Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple wint op Wall Street na recordresultaten

Apple wint op Wall Street na recordresultaten

NEW YORK (ANP) - Apple werd vrijdag duidelijk hoger gezet op de beurzen in New York. Het meest waardevolle techconcern ter wereld behaalde in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook de winst nam flink toe.

Het aandeel Apple dikte zo'n 3 procent aan. Het concern verkoopt in het laatste kwartaal van het jaar, met daarin de belangrijke feestdagen, traditiegetrouw de meeste van zijn apparaten als iPhones en iPads. Volgens topman Tim Cook is het succes te danken aan de vele nieuwe producten en diensten zoals de iPhone 13, de Apple Watch Series 7 en nieuwe Macs. Cook verwacht ook dat de leveringsproblemen, waar hij eind vorig jaar nog voor waarschuwde, tegelijkertijd minder erg zullen worden.

De stemming op Wall Street bleef nerveus na de grote koersschommelingen in de afgelopen dagen. Beleggers zijn een stuk voorzichtiger geworden nadat de Amerikaanse Federal Reserve deze week liet weten in maart te gaan beginnen met het verhogen van de rente om de hoge inflatie aan te pakken. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,8 procent lager op 33.888 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 4303 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 13.300 punten.

Visa

Visa steeg 5,7 procent dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de creditcardmaatschappij. Western Digital kelderde ruim 7 procent na tegenvallende resultaten van de maker van harde schijven. Handelsplatform Robinhood raakte 5,3 procent kwijt na een omzetwaarschuwing voor het huidige kwartaal.

Caterpillar verloor 3,5 procent. De fabrikant van bouwmachines presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten hadden verwacht, maar de winstmarges stonden onder druk door hogere arbeidskosten. Chevron zakte 3,8 procent. De olieproducent zag de kwartaalomzet sterker stijgen dan verwacht. De winst viel ondanks de gestegen olieprijzen echter lager uit dan analisten hadden voorzien.

Tesla

Tesla zette de eerder ingezette daling voort met een verlies van 2,5 procent. De maker van elektrische auto's raakte een dag eerder bijna 12 procent aan beurswaarde kwijt ondanks een recordwinst van het bedrijf. Tesla waarschuwde dat de problemen met tekorten aan onderdelen en chips, waar ook andere autofabrikanten last van hebben, de komende tijd zullen aanhouden.

De euro was 1,1154 dollar waard, tegen 1,1148 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent meer op 88,58 dollar. Brentolie klom ook 2,3 procent in prijs tot 91,40 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wegvallen logistieke problemen helpt autoverkoop aan flinke plus

BUNNIK (ANP) - De Nederlandse autoverkoop is in maart flink gestegen dankzij het wegvallen van logistieke problemen in de autowereld. Volgens autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ruim de helft meer nieuwe personenwagens op kenteken gezet. Daarmee kregen de verkoopplussen van januari en februari een vervolg.

11 minuten geleden
Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

1 uur geleden
Topvrouw Marjan van Loon neemt afscheid bij Shell Nederland

DEN HAAG (ANP) - Topvrouw Marjan van Loon neemt na zeven jaar afscheid als hoogste baas bij Shell Nederland. Haar functie wordt per 1 april overgenomen door Frans Everts, die al 33 jaar werkt voor Shell in uiteenlopende rollen over de hele wereld.

3 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

6 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

6 uur geleden
Virgin Orbit grote verliezer op verder positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Virgin Orbit was vrijdag de grote verliezer op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel kelderde 41,2 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson heeft gemeld zijn activiteiten te staken. Virgin Orbit raakte in de financiële problemen na een mislukte lancering van een ruimteraket begin dit jaar. Geldschieters bleven echter uit. Het overgrote deel van het personeel wordt nu ontslagen, al waren bijna alle werknemers al met onbetaald verlof gestuurd.

11 uur geleden
Techniekbranche: meeste cv-bedrijven in wachtrij voor certificering

WOERDEN (ANP) - Installatiebedrijven die werken aan cv-ketels, geisers en gashaarden moeten volgens de nieuwe Gasketelwet vanaf zaterdag over een certificaat beschikken. Ongeveer 500 bedrijven hebben inmiddels een certificering, maar zo’n 2000 bedrijven nog niet. Dat meldt brancheorganisatie Techniek Nederland, die aangeeft dat "de capaciteit van de certificerende instellingen beperkt is". Een acuut probleem is dat niet, mits de bedrijven voldoen aan bepaalde voorwaarden.

12 uur geleden