Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Applied Materials opent met nieuwe chipmachine aanval op ASML

Applied Materials opent met nieuwe chipmachine aanval op ASML

OAKLAND (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Applied Materials is begonnen met de verkoop van een nieuwe chipmachine, die mogelijk een bedreiging vormt voor de dominante positie van ASML in de sector. De machine, de Centura Sculpta genaamd, kan volgens het bedrijf goedkopere chips produceren die kunnen worden gebruikt voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Met de nieuwe machine kunnen klanten de kosten verlagen van het proces waarbij lithografie betrokken is. Lithografie gebruikt licht om een patroon af te drukken op de wafer, de glimmende ronde schijven die worden gebruikt voor het maken van chips. Dit proces kan tientallen keren per wafer gebeuren. Elke keer doorloopt de wafer een complex proces van het afzetten van materiaal om er zeker van te zijn dat het patroon correct is afgedrukt.

Lithografie is echter steeds complexer en duurder geworden. De nieuwe aanpak zal de chipproductie helpen stroomlijnen en tegelijkertijd afval verminderen, verklaarde Applied Materials. Chipmakers die het systeem gebruiken, besparen volgens het bedrijf 250 miljoen dollar aan kapitaalkosten als ze een lijn opzetten die 100.000 wafers per maand produceert. Elke wafer zou ongeveer 50 dollar minder kosten en vereist 15 kilowattuur minder energie. Het zal ook 15 liter minder water nodig hebben en resulteren in 0,35 kilogram minder uitstoot van koolstofdioxide (CO2), aldus het bedrijf.

Aanvulling

Applied Materials gaat naar eigen zeggen niet rechtstreeks concurreren met ASML, maar ziet de eigen machine meer als een "aanvulling" op de EUV-technologie van de Nederlandse chipmachinemaker. "Het idee is om ultraviolette lithografie aan te vullen en tegelijkertijd de groeiende economische en ecologische uitdagingen van geavanceerde chipproductie aan te pakken", zei directeur Prabu Raja van Applied Materials.

ASML is verreweg de grootste leverancier van chipmachines ter wereld en de enige die de geavanceerde EUV-machines maakt die nodig zijn voor de productie van de modernste soorten chips. Met die zeer gespecialiseerde machines, waarbij EUV staat voor extreem ultraviolet, kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders worden gemaakt. De machines van ASML behoren tot de duurste in de branche. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro en zijn zo groot als een bus.

Meer uit Financieel

Grote containerrederij CMA CGM vaart weer via Rode Zee

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De grote Franse containerrederij CMA CGM vaart weer via de Rode Zee. De op twee na grootste vervoerder ter wereld zegt per schip te gaan beoordelen of de situatie veilig genoeg is. Het bedrijf had eerder al gezegd dat de Franse marine ondersteuning zou bieden als de schepen de route weer zouden gaan varen.

27 minuten geleden
Kredietverstrekker huursector VS in de fout bij risicocontroles

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een Amerikaanse bank die veel geld uitleent aan beleggers in commercieel vastgoed, New York Community Bancorp (NYCB), is in de problemen geraakt. Het bedrijf heeft ontdekt dat interne controles op risico's rond kredieten niet op orde zijn. Ook ziet het bedrijf zich genoodzaakt een afschrijving van 2,4 miljard dollar (2,2 miljard euro) te doen op transacties uit het verleden.

28 minuten geleden
Jumbo stopt niet met zelfscankassa's om diefstallen, zegt topman

AMSTERDAM (ANP) - Jumbo haalt geen zelfscankassa's weg om het aantal diefstallen in de supermarkten te verminderen, zei topman Ton van Veen vrijdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De supermarktketen meldde begin dit jaar dat deels door de komst van zelfscankassa's veel meer wordt gestolen.

34 minuten geleden
Oekraïne verscheept 'recordhoeveelheid' vracht via Zwarte Zee

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in februari een recordhoeveelheid vracht geëxporteerd via een corridor in de Zwarte Zee. Het land vervoerde 8 miljoen ton vracht, waarvan 5,2 miljoen ton landbouwproducten, zei vicepremier Oleksandr Koebrakov. Het land is een belangrijke graanexporteur.

1 uur geleden
Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

2 uur geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

2 uur geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

2 uur geleden