Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ardern kritiseert Australië na arrestatie vrouw in Turkije

Ardern kritiseert Australië na arrestatie vrouw in Turkije

WELLINGTON (ANP) - De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern verwijt Australië dat het zijn verantwoordelijk ontloopt door "eenzijdig" het burgerschap op te zeggen van een vrouw die in Turkije is gearresteerd vanwege vermeende banden met Islamitische Staat (IS). De 26-jarige vrouw heeft ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit.

De Turkse autoriteiten maakten maandag bekend drie Nieuw-Zeelanders, onder wie een vrouw die lid zou zijn van IS, te hebben betrapt bij een poging het land illegaal binnen te komen via Syrië. De vrouw had zowel het Nieuw-Zeelandse als het Australische staatsburgerschap, maar de Australische regering heeft haar staatsburgerschap eenzijdig ingetrokken, zei Ardern in haar verklaring. "We geloven dat Australië afstand heeft gedaan van zijn verantwoordelijkheden met betrekking tot deze persoon en ik heb dat premier Morrison ook persoonlijk laten weten", aldus de minister-president die verwees naar het regeringshoofd van Australië.

Ardern zegt dat de vrouw op 6-jarige leeftijd naar Australië vertrok en sindsdien niet meer in Nieuw-Zeeland heeft gewoond. Van daaruit reisde ze naar Syrië op een Australisch paspoort. "Elke eerlijke persoon zou deze persoon als een Australiër beschouwen, en dat is ook mijn mening", benadrukt de Nieuw-Zeelandse premier.

De Turkse autoriteiten zeiden dat de vrouw werd geïdentificeerd als een terrorist van IS. Ardern zei dat ze op reis was met twee kinderen. "Het welzijn van de kinderen moet ook in deze situatie voorop staan. Deze kinderen zijn buiten hun schuld in een conflictgebied geboren. We zullen overleg plegen met de Turkse autoriteiten. Aangezien er kinderen bij betrokken zijn, zal hun welzijn topprioriteit zijn in onze reactie."

Meer uit Buitenland

Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

3 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

9 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

9 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

10 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

11 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

11 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

11 uur geleden