Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor mensen met hiv dichterbij
DEN HAAG (ANP) - Mensen met hiv die als zelfstandige werken, krijgen voor het eerst uitzicht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Verzekeraars durfden dat tot dusver nooit aan, omdat ze de individuele risico's niet goed konden inschatten. Dat kan door nieuw onderzoek veranderen.
In opdracht van de branche is de kans op arbeidsongeschiktheid voor mensen die het virus bij zich dragen veel gedetailleerder in kaart gebracht. Zowel het Verbond van Verzekeraars als de Hiv Vereniging verwacht dat verzekeringsbedrijven hierdoor "beter in staat zijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aan te bieden aan mensen met hiv". Of ze dat nu ook echt gaan doen, is wel aan de bedrijven zelf.
"Deze cijfers helpen het in de samenleving bestaande stigma op hiv verder te ontmantelen", reageert Ronald Brands van de Hiv Vereniging. "Mensen met hiv draaien gewoon en volop mee in het arbeidsproces. Een AOV kunnen afsluiten hoort daarbij."
Voorwaarden
Uit het onderzoek komt naar voren dat de kans op arbeidsongeschiktheid voor mensen met hiv onder meer samenhangt met het jaar waarin ze hun diagnose kregen en met het stadium waarin hun aandoening toen was. Behandelingen zijn de afgelopen jaren zeer sterk verbeterd, waardoor hiv voor mensen die tijdig worden behandeld een chronische ziekte is geworden, in plaats van een altijd dodelijke aandoening.
Op basis van die gegevens kunnen verzekeraars voorwaarden opstellen, zoals een premieopslag of een langere wachttijd. Die voorwaarden kunnen straks dus sterk verschillen van persoon tot persoon.
Meer uit Gezond
HEERLEN (ANP) - Op twee verpleegafdelingen van het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen geldt maandag nog steeds een opnamestop vanwege het norovirus, meldt een woordvoerder. Operaties gaan wel weer door.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Veel vrouwen tussen de 30 en 34 jaar stellen hun deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker uit. Maar drie op de tien komen binnen twaalf weken na de uitnodiging in actie. Zorgelijk, vinden Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding. Die starten maandag de landelijke campagne 'Doe het vandaag!'
12 uur geledenSILVER SPRING (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuwe borstkankerbehandeling van het Britse AstraZeneca en het Japanse Daiichi Sankyo goedgekeurd. Het gaat om een medicijn met de naam Datroway, dat ingezet kan worden bij patiƫnten met gevorderde borsttumoren.
2 dagen geledenHEERLEN (ANP) - Het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is getroffen door het norovirus. Daardoor is in twee afdelingen een opnamestop afgekondigd, wat wil zeggen dat er geen nieuwe patiƫnten worden opgenomen. Acht operaties zijn vrijdag afgezegd als gevolg van de uitbraak. Dit komt door de maatregelen die door de uitbraak genomen zijn en tot krapte in de beddencapaciteit geleid hebben. Spoedoperaties gaan wel gewoon door, zo liet het ziekenhuis zaterdag weten.
2 dagen geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Moderna krijgt 590 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid voor de ontwikkeling van een vaccin tegen vogelgriep. De financiering is onder andere bedoeld voor de laatste ontwikkelingsfase. Specifiek gaat het om een vaccin tegen de variant met de naam H5N1, waaraan eerder deze maand iemand is overleden in de Verenigde Staten.
2 dagen geledenCULEMBORG (ANP) - Supermarktketen ALDI roept een Kaas pesto dip en Groene pesto' terug, omdat er mogelijk een bacterie in zit die gevaarlijk kan zijn. Het gaat om de shigatoxineproducerende E. coli (STEC), die vooral gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De veiligheidscommissie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA bestudeert onder meer het middel Ozempic omdat er vrees is dat het mogelijk meer risico geeft op een zeldzame oogaandoening. Dat zou kunnen komen door de stof semaglutide die erin is verwerkt.
3 dagen geleden