
Arcadis-baas: door oorlog meer besef van belang energietransitie
AMSTERDAM (ANP) - De oorlog in Oekraïne heeft bijgedragen aan het besef dat bedrijven en huishoudens snel van de fossiele brandstoffen af moeten. Dat merkt ingenieurs- en adviesbureau Arcadis bij zijn klanten. De noodzaak van die energietransitie wegens het klimaat is niet nieuw, maar volgens topman Peter Oosterveer heeft het dichter draaien van de gaskraan door Rusland bij sommige klanten de definitieve zet gegeven.
"Hoe cynisch het ook is, die oorlog heeft bijgedragen aan het besef dat het anders moet. Maar dat komt door extreem trieste omstandigheden, ik kan het niet anders omschrijven", zegt Oosterveer op de dag waarop Arcadis zijn kwartaalcijfers bekendmaakte. "Die energietransitie is er al langer, maar niet iedereen pakte dat op de juiste manier aan. Door de oorlog heeft die urgentie nu een andere dimensie gekregen."
Vooral grote energieslurpende bedrijven en organisaties klopten bij Arcadis aan voor advies, nu de gasprijs historisch hoog is in Europa. In de Verenigde Staten nemen de investeringen in infrastructuur voor elektrisch rijden toe. Oosterveer benadrukt dat die toenemende interesse niet alleen op het conto van oorlog komt, maar dat ook de Green Deal van de EU en klimaatplannen van de Amerikaanse president Joe Biden helpen.
Verantwoordelijkheid voelen
Als "privépersoon" vindt de bestuursvoorzitter van Arcadis het belangrijk dat de wereld voor toekomstige generaties even leefbaar blijft als nu. "Het bedrijf voelt die verantwoordelijkheid ook. Maar of de hele samenleving dat ook doet? Het korte antwoord daarop is: nee. Want anders zou het niet zo’n grote uitdaging zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad."
Daarbij speelt mee dat volgens Oosterveer sommige mensen denken het moment voor echt grote veranderingen nog ver weg ligt in 2050. "Maar de grootste stappen moeten we de komende acht jaar zetten. Dat gaat nog wel een probleem worden. Het moet nu gebeuren en het draagvlak moet er bij iedereen zijn. Maar we zijn zeker in staat om in een uitdagende omgeving het hoofd boven water te houden."
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
12 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd bijna 10 procent lager gezet.
14 minuten geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
57 minuten geledenROERMOND (ANP) - Het Nederlandse funderingsbedrijf Sif houdt vast aan zijn winstverwachting voor dit jaar, ondanks dat een groot offshorewindproject in de Verenigde Staten is gepauzeerd. Sif maakt de funderingen voor de windmolens op zee van het project Empire Wind, voor de kust van de staat New York. Vorige maand legde de regering-Trump het project stil.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De export van China is in april opnieuw flink gestegen. Vooral naar andere Aziatische landen en Europa nam de Chinese uitvoer toe. De Chinese export naar de Verenigde Staten nam echter fors af door de hoge importheffingen op Chinese goederen van de Amerikaanse president Donald Trump.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in maart opnieuw meer geproduceerd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de industriële productie 1,3 procent hoger dan in maart 2024. Het is de derde opeenvolgende productiestijging van de industrie, na anderhalf jaar van dalingen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
3 uur geleden