Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

Arbodiensten: ziekteverzuim toegenomen, met name door griepgolf

SON (ANP) - Het ziekteverzuim in Nederland is in februari opnieuw toegenomen, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. De meeste mensen bleven thuis vanwege griep, waarbij de diensten aangeven dat de stijging "normaal is voor een griepgolf". Het gaat hier om kortdurend verzuim; de groep medewerkers die langdurig uitvalt, voornamelijk door stressgerelateerde klachten, blijft volgens de arbodiensten groeien.

ArboNed en HumanCapitalCare stellen dat van elke duizend medewerkers 85 mensen zich ziek meldden in februari. In januari ging het nog om 78 ziekmeldingen. Die stijging schrijven die diensten vooral toe aan de griepgolf die heerst in Nederland. "Op de werkvloer was dit goed merkbaar doordat meer collega’s enkele dagen ziek waren. De duur van dergelijk kort verzuim was echter vergelijkbaar met eerdere griepgolven", legt bedrijfsarts en directeur bij HumanCapitalCare Jurriaan Penders uit.

De arbodiensten constateren dat het aantal medewerkers dat langer dan zes weken uitvalt door stress nog altijd toeneemt. Penders licht toe dat er een "opbouw in de aard en ernst van deze klachten" zit. "Het begint vaak met spanningsklachten zoals piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Hoe langer je wacht met het aanpakken van zulke klachten, hoe erger deze worden en hoe langer het duurt voor je hersteld bent."

Verzuimbeperking

Medewerkers die kampen met spanningsklachten kunnen al uitvallen, gemiddeld genomen 195 dagen. Medewerkers die overspannen raken vallen gemiddeld 228 dagen uit, bij een burn-out duurt het verzuim 288 dagen, becijfert Penders. "Het is dan ook belangrijk om niet weg te kijken, maar om een signaal te geven en het bespreekbaar te maken: als medewerker, collega of leidinggevende."

Verzuimbegeleider Acture, die jaarlijks 120.000 verzuimmeldingen afhandelt, stelt dat het actief begeleiden van zieke medewerkers bovendien kan helpen tegen de krappe arbeidsmarkt. Daardoor zou de verzuimduur volgens Acture met 48 procent kunnen afnemen. De instantie roept het kabinet daarom op om meer geld uit te trekken voor verzuimbeperking. Dat zou moeten gaan naar onder meer ondersteuning bij psychische klachten en het creëren van een betere werk-privébalans.

Verzekeringsconcern Interpolis meldde dinsdag op basis van onderzoek dat er grote zorgen bestaan onder mkb’ers over het stijgend ziekteverzuim. Een op de vijf ondernemers geeft aan dat het aantal verzuimmeldingen is toegenomen, 40 procent zegt zich zorgen te maken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eerder al dat het ziekteverzuim het hoogste niveau ooit nadert. Dat was op basis van cijfers uit het laatste kwartaal van vorig jaar. Volgens het CBS lag het ziekteverzuimpercentage in de laatste drie maanden van 2022 op 5,6 procent. Dat betekent dat 56 van elke duizend te werken dagen werd verzuimd vanwege ziekte.

Meer uit Financieel

Fed-baas Powell hint op langer handhaven hoge rente om inflatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De recente inflatiecijfers bieden nog onvoldoende vertrouwen voor de Federal Reserve om de rente te verlagen. Volgens Fed-president Jerome Powell kan een verlaging daardoor waarschijnlijk nog even op zich laten wachten. Want als de prijsdruk aanhoudt, kan de Amerikaanse centrale bank de rente stabiel houden "zolang als nodig is", zei Powell tijdens een paneldiscussie in Washington.

1 uur geleden
Vakbond dreigt met vierdaagse staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Honderden medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen vanaf 29 april vier dagen lang het werk neer te leggen op de Londense luchthaven Heathrow. Volgens vakbond PCS zijn zij het niet eens met veranderingen in hun roosters, waardoor onder meer zo'n 250 werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

2 uur geleden
Boeren betogen in Brussel tegen mestbeperking en dreigen met meer

BRUSSEL (ANP) - Honderden Nederlandse boeren hebben in Brussel actie gevoerd tegen mestregels die de komende tijd strenger worden. Ze kwamen ditmaal niet met de tractor, maar met de bus. Het protest verliep ordelijk.

3 uur geleden
Adidas verhoogt winstverwachting, prestaties 'beter dan verwacht'

HERZOGENAURACH (ANP) - Sportartikelenmerk Adidas verwacht dit jaar meer winst te boeken als gevolg van "beter dan verwachte prestaties" in het eerste kwartaal. In plaats van een operationele winst van rond de 500 miljoen euro, verwacht het Duitse bedrijf nu een winst van rond de 700 miljoen euro te kunnen boeken.

3 uur geleden
Frans luxebedrijf LVMH ziet omzet minder hard groeien

PARIJS (ANP) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Givenchy, zag de omzet in het eerste kwartaal van dit jaar minder sterk groeien. Dit kwam doordat rijke consumenten hun uitgaven aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac terugschroefden.

3 uur geleden
Verkoopgolf op negatief Damrak, ArcelorMittal zakt 7 procent

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen dinsdag over een breed front omlaag, vooral door groeiende zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op de aanval van Iran. ArcelorMittal kreeg een koersverlies van 6,9 procent te verwerken nadat Deutsche Bank het staalconcern van zijn kooplijst had gehaald.

4 uur geleden
Chinees techconcern Huawei 'blijft in Nederland investeren'

DEN HAAG (ANP) - Het Chinese techconcern Huawei "blijft in Nederland investeren" en hoopt er "in de nabije toekomst" weer een groter marktaandeel in mobiele telefoons te krijgen. Dat zegt operationeel directeur Gert-Jan van Eck van de Nederlandse tak van Huawei tegen het ANP. "We hebben een aantal jaren last ondervonden van de omstandigheden in de wereld, maar inmiddels heeft het bedrijf zijn groei weer gevonden. We zijn weer terug op niveau."

5 uur geleden