
Arabische sonde komt aan bij Mars, China en VS zijn er ook bijna
DUBAI (ANP) - Mars krijgt in de komende dagen drie bezoekers vanaf de aarde. Dat begint dinsdag met de satelliet al-Amal, ontwikkeld door de Verenigde Arabische Emiraten. Woensdag volgt een Chinese sonde en volgende week moet een Amerikaans karretje landen op Mars. De drie missies zijn allemaal eind juli begonnen.
De al-Amal is de eerste Arabische missie naar een andere planeet. De satelliet vliegt nu met een snelheid van 121.000 kilometer per uur op Mars af, en moet dinsdag afremmen naar 18.000 kilometer per uur, zodat hij kan worden gegrepen door de zwaartekracht. Twee jaar lang moet hij het weer op Mars in kaart brengen. Bovendien moet hij helpen begrijpen waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Die gassen vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde. Maar de missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten, in het jaar waarin het land zijn vijftigste verjaardag viert. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer olie opraakt. De Verenigde Arabische Emiraten hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en in 2019 ging voor het eerst een inwoner van het land naar de ruimte.
Op woensdag moet het Chinese vaartuig Tianwen-1 (Hemelse Vragen-1) aankomen in een baan rond Mars. Daar moet hij een goede plek vinden om in mei te landen. Als dat gebeurt, moet een onbemand karretje tevoorschijn komen, dat op Mars moet gaan rondrijden. China wil sporen van leven vinden en het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen.
Volgende week moet het rijdende Amerikaanse laboratorium Perseverance landen op Mars. Verborgen in het laadruim van het karretje zit de eerste buitenaardse helikopter, de Ingenuity. Als die technologie werkt, kunnen helikopters helpen om buitenaardse bestemmingen veel sneller te verkennen.
Meer uit Buitenland
MUSCAT (ANP/AFP) - Een hoge Amerikaanse functionaris beschreef zondag gesprekken met Iran over zijn nucleaire programma als "positief" en zei dat er binnenkort een nieuwe ronde plaatsvindt. De gesprekken in Oman, geleid door de Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff, duurden meer dan drie uur.
22 minuten geledenANTALYA (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio reist komende week naar Turkije voor een overleg met ministers van NAVO-bondgenoten. Hij zal van 14 tot 16 mei in Turkije zijn, dezelfde periode die de Russische president Vladimir Poetin heeft genoemd als startpunt voor eventuele vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. Die gesprekken zouden ook moeten plaatsvinden in Turkije.
1 uur geledenBASEL (ANP) - Anti-Israëlactivisten hebben zich verzameld bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Basel. De demonstranten met Palestijnse vlaggen roepen in koor "shame on you" ("schaam je"), "free Palestine" en joelen "boe".
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.
3 uur geledenANKARA (ANP/AFP/RTR) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.
3 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.
4 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt op X dat zijn land bereid is tot gesprekken met Rusland, maar ook dat een staakt-het-vuren de eerste stap is richting het beëindigen van de oorlog. Hij ziet het Russische voorstel voor onderhandelingen als "een positief teken".
6 uur geleden