Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ArcelorMittal en Shell koplopers in licht hogere AEX-index

ArcelorMittal en Shell koplopers in licht hogere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Staalproducent ArcelorMittal en olie- en gasconcern Shell waren maandag de koplopers in de AEX-index. De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse aandelenbeurs sloot licht hoger. Beleggers waren wat voorzichtig door tegenvallende macro-economische cijfers uit China en een verlaging van de groeiprognose voor de eurozone door de Europese Commissie vanwege de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie.

De AEX eindigde met een plusje van 0,1 procent op 694,62 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 1020,34 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,5 procent in. Londen boekte een koerswinst van 0,6 procent.

ArcelorMittal ging 2,7 procent omhoog en Shell won 1,7 procent na publicatie van de resultaten van Saudi Aramco. Het Saudische staatsolieconcern, het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, maakte onder andere bekend de investeringen in olie- en gasproductie op te willen voeren.

ASML

De grootste daler in de AEX was chipmachinefabrikant ASML, met een verlies van 2,4 procent. In de MidKap was maritiem oliedienstverlener SBM Offshore de grootste winnaar met een plus van 3,3 procent. InPost, aanbieder van postkluisjes, was hekkensluiter bij de middelgrote fondsen met een min van 4,2 procent.

Bij de kleinere bedrijven op het Beursplein daalde B&S Group 0,9 procent. De distributeur en groothandelsonderneming profiteerde de laatste maanden van de versoepeling van de reisbeperkingen en zag vooral de verkoop van likeuren toenemen. Wel hadden de verstoringen in de toeleveringsketen en tekorten aan producten effect op de omzet en marges.

Renault

Renault verloor een fractie in Parijs. De Franse automaker maakte bekend een koper te hebben gevonden voor zijn belang in de Russische automaker AvtoVAZ, producent van het merk Lada. De Fransen hebben daarbij ook een terugkoopoptie bedongen.

In Dublin zakte Ryanair 0,4 procent. De Ierse luchtvaartmaatschappij hoopt in het nieuwe boekjaar weer winst te maken, maar durft wat betreft het resultaat geen concrete voorspellingen af te geven. Daarvoor is de situatie nog te onzeker.

De euro was maandag 1,0417 dollar waard, tegen 1,0410 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie (WTI) steeg 1,7 procent in prijs, tot 112,40 dollar. Brent-olie kostte 1 procent meer op 112,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

1 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

17 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

20 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

21 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

22 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

23 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

1 dag geleden