Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ArcelorMittal, Just Eat en ING helpen AEX verder vooruit

ArcelorMittal, Just Eat en ING helpen AEX verder vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak zette maandag de opmars voort onder aanvoering van staalmaker ArcelorMittal, maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en ING. Beleggers lijken weer aandelen te durven kopen nu de renteverhoging van de Europese Centrale Bank achter de rug is. Vorige week werd de rente in het eurogebied flink opgeschroefd om de hoge inflatie te bestrijden. In aanloop naar het besluit van de ECB waren beleggers juist nog zeer terughoudend.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,9 procent hoger op 692,17 punten. Vrijdag won de AEX al 1,7 procent. De MidKap klom 1,4 procent tot 952,94 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,4 procent.

ArcelorMittal steeg ruim 4 procent. Ook ING (plus 3,9 procent) ging verder omhoog na de stevige renteverhoging van de Europese Centrale Bank van afgelopen week. Thuisbezorgd-moeder Just Eat volgde op de voet met een plus van 3,7 procent. De chipbedrijven ASMI en ASML waren de enige dalers in de AEX, met minnen tot 0,9 procent. Persbureau Reuters meldde dat de Amerikaanse overheid nog strenger wil optreden tegen de export van geavanceerde chips naar China.

Philips klom 1,7 procent. Investeerders lijken niet onder de indruk van het nieuws dat beleggersvereniging VEB miljarden wil zien van het zorgtechnologieconcern vanwege de schade die beleggers zouden hebben geleden door de slaapapneuaffaire. Volgens de VEB heeft Philips patiënten en aandeelhouders verkeerd geïnformeerd over de kwestie. De belangenorganisatie raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel op 16 miljard euro.

In de MidKap won advies- en ingenieursbureau Arcadis 2,6 procent na de aankondiging van een kleine overname in Duitsland. Laadpalenmaker Alfen sloot de rij met een verlies van 6,7 procent.

Accsys kelderde 14 procent bij de kleinere bedrijven na een handelsupdate. De houtveredelaar waarschuwde dat de Tricoya-fabriek in het Engelse Hull naar verwachting dit jaar niet operationeel zal zijn en dat de kosten hoger zullen uitvallen dan eerder gedacht. Eind juni liet Accsys al weten dat de bouw van de nieuwe fabriek kampt met vertragingen.

De euro liet de sterkste stijging zien in vijf maanden en was 1,0170 dollar waard, tegen 1,0038 dollar op vrijdag. De eenheidsmunt zit in de lift sinds de renteverhoging in de eurozone. Een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent in prijs tot 87,70 dollar per vat. Brentolie kostte 1,2 procent meer op 93,95 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederlands healthtechbedrijf verkocht voor 'ruim half miljard'

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Het healthtechbedrijf Enovation wordt verkocht aan de Franse elektronicafabrikant Legrand, meldt het Nederlandse bedrijf op zijn website. Financiële details zijn niet bekendgemaakt, maar persbureau Bloomberg meldt op basis van gesprekken met ingewijden dat de overnamesom "meer dan 500 miljoen euro" bedraagt.

3 minuten geleden
X moet van Australische rechter video's steekpartij verwijderen

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Socialmediaplatform X moet volgens een voorlopig bevel van een Australische rechtbank alle beelden van een steekpartij in een kerk in Sydney van vorige week verwijderen. X-eigenaar Elon Musk heeft de regering vervolgens op zijn platform van censuur beschuldigd.

27 minuten geleden
Reuters: geavanceerde AI-chips in handen China, ondanks sancties

BEIJING/SINGAPORE (ANP/RTR) - Chinese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben geavanceerde AI-chips van Nvidia in handen, ondanks sancties van de Verenigde Staten die dat moeten voorkomen. Dat stelt persbureau Reuters na het inzien van honderden Chinese aanbestedingsdocumenten.

29 minuten geleden
Randstad onderuit, AkzoNobel daalt in hogere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Randstad ging dinsdag bijna 6 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De uitzender zag de omzet en winst afgelopen kwartaal dalen. Topman Sander van 't Noordende sprak van aanhoudende lastige marktomstandigheden in het eerste kwartaal, vooral in Noord-Amerika en Noord-Europa. De topman verwacht dat de macro-economische onzekerheden aanhouden, maar stelt dat Randstad klaar is voor groei, wanneer de markt weer aantrekt. Een concrete verwachting voor dit jaar werd niet gegeven.

1 uur geleden
Boeing ziet productie 787 gehinderd door tekort onderdelen

NORTH CHARLESTON (ANP/DPA) - Boeing heeft te maken met tekorten aan onderdelen bij de productie van de 787 Dreamliner. De vliegtuigbouwer kan daardoor de productie van dat toestel minder snel verhogen dan was bedoeld. Dat meldde het bedrijf in een memo aan het personeel, aldus zakenzender CNBC.

1 uur geleden
Renault houdt vast aan stabiele verkoopprijzen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Renault gaat de verkoopprijzen van zijn auto's niet verlagen, na de recente prijsverlagingen door Tesla. Het Amerikaanse Tesla, dat kampt met tegenvallende verkopen, wil daarmee de vraag naar zijn elektrische voertuigen aanjagen. De verkopen van het Franse Renault overtroffen in het eerste kwartaal echter de verwachtingen, dankzij een sterke vraag naar modellen als de vernieuwde Clio, Sandero en de elektrische Megane E-Tech.

1 uur geleden
Viaplay ziet abonnementen met bijna een vijfde afnemen

STOCKHOLM (ANP) - Viaplay heeft de abonnementen in de eerste drie maanden van het jaar met bijna een vijfde zien afnemen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het is niet de enige tegenvaller voor het Zweedse streamingplatform, dat onder andere verantwoordelijk is voor de Formule 1-uitzendingen in Nederland. Ook de schulden en stijgende kosten drukken op de financiële resultaten over het eerste kwartaal.

1 uur geleden