Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arbeidsmarkt was eind 2021 krapper dan ooit

Arbeidsmarkt was eind 2021 krapper dan ooit

AMSTERDAM (ANP) - In de laatste drie maanden van 2021 was het moeilijker dan ooit tevoren voor werkgevers om personeel te vinden. De graadmeter voor krapte op de arbeidsmarkt van uitkeringsinstantie UWV bereikte in het slotkwartaal van dat jaar een nieuwe recordhoogte. Nooit eerder waren er zo veel vacatures per werkzoekende.

Het UWV berekent ieder kwartaal de krapte op de arbeidsmarkt door het geschatte aantal openstaande vacatures te delen door het totale aantal personen dat korter dan een halfjaar een werkloosheidsuitkering ontvangt. Per werkzoekende waren er aan het einde van vorig jaar bijna vier openstaande vacatures. Volgens het UWV was er nog net geen sprake van een "zeer krappe" arbeidsmarkt.

Door het economisch herstel na de coronacrisis steeg het aantal vacatures in de loop van 2021 hard terwijl het aantal werkzoekenden daalde. Zo waren er eind vorig jaar ruim driekwart meer openstaande vacatures dan een jaar eerder, terwijl het aantal WW'ers in de eerste zes maanden van hun uitkering met 42 procent daalde. Vergeleken met het einde van 2019, toen er nog geen sprake van een coronapandemie was, waren er ruim een derde meer vacatures.

Structurele arbeidstekorten

Naar verwachting verlichten faillissementen als gevolg van het einde van de coronasteun de druk op de arbeidsmarkt een beetje, schrijven economen van ABN AMRO in een eigen analyse. Ook de komst van Oekraïense vluchtelingen die kunnen en willen werken zal het werkgevers iets gemakkelijker maken personeel te vinden. Daarnaast verwacht ABN AMRO dat zzp'ers meer uren kunnen gaan werken door het einde van alle coronamaatregelen.

Maar ook in de jaren na 2022 dreigen er volgens economen van de bank "structurele arbeidstekorten", door de vergrijzing. Het aandeel 65-plussers op de totale bevolking groeit van 20 procent in 2020 naar 25 procent in 2040. Tegelijkertijd komt er veel werk bij door grote investeringen in de transitie naar schone energie en de kabinetsplannen voor gratis kinderopvang.

Meer uit Financieel

Kort geding luchtvaart tegen Staat moet krimp Schiphol voorkomen

HAARLEM (ANP) - De Staat moet dinsdag in de rechtbank in Haarlem uitleg geven over de voorgenomen krimp van luchthaven Schiphol. De luchtvaartbranche heeft een kort geding aangespannen om het plan van tafel te vegen om het aantal vluchten per jaar te verlagen van 500.000 naar 460.000. KLM Groep is initiatiefnemer van het kort geding.

2 uur geleden
Aanvragen tegemoetkoming van energiekosten bedrijven van start

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers kunnen vanaf dinsdag een aanvraag indienen bij de overheid voor een tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Het loket voor de zogenaamde TEK-regeling gaat om 09.00 uur open voor bedrijven die minimaal 7 procent van de omzet kwijt waren aan energiekosten. Aanvragen kunnen met terugwerkende kracht vanaf 1 november worden ingediend.

2 uur geleden
Bureau begint massaclaim tegen energieleveranciers

AMSTERDAM (ANP) - GoBaxter, naar eigen zeggen een bureau voor consumentenbescherming, begint een massaclaim tegen meer dan tien energiemaatschappijen waaronder Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice en Budget Energie. Volgens GoBaxter is de aanleiding de rechtszaak die Vattenfall recent verloor van een klant die het niet eens was met een tussentijdse verhoging van het energietarief. De campagne voor aanmelding van deelnemers aan de claim begint dinsdag.

6 uur geleden
Vakbond: Britse oliewerkers boorplatformen Noordzee gaan staken

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Britse werknemers op olie- en gasboorplatformen in de Noordzee gaan staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de vakbond Unite bekend. Volgens de bond zullen ongeveer 1400 leden meedoen aan de acties die plaatsvinden tussen maart en juni. Exacte data werden niet gemeld.

8 uur geleden
Wall Street omhoog door afnemende onrust bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, in navolging van de plussen in Europa eerder op de dag. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag. Daardoor nam de onrust in de bankensector wat af. Wel kreeg First Republic Bank weer rake klappen nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de Californische bank had verlaagd.

9 uur geleden
Protest bij hoofdkantoor Credit Suisse Zürich na redding door UBS

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Ongeveer tweehonderd demonstranten protesteerden maandagavond bij het hoofdkantoor van de Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich vanwege de redding van de noodlijdende bank door de grotere Zwitserse rivaal UBS. Er werden onder meer eieren gegooid naar het hoofdkantoor van Credit Suisse aan de Paradeplatz in het centrum van Zürich. Ook werden leuzen geroepen als "revolutie" en "eet de rijken".

9 uur geleden
Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.

12 uur geleden