Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arbeidsinspectie: boetes illegaal werken schrikken niet genoeg af

Arbeidsinspectie: boetes illegaal werken schrikken niet genoeg af

DEN HAAG (ANP) - De boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dit meldt de Arbeidsinspectie na onderzoek onder 24 bedrijven die de wet hebben overtreden. Vaak zijn de financiƫle voordelen volgens de inspectie zo groot dat een boete minder kost dan het betalen van cao-lonen en werkgeverslasten.

De boetes van maximaal 8000 euro per overtreding schrikken niet meer af omdat de bedragen niet zijn meegegaan met de inflatie en de welvaartstoename, stelt de Arbeidsinspectie. In negen van de tien gevallen verdient een werkgever de boete binnen een jaar terug, soms zelfs binnen drie maanden. Dit is de periode waarin een werkgever genoeg geld bespaart door mensen illegaal te laten werken om de boete terug te verdienen.

De Arbeidsinspectie onderzocht onder meer bedrijven in de bouw, schoonmaak, landbouw en horeca. Gemiddeld komt de kostenbesparing volgens de inspectie uit op 60 procent. Als een van de onderzochte bedrijven werknemers legaal in dienst had, zou het bijna 16.000 euro arbeidskosten hebben betaald. Maar door slechts ruim 6200 euro te betalen, bespaarde de werkgever meer dan 9500 euro.

Maatschappelijke kosten

Als de boetes zouden stijgen met de inflatie en de welvaart, is het maximale bedrag ongeveer 15.000 euro, stelt de Arbeidsinspectie. De boetes zouden nog veel hoger zijn als ook de maatschappelijke kosten van een illegale werknemer, zoals zorg en onderwijs en extra druk op de huizenmarkt, worden meegenomen.

De inspectie deelt de boetes uit als een bedrijf zich niet aan de regels houdt. Het maximale bedrag dat de toezichthouder mag opleggen is wettelijk bepaald. De Arbeidsinspectie heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Meer uit Financieel

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Toch kan het volgens het statistiekbureau nog even duren voordat die woningen er staan: gemiddeld duurt dat vanaf de vergunningverlening ongeveer twee jaar.

1 uur geleden
Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

2 uur geleden
Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

4 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

6 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

7 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

7 uur geleden