Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ArcelorMittal wil 600.000 ton 'groen staal' produceren

ArcelorMittal wil 600.000 ton 'groen staal' produceren

GENT (ANP/BELGA) - Staalconcern ArcelorMittal wil eind volgend jaar 600.000 ton staal voorzien van een 'groenstaalcertificaat' als onderdeel van zijn duurzaamheidsstrategie. De internationale staalreus, die een notering heeft aan de beurs in Amsterdam, wil tegen 2050 CO2-neutraal zijn.

Voor de productie van staal zijn extreem hoge temperaturen nodig, wat gepaard gaat met zware luchtvervuiling. ArcelorMittal wil wereldwijd zijn CO2-uitstoot met 30 procent verminderen tegen 2030. Maar het bedrijf wil klanten in de tussentijd ook de mogelijkheid bieden om te kiezen voor 'groen staal' dat door de onderneming onder het initiatief 'XCarb' op de markt wordt gebracht.

De XCarb-certificaten helpen klanten om bepaalde uitstoot te verminderen, al kan ArcelorMittal met het huidige productieapparaat nog geen grote hoeveelheden leveren. Een gemiddelde hoogoven heeft een levensduur van circa 20 jaar en technologie om staal met alternatieve warmtebronnen te verhitten staan nog in de kinderschoenen.

Investeringen

Wel wordt, bijvoorbeeld in Gent, bekeken hoe bepaalde uitstoot kunnen worden opgevangen en opgeslagen of omgezet in andere producten. In Gent wordt door het staalconcern circa 215 miljoen euro geïnvesteerd in een aantal proefprojecten. Daarbij wordt onder andere houtafval gebruikt in plaats van kolen en worden gassen die vrijkomen bij de uitstoot afgevangen en hergebruikt bij de productie van chemische producten. Deze twee projecten betekenen volgens ArcelorMittal op zich al een reductie van 350.000 ton CO2 per jaar.

Er komt ook een 'XCarb-innovatiefonds' dat jaarlijks tot 100 miljoen euro zal investeren in bedrijven die baanbrekende technologieën ontwikkelen.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Nvidia omlaag op Wall Street na tegenvallende omzet

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen gesloten. Chipbedrijf Nvidia ging flink omlaag op Wall Street na bekendmaking van tegenvallende omzetcijfers. Nvidia gaf aan dat de vraag naar zijn grafische kaarten vanuit de gamesindustrie veel zwakker is geworden. De producent van elektrische auto's Tesla was juist een winnaar na de goedkeuring van het klimaat-, belasting- en gezondheidszorgplan van president Joe Biden in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Hervatten levering Boeing 787 Dreamliner deze week verwacht

ARLINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verwacht dat vliegtuigbouwer Boeing deze week de leveringen van de 787 Dreamliner hervat. Die werden in mei vorig jaar stopgezet als gevolg van constructiefouten.

2 uur geleden
President Mexico wil verbod op brouwen bier in noorden om droogte

MONTERREY (ANP/BLOOMBERG) - Het noorden van Mexico moet stoppen met het brouwen van bier. Dat zegt de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador. De regio, waar ook het Nederlandse Heineken actief is, heeft te maken met ernstige watertekorten.

3 uur geleden
Airbus levert minder vliegtuigen af door productieproblemen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft in juli minder vliegtuigen afgeleverd dan in juni vanwege productieproblemen door verstoringen in de levering van onderdelen en materialen. Airbus had eind juli al zijn doelstelling voor de leveringen over heel 2022 neerwaarts bijgesteld vanwege de problemen bij de toelevering.

3 uur geleden
Reuters: Russische vliegtuigen worden gestript voor onderdelen

MOSKOU (ANP) - Russische luchtvaartmaatschappijen zijn begonnen met het strippen van hun eigen vliegtuigen om zo onderdelen veilig te stellen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk geen onderdelen meer kopen in het buitenland door de sancties die westerse landen Rusland hebben opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat melden bronnen aan persbureau Reuters.

4 uur geleden
Carlsberg verwacht fors meer winst door goede bierverkopen

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De Deense bierbrouwer Carlsberg gaat de rest van dit jaar fors meer winst maken dan waar het bedrijf eerder op rekende. De verkopen in met name Europa en Azië gaan volgens het concern verrassend goed, nu consumenten ondanks de verhoogde prijzen bier blijven drinken in cafés en restaurants. Concurrent Heineken meldde vorige week al betere resultaten dan vorig jaar, ook door de heropening van de horeca na de coronapandemie.

5 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen koploper in hogere AEX, Just Eat omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met winst gesloten, waarmee wat herstel werd getoond van de koersverliezen op vrijdag. Het sentiment onder beleggers werd geholpen door sterke handelscijfers uit China. Betalingsverwerker Adyen was koploper in de hoofdindex op Beursplein 5. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste daler na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

5 uur geleden