
Arcadis-baas: door oorlog meer besef van belang energietransitie
AMSTERDAM (ANP) - De oorlog in Oekraïne heeft bijgedragen aan het besef dat bedrijven en huishoudens snel van de fossiele brandstoffen af moeten. Dat merkt ingenieurs- en adviesbureau Arcadis bij zijn klanten. De noodzaak van die energietransitie wegens het klimaat is niet nieuw, maar volgens topman Peter Oosterveer heeft het dichter draaien van de gaskraan door Rusland bij sommige klanten de definitieve zet gegeven.
"Hoe cynisch het ook is, die oorlog heeft bijgedragen aan het besef dat het anders moet. Maar dat komt door extreem trieste omstandigheden, ik kan het niet anders omschrijven", zegt Oosterveer op de dag waarop Arcadis zijn kwartaalcijfers bekendmaakte. "Die energietransitie is er al langer, maar niet iedereen pakte dat op de juiste manier aan. Door de oorlog heeft die urgentie nu een andere dimensie gekregen."
Vooral grote energieslurpende bedrijven en organisaties klopten bij Arcadis aan voor advies, nu de gasprijs historisch hoog is in Europa. In de Verenigde Staten nemen de investeringen in infrastructuur voor elektrisch rijden toe. Oosterveer benadrukt dat die toenemende interesse niet alleen op het conto van oorlog komt, maar dat ook de Green Deal van de EU en klimaatplannen van de Amerikaanse president Joe Biden helpen.
Verantwoordelijkheid voelen
Als "privépersoon" vindt de bestuursvoorzitter van Arcadis het belangrijk dat de wereld voor toekomstige generaties even leefbaar blijft als nu. "Het bedrijf voelt die verantwoordelijkheid ook. Maar of de hele samenleving dat ook doet? Het korte antwoord daarop is: nee. Want anders zou het niet zo’n grote uitdaging zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad."
Daarbij speelt mee dat volgens Oosterveer sommige mensen denken het moment voor echt grote veranderingen nog ver weg ligt in 2050. "Maar de grootste stappen moeten we de komende acht jaar zetten. Dat gaat nog wel een probleem worden. Het moet nu gebeuren en het draagvlak moet er bij iedereen zijn. Maar we zijn zeker in staat om in een uitdagende omgeving het hoofd boven water te houden."
Meer uit Financieel
OSLO (ANP/BLOOMBERG) - Noorwegen probeert de Europese Unie ervan te overtuigen het land vrij te stellen van mogelijke importheffingen als reactie op de handelsstrijd van de Amerikaanse president Donald Trump. Het Scandinavische land versnelt daarom de goedkeuring van EU-regels om zijn onderhandelingspositie te verbeteren en een scenario te voorkomen waarin het tarieven moet betalen om goederen te verkopen in de EU.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse autoconcern Tesla wist donderdag als enige van de bekende Amerikaanse autobouwers licht aan beurswaarde te winnen. Grote rivalen General Motors (GM) en Ford Motor gingen daarentegen onderuit op Wall Street. Beleggers verwerkten de aankondiging van Donald Trump om importheffingen van 25 procent in te voeren op alle auto's en auto-onderdelen die buiten de Verenigde Staten worden gemaakt.
2 uur geledenMARANELLO (ANP/BLOOMBERG) - Amerikanen zijn straks tienduizenden dollars meer kwijt als ze een Ferrari willen kopen. Het Italiaanse merk is van plan de prijzen van sommige wagens in de Verenigde Staten tot 10 procent te verhogen om de impact van de nieuwe importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump te verwerken.
3 uur geledenSCUNTHORPE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse staalproducent British Steel maakt zich op om de laatste twee hoogovens van het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Daardoor dreigen 2700 banen bij het bedrijf verloren te gaan.
3 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De exploitant van de belangrijkste luchthavens van Parijs voorspelt een stijging van de vliegticketprijzen in de komende jaren om het gebruik van dure alternatieve vliegtuigbrandstof te compenseren. Dit raakt waarschijnlijk de reisvraag naar 's werelds populairste toeristische bestemming, denk Aéroports de Paris.
4 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De geplaagde Franse gameontwikkelaar Ubisoft haalt Tencent binnen als investeerder om verder te kunnen werken aan bekende spellenreeksen als Assassin's Creed, Far Cry en Tom Clancy's Rainbow Six. De titels worden ondergebracht in een nieuw dochterbedrijf en daarin steekt Tencent zo'n 1,2 miljard euro. In ruil daarvoor krijgt dat Chinese concern een belang van een kwart in de nieuwe onderneming.
4 uur geledenBEESD (ANP) - Superunie, de inkooporganisatie voor onder meer supermarkten PLUS, Dirk, Hoogvliet en SPAR, bundelt zijn krachten met het Belgische Colruyt en het Zwitserse Coop. Dat doen ze door een nieuwe internationale inkoopalliantie op te zetten voor de inkoop van A-merken, genaamd Vasco International Trading. Samen denken ze een sterkere onderhandelingspositie te hebben als die merken hun prijzen flink proberen te verhogen.
5 uur geleden