Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ArcelorMittal in kopgroep AEX na einde staalruzie VS en EU

ArcelorMittal in kopgroep AEX na einde staalruzie VS en EU

AMSTERDAM (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal behoorde maandag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat de Verenigde Staten en de Europese Unie hun conflict over importheffingen op staal en aluminium hebben bijgelegd. Daarnaast werd vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) en het Amerikaanse banenrapport, die later in de week op het programma staan.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 814,69 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 1061,92 punten. Parijs en Londen wonnen tot 0,9 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,8 procent, ondanks een onverwachte daling van de Duitse winkelverkopen in september.

Beleggers hielden ook de ontwikkelingen over de klimaatafspraken in de gaten. De leiders van de G20-landen spraken afgelopen weekeinde in Rome af dat er alles aan gedaan moet worden om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graad Celsius. Zondag is in Glasgow de klimaatconferentie COP26 begonnen, waar de klimaatdoelen mogelijk verder worden aangescherpt.

ArcelorMittal

ArcelorMittal won 1,7 procent in de AEX. Nu de staalruzie tussen de VS en de EU is opgelost, willen de twee mogendheden de rest van de wereld aansporen om schoner staal te produceren. Signify toonde herstel en was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen, met een plus van dik 2 procent. Het verlichtingsbedrijf verloor vrijdag ruim 5 procent na een waarschuwing voor aanhoudende problemen in de distributieketen. Olie- en gasconcern Shell was de enige daler met een min van 0,4 procent.

Barclays zakte 1,7 procent in Londen. Topman Jes Staley stapt op bij de Britse bank. De bankier wordt genoemd in de onderzoeken naar wijlen zedendelinquent Jeffrey Epstein. Staley spreekt alle beschuldigingen tegen, maar legt zijn functie in overleg met de bank neer.

Ryanair

In Dublin verloor Ryanair 2 procent. De Ierse prijsvechter boekte afgelopen kwartaal voor het eerst sinds de coronacrisis weer winst, dankzij de aantrekkende vraag naar zomervakantievluchten. Voor het hele boekjaar rekent het bedrijf nog wel op een verlies tot 200 miljoen euro. Ook overweegt Ryanair de beursnotering in Londen te beëindigen. Volgens het concern heeft het Britse vertrek uit de EU ervoor gezorgd dat de handel in aandelen minder is geworden.

De euro was 1,1565 dollar waard, tegen 1,1555 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 83,13 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 83,48 dollar per vat.

Meer uit Financieel

X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

27 minuten geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

1 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

1 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

2 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

2 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

3 uur geleden