Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple wint op Wall Street na recordresultaten

Apple wint op Wall Street na recordresultaten

NEW YORK (ANP) - Apple werd vrijdag duidelijk hoger gezet op de beurzen in New York. Het meest waardevolle techconcern ter wereld behaalde in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook de winst nam flink toe.

Het aandeel Apple dikte zo'n 3 procent aan. Het concern verkoopt in het laatste kwartaal van het jaar, met daarin de belangrijke feestdagen, traditiegetrouw de meeste van zijn apparaten als iPhones en iPads. Volgens topman Tim Cook is het succes te danken aan de vele nieuwe producten en diensten zoals de iPhone 13, de Apple Watch Series 7 en nieuwe Macs. Cook verwacht ook dat de leveringsproblemen, waar hij eind vorig jaar nog voor waarschuwde, tegelijkertijd minder erg zullen worden.

De stemming op Wall Street bleef nerveus na de grote koersschommelingen in de afgelopen dagen. Beleggers zijn een stuk voorzichtiger geworden nadat de Amerikaanse Federal Reserve deze week liet weten in maart te gaan beginnen met het verhogen van de rente om de hoge inflatie aan te pakken. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,8 procent lager op 33.888 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 4303 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 13.300 punten.

Visa

Visa steeg 5,7 procent dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de creditcardmaatschappij. Western Digital kelderde ruim 7 procent na tegenvallende resultaten van de maker van harde schijven. Handelsplatform Robinhood raakte 5,3 procent kwijt na een omzetwaarschuwing voor het huidige kwartaal.

Caterpillar verloor 3,5 procent. De fabrikant van bouwmachines presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten hadden verwacht, maar de winstmarges stonden onder druk door hogere arbeidskosten. Chevron zakte 3,8 procent. De olieproducent zag de kwartaalomzet sterker stijgen dan verwacht. De winst viel ondanks de gestegen olieprijzen echter lager uit dan analisten hadden voorzien.

Tesla

Tesla zette de eerder ingezette daling voort met een verlies van 2,5 procent. De maker van elektrische auto's raakte een dag eerder bijna 12 procent aan beurswaarde kwijt ondanks een recordwinst van het bedrijf. Tesla waarschuwde dat de problemen met tekorten aan onderdelen en chips, waar ook andere autofabrikanten last van hebben, de komende tijd zullen aanhouden.

De euro was 1,1154 dollar waard, tegen 1,1148 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent meer op 88,58 dollar. Brentolie klom ook 2,3 procent in prijs tot 91,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

PostNL onderuit na resultaten, AEX-index licht lager

AMSTERDAM (ANP) - PostNL ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs, na publicatie van de jaarcijfers. Topvrouw Herna Verhagen stelde dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk zullen blijven en verklaarde "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren. Ook pleit Verhagen voor een aanpassing van de postwet zodat het bedrijf minder vaak per week post hoeft te bezorgen.

15 minuten geleden
Klimaatactivisten blokkeren parkeergarages van ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben maandagochtend twee parkeergarages geblokkeerd van ING in Amsterdam-Zuidoost. Volgens een woordvoerder van de bank kunnen medewerkers daardoor deze garages niet inrijden.

16 minuten geleden
Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. Volgens de belangenorganisatie komt het bijvoorbeeld voor dat de prijs tijdens het boeken verandert. "Of er komen tijdens of na het boeken nog verplichte kosten bij of er ontbreekt essentiƫle informatie."

37 minuten geleden
PostNL wil aanpassing postwet om minder vaak post te bezorgen

DEN HAAG (ANP) - Door de krapte op de arbeidsmarkt en omdat er steeds minder brieven worden verstuurd is het volgens PostNL noodzakelijk om minder vaak per week post te gaan bezorgen. Daarvoor is wel een wijziging van de postwet nodig, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers.

1 uur geleden
Aandacht voor jaarcijfers PostNL op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag uit naar de resultaten van PostNL. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan het bedrijf had verwacht en stelde de verwachting voor de jaarwinst over 2023 naar beneden bij. Topvrouw Herna Verhagen verwacht dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk blijven en stelt "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren.

1 uur geleden
PostNL voorziet aanhoudend moeilijke marktomstandigheden

DEN HAAG (ANP) - Post- en pakketbezorger PostNL verwacht dat de marktomstandigheden dit jaar moeilijk blijven, zegt topvrouw Herna Verhagen van het concern in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf waarschuwde vorige maand al voor een lagere winst door een tegenvallende pakketstroom.

1 uur geleden
Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Aziƫ. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

2 uur geleden