Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

ArcelorMittal en Shell bovenaan in vlakke AEX

ArcelorMittal en Shell bovenaan in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Staalfabrikant ArcelorMittal en olie- en gasconcern Shell waren maandag de sterkste stijgers in een vrijwel vlakke AEX-index. De twee bedrijven profiteerden van de gestegen prijzen voor grondstoffen en olie. Beleggers deden het verder rustig aan in afwachting van het cijferseizoen, dat later deze week van start gaat. In de Verenigde Staten komen grote Amerikaanse banken als JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup later in de week met resultaten.

De hoofdindex op het Damrak noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 772,49 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 1043,70 punten. Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. Londen won 0,3 procent.

ArcelorMittal was de grote winnaar in de AEX met een winst van 3,9 procent. Shell volgde met een plus van 1,7 procent. Signify won 1 procent dankzij een koopadvies van Kepler Cheuvreux. Winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een min van 1,4 procent.

Fugro

In de MidKap steeg Fugro 3,5 procent. De oliedienstverlener heeft een contract gekregen van branchegenoot Saipem voor controlewerkzaamheden bij het transport van gas voor de kust van Senegal en Mauritaniƫ. ABN AMRO won 1,4 procent. De bank vereenvoudigt zijn organisatiestructuur, waarbij de vier huidige divisies worden vervangen door drie nieuwe afdelingen.

De Britse banken HSBC en Barclays wonnen tot 2 procent door speculatie op een renteverhoging. Gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England waarschuwde voor een "zeer schadelijke" periode van inflatie, die hoger zal uitvallen dan eerder werd gedacht. Dit voedde de verwachting dat de Britse centrale bank de rente moet verhogen om de inflatie in toom te houden.

ASOS

ASOS kelderde 11 procent. De Britse online kledingverkoper gaf een winstalarm vanwege hogere logistieke kosten en verstoringen in de toeleveringsketen, en kondigde het vertrek aan van topman Nick Beighton.

In Parijs zakte Carrefour 2 procent. Het Franse supermarktconcern is volgens persbureau Bloomberg onlangs benaderd door zijn concurrent Auchan voor een overname. Auchan was bereid zo'n 16,6 miljard euro te betalen voor Carrefour. De overnamegesprekken zijn echter vastgelopen op de hoogte van het bod en de voorwaarden van de deal.

De euro was 1,1553 dollar waard, tegen 1,1572 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 81,28 dollar. Vrijdag brak de prijs van Amerikaanse olie al voor het eerst sinds 2014 door de 80 dollar. Brentolie kostte 1,9 procent meer op 83,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

53 minuten geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

56 minuten geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

1 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

4 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Aziƫ komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

4 uur geleden