Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arcadis krijgt vaker klussen rond klimaatverandering

Arcadis krijgt vaker klussen rond klimaatverandering

AMSTERDAM (ANP) - Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis rekent op veel werk door de gevolgen van de recente wateroverlast in onder meer Limburg. Zo is Arcadis al benaderd door diverse publieke en private partijen voor het herstellen en voorkomen van schade. Naar aanleiding van het noodweer in België, Duitsland en Nederland heeft Arcadis ook een internationaal team opgericht voor het oplossen en voorkomen van wateroverlast bij onder meer gebouwen en infrastructuur in deze regio, vertelde topman Peter Oosterveer bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Volgens Oosterveer zijn de problemen in de regio "significant" en zal het opruimen van de schade en het voorkomen van toekomstige problemen veel tijd kosten. De topman kon nog geen verdere details geven over de klanten die het bedrijf al benaderd hebben.

Arcadis krijgt daarnaast steeds vaker opdrachten voor het beperken van de impact van klimaatverandering en voor het duurzaam verbeteren van leefomgevingen. "Er is bijna geen regio die niet beïnvloed wordt door klimaat, storm, wateroverlast en watertekort", zei Oosterveer. Volgens hem profiteert het Nederlandse bedrijf de laatste tijd van het economische herstel in de wereld en ziet Arcadis de vraag naar duurzame projecten toenemen, hoewel de onderneming ook nog steeds de gevolgen van de pandemie ervaart.

Omzet

De omzet kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 1,3 miljard euro. Dat was nog een lichte daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar in de laatste maanden groeide de omzet weer. Het orderboek was ruim 7 procent hoger en de winst steeg met ruim een kwart tot 78 miljoen euro.

De recente omzetgroei dankt Arcadis vooral aan de flinke coronasteunprogramma's van diverse overheden, waardoor projecten voor duurzame infrastructuur in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie toenamen. Arcadis denkt dat het nieuwe infrastructuurplan van president Joe Biden mogelijkheden voor verdere groei oplevert. Het coronaherstelplan van de Britse overheid zal Arcadis waarschijnlijk ook meer toekomstig werk opleveren. In België, Polen, Frankrijk en Nederland ziet Arcadis eveneens mogelijkheden vanwege geplande overheidsuitgaven aan infrastructuur en de overgang naar hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie.

Extreem weer

Ook is er bij klanten meer aandacht voor het verminderen van CO2-uitstoot en projecten om de effecten op het milieu te verminderen. Volgens topman Oosterveer, die net aan zijn tweede termijn als topman is begonnen, is het einde van dit soort klimaatprojecten nog niet in zicht, mede vanwege de "aanhoudende ernstige impact van extreem weer" die in inmiddels in diverse gebieden speelt.

In Nederland verwacht Oosterveer dat er de komende jaren voor onderhoud aan bruggen, tunnels en viaducten hogere bedragen uitgetrokken zullen worden. Arcadis werkt al aan de Rotterdamse Van Brienenoordbrug en de Merwedebrug bij Gorinchem en gaat zich de komende jaren met bodemonderzoeker Fugro bezighouden met het herstel van bruggen en kademuren in Amsterdam.

Meer uit Financieel

Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

43 minuten geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

1 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

2 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

3 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

4 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

5 uur geleden
Bedrijvigheid industrie China voor eerst in 6 maanden gegroeid

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in september voor het eerst in zes maanden tijd weer gegroeid, wat erop kan duiden dat de economie van China langzaam aan het opkrabbelen is na een periode van zwakte.

6 uur geleden