Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arbeidsinspectie verscherpt toezicht op de aspergeteelt

Arbeidsinspectie verscherpt toezicht op de aspergeteelt

DEN HAAG (ANP) - Aspergetelers kunnen komende tijd extra controles van de Arbeidsinspectie verwachten om er zeker van te zijn dat personeel niet wordt uitgebuit. De dienst gaat volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland onder andere scherper controleren op het naleven van de werk- en rusttijden. Ook zal gecontroleerd worden of het personeel, vaak arbeidsmigranten die seizoenswerk doen, wel minstens het minimumloon krijgen uitgekeerd.

Aspergetelers zijn of worden per brief geïnformeerd over de extra controles, meldt LTO. Daarbij gaat het er ook om of personeel wel aan het werk mag zijn in Nederland.

Werknemers die bijvoorbeeld de regels omtrent arbodienstverlening niet op orde hebben riskeren een boete. Alleen al bij het ontbreken van een risico-inventarisatie en - evaluatie riskeren werkgevers een boete van 4500 euro. Bij het ontbreken van een plan van aanpak om zaken die niet in de haak zijn te verbeteren komt daar mogelijk 3000 euro bij. Verder kunnen ook voor misstanden zoals onderbetaling, het niet op orde hebben van de urenadministratie, of het illegaal aan het werk zetten van mensen, boetes worden uitgedeeld.

Onlangs kreeg een aspergeteler uit Linne nog een boete opgelegd van 85.000 euro vanwege misstanden op het bedrijf die vorig jaar door de Arbeidsinspectie werden geconstateerd. Werknemers zouden onder erbarmelijke omstandigheden op het bedrijf werken en wonen. Uit verklaringen en urenbriefjes kwam naar voren dat de werknemers meer dan 80 uur per week werkten, voor 7 euro per uur.

Meer uit Financieel

Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

11 minuten geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

14 minuten geleden
Sterkste daling Duitse huizenprijzen sinds 2000

WIESBADEN (ANP/RTR/DPA) - De Duitse huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van dit jaar in het sterkste tempo gedaald sinds het begin van de metingen in 2000. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis gingen de prijzen gemiddeld met 9,9 procent omlaag.

1 uur geleden
KLM draait mogelijk toch op voor fikse naheffing piloten

SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.

2 uur geleden
Amazon komt met duurder abonnement streamingdienst zonder reclame

SEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.

2 uur geleden
ING en ABN AMRO zakken op beurs na voorstel belastingverhoging

AMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.

3 uur geleden
Brussel komt alsnog met boete voor Intel om marktmisbruik

BRUSSEL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.

3 uur geleden