Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ArcelorMittal en Signify onderuit in dieprode AEX

ArcelorMittal en Signify onderuit in dieprode AEX

AMSTERDAM (ANP) - Staalproducent ArcelorMittal en verlichtingsconcern Signify waren vrijdag de grootste verliezers in een donkerrode Amsterdamse AEX-index. Rentevrees blijft de beurzen in zijn greep houden. Beleggers maken zich zorgen over snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank om de hard oplopende inflatie de kop in te drukken. Hogere rentes zijn over het algemeen ongunstig voor risicovollere beleggingen als aandelen.

Alle aandelen in de AEX eindigden in de min. ArcelorMittal verloor 7,4 procent. Naast Signify (min 5 procent) werden maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 4,4 procent) en chemicaliënbedrijf IMCD (min 3,1 procent) flink lager gezet. Telecomconcern KPN (min 1 procent) had te maken met een adviesverlaging door UBS. Philips verloor 1,8 procent nadat het zorgtechnologiebedrijf door ING van de kooplijst werd gehaald.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,9 procent in het rood op 763,70 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 1053,84 punten. Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 2 procent.

Quarantaineverplichtingen

In de MidKap verloor luchtvaartcombinatie Air France-KLM 1,4 procent, na nieuws dat KLM 'proactief' vluchten gaat schrappen vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel door coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Door minder vaak te vliegen hoopt de luchtvaartmaatschappij de druk te verlichten voor vliegend personeel dat wél aan het werk kan. Flitshandelaar Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en was een zeldzame stijger met een plus van 1,7 procent.

PostNL daalde 0,1 procent. De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský heeft zijn belang in het postbedrijf verder uitgebreid tot 25 procent. Bij een belang van 30 procent moet de miljardair een overnamebod doen op de postbezorger, maar het blijft de vraag of hij dat echt wil.

Gamesa

In Madrid kelderde Siemens Gamesa meer dan 14 procent na een omzetalarm van de producent van windturbines. Eigenaar Siemens Energy zakte 14 procent in Frankfurt.

De euro was 1,1342 dollar waard, tegenover 1,1350 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 85,19 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 87,87 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Mercedes-Benz veilt 300 SLR Uhlenhaut Coupé voor 135 miljoen euro

STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - Een Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé uit 1955 is eerder deze maand geveild voor een recordbedrag van 135 miljoen euro. Dat heeft topman Ola Källenius van de Duitse autofabrikant bevestigd. Dat maakt het verreweg de duurste auto ooit verkocht, al is het mogelijk dat er privé nog meer is betaald voor een auto.

2 uur geleden
Harley-Davidson onderuit op Wall Street na stilleggen productie

NEW YORK (ANP) - Harley-Davidson is donderdag flink lager gezet op Wall Street. De fabrikant van motorfietsen legt de productie de komende twee weken grotendeels stil vanwege een probleem bij een leverancier van onderdelen. De aandelenbeurzen in New York sloten wat lager na de zeer zware verliezen van een dag eerder.

2 uur geleden
Harley-Davidson legt productie stil om probleem bij leverancier

MILWAUKEE (ANP/BLOOMBERG) - Harley-Davidson gaat zijn productie de komende twee weken grotendeels stilleggen vanwege een probleem bij een leverancier van onderdelen. De Amerikaanse motorfietsenfabrikant heeft de beslissing met "een overvloed aan voorzichtigheid" genomen omdat de leverancier kampt met een "regelgevingskwestie". Het is niet duidelijk om welke leverancier of om welke onderdelen het gaat omdat Harley-Davidson niet meer informatie wil geven.

3 uur geleden
Kleine brouwers verwachten prijsverhogingen door gestegen kosten

DEN HAAG (ANP) - Kleine bierbrouwers verwachten dit jaar de prijzen te moeten verhogen door gestegen kosten, melden ze na een rondgang van het ANP op de negende editie van het Nederlands Bierproeffestival in de Grote Kerk in Den Haag. "Als prijsstijgingen zo extreem zijn, moet je daar in mee gaan", zegt Henk Timmerman, oprichter en mede-eigenaar van brouwerij Maallust uit Veenhuizen, winnaar van het Beste Bier van Nederland 2022.

3 uur geleden
Twitter: overname door Musk niet 'on hold'

SAN FRANCISCO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De overname van Twitter door miljardair Elon Musk gaat gewoon door. Dat hebben directeuren van Twitter aan medewerkers van het socialmediaplatform verteld tijdens een onlinebijeenkomst. Ook wordt er niet opnieuw onderhandeld over de overnameprijs.

4 uur geleden
Graanexport Oekraïne in mei sterk gedaald door oorlog

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft deze maand bijna twee derde minder graan geëxporteerd dan een jaar eerder. Sinds het begin van mei voerde het door Rusland aangevallen land 643.000 ton graan uit, meldt het Oekraïense ministerie voor landbouw. Dat was in dezelfde periode in 2021 nog 1,8 miljoen ton.

5 uur geleden
EU-parlement voor minimaal 15 procent winstbelasting multinational

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement is voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting voor multinationals met een jaaromzet van 750 miljoen euro of meer. Tijdens een plenaire zitting in Brussel stemde het parlement in met het beoogde minimale belastingtarief dat onderdeel is van een akkoord tussen bijna 140 landen over een wereldwijde belastingherziening. Die is bedoeld om belastingontwijking en -ontduiking tegen te gaan.

5 uur geleden