus, die in Buenos Aires geboren werd, reageerde op de aanslag door "te bidden voor sociale harmonie en respect voor democratische waarden in het geliefde Argentinië". De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, die voor corruptie veroordeeld werd maar nu opnieuw meedoet met de presidentsverkiezingen, waarschuwt voor politiek geweld in zijn land. "Ik denk dat wij ons als politici bewust moeten zijn van geweld dat wordt uitgelokt door degenen die niet weten hoe ze democratisch moeten leven."

Meer uit Buitenland

Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

5 minuten geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

14 minuten geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

56 minuten geleden
VN: 1,9 miljoen mensen op de vlucht in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP) - De UNRWA, de Palestijnse vluchtelingentak van de Verenigde Naties, meldt dat er 1,9 miljoen Gazanen ontheemd zijn geraakt door de oorlog tussen Israël en Hamas. "Het gaat om meer dan 80 procent van de inwoners van Gaza", aldus de UNRWA op X.

2 uur geleden
Gouverneur bevestigt dood Russische generaal aan Oekraïens front

VORONEZ (ANP/AFPDPA) - Een gouverneur van een aan Oekraïne grenzende Russische provincie, Voronez, heeft de dood bevestigd van generaal-majoor Vladimir Zavadsky. Hij is gesneuveld tijdens de 'speciale militaire operatie' volgens de gouverneur. Met de speciale operatie bedoelen Russen de aanval op Oekraïne die in februari 2022 is begonnen en waar Zavadsky sinds die tijd aan heeft deelgenomen.

2 uur geleden
Voorzitter Rode Kruis spreekt van ondraaglijk lijden in Gaza

RAFAH (ANP/AFP) - Het lijden van de bevolking van de Gazastrook is ondraaglijk, zegt de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), Mirjana Spoljaric. Spoljaric is in de Gazastrook aangekomen voor een bezoek aan onder meer lokale afdelingen van het Rode Kruis en het Europese Hospitaal in Khan Younis. De plaats wordt gebombardeerd door de Israëli's.

3 uur geleden
Israël scherpt reisadvies tachtig landen aan, dreiging groter

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische Veiligheidsraad heeft het reisadvies van tachtig landen aangescherpt omdat er volgens de instantie sprake is van toenemend gevaar voor Israëli's in het buitenland. Ook in Nederland is de dreiging groter, volgens een lijst van de Veiligheidsraad.

3 uur geleden