Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Arbeiderssituatie Qatar volgens ILO verbeterd, maar nog genoeg mis

Arbeiderssituatie Qatar volgens ILO verbeterd, maar nog genoeg mis

DOHA (ANP) - Arbeidsmigranten hebben het vaak genoeg nog niet makkelijk in Qatar. Hun loon wordt regelmatig niet of te laat uitbetaald en mensen in huishoudelijke dienst hebben vaak geen enkele dag vrij in de week. Maar VN-organisatie International Labour Organization (ILO) ziet dat de lokale overheid ook ruim een jaar na het WK voetbal bezig is de arbeidsomstandigheden te verbeteren. "Maar dat is niet makkelijk en het gaat zeker niet snel."

Ondertussen blijft het rijke land in ieder geval druk bezig met het binnenhalen van sporttoernooien. Zo eindigt zondag na ruim twee weken het WK zwemmen, dat ruim 2600 sporters uit 201 landen naar hoofdstad Doha trok. Qatar haalt de toernooien binnen om het imago van het land op te poetsen, maar zeker in het Westen leidde het organiseren van het WK 2022 juist tot reputatieschade.

In de voorbereiding en bij de vele bouwwerkzaamheden overleden zeker honderden arbeidsmigranten, aan vaak onbekende oorzaken. De roep om een verbetering van de werkomstandigheden en een compensatiefonds voor nabestaanden van slachtoffers was groot. Waar de ILO een duidelijke verbetering van de werksituatie claimt, met onder meer een hitteplan en minimumloon, is de hoop op schadevergoedingen wel verloren.

Toestemming

"Daarvoor is bewijs nodig van de doodsoorzaak, en dat is er vaak niet", zegt directeur Max Tunón vanuit het ILO-kantoor in het Qatarese Lusail. "De ongelukken zijn inmiddels jaren geleden. Ik heb hier zelf geen verstand van, maar als ik op medisch experts moet afgaan, kunnen we dat niet meer boven tafel krijgen." Ook vanuit wereldvoetbalbond FIFA is grootschalige compensatie tot nu toe uitgebleven.

Eerst mochten werknemers zonder toestemming van hun baas het land niet verlaten, maar die regel is jaren geleden succesvol afgeschaft. Tunón: "Op dat punt krijgen we weinig klachten binnen. Maar werknemers kunnen nog niet altijd makkelijk van baan veranderen. Dat blijft een uitdaging."

'Ook pragmatisch'

De uitblijvende loonbetalingen zijn een ander belangrijk pijnpunt. Tunón vindt dat Qatar nu nog te weinig en te laat ingrijpt. "Mensen zitten soms maanden zonder geld omdat een rechter eerst uitspraak moet doen. Wij vinden dat bedrijven hier onmiddellijk voor moeten worden gestraft."

De Nederlandse ambassadeur Ferdinand Lahnstein in Qatar, aanwezig bij de WK zwemmen, ziet ook dat de veranderingen in het land tijd kosten. "Het gaat niet zo snel als wij willen. Maar ze willen het echt wel. Zij zijn ook pragmatisch en weten dat het nodig is om de steun van het Westen te krijgen."

Meer uit Financieel

Toespraak Powell neemt zorgen beleggers op Wall Street niet weg

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen woensdag in het laatste handelsuur kortstondig omhoog na geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell, maar eindigden toch verdeeld. Tijdens een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat het "onwaarschijnlijk" is dat de centrale bank de rente gaat verhogen. De koersen gingen daarop gelijk omhoog, het optimisme was echter van korte duur.

7 uur geleden
Flitsmeister gaat geld vragen voor tot nu toe gratis functies

VEENENDAAL (ANP) - Een aantal nu nog gratis functies van de verkeersapp Flitsmeister is vanaf volgende week alleen te gebruiken met de betaalde versie. Het gaat onder meer om Apple CarPlay en Android Auto, waarmee Flitsmeister ook via het scherm in het dashboard van een auto te gebruiken is.

8 uur geleden
Ook directeur personeelszaken Tesla opgestapt, zeggen bronnen

NEW YORK (ANP) - De directeur personeelszaken van Tesla Allie Arebalo is opgestapt en voegt zich daarmee bij een aantal andere belangrijke managers die onlangs zijn vertrokken. Het is niet duidelijk of Arebalo, die rechtstreeks aan topman Elon Musk rapporteerde, is ontslagen of zelf heeft besloten te vertrekken, volgens betrokkenen die met persbureau Bloomberg spraken.

8 uur geleden
Federal Reserve laat rentetarief opnieuw onveranderd

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve heeft de rente opnieuw ongewijzigd gelaten. Daarmee blijft het rentetarief in de Verenigde Staten tussen de 5,25 en 5,50 procent. Op de financiële markten werd al verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente op het hoogste niveau sinds 2001 zou laten.

9 uur geleden
Een vijfde meer winst voor Amerikaanse investeerder KKR

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, in Nederland eigenaar van onder meer fietsenbedrijf Accell en de vakantieaanbieders Roompot en Landal GreenParks, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 863,7 miljoen dollar (811 miljoen euro). Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, maakte de vermogensbeheerder bekend.

10 uur geleden
Adema geeft toch vrijstelling voor bestrijdingsmiddelen kersen

DEN HAAG (ANP) - Kersentelers mogen een jaar langer gebruikmaken van twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg. Demissionair landbouwminister Piet Adema schrijft aan de Tweede Kamer dat hij deze vrijstelling "nog eenmaal" verleent. Hij reageert daarmee op een motie van de BBB, die door een ruime Kamermeerderheid is gesteund.

10 uur geleden
Aandeelhouders eens over beloning topman Unilever

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben ingestemd met een nieuw beloningsbeleid waardoor topman Hein Schumacher maximaal 17,6 miljoen euro kan verdienen. Vorig jaar verzetten aandeelhouders zich nog tegen een in hun ogen slecht onderbouwd beloningsvoorstel voor de Nederlander.

11 uur geleden