Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple verhoogt lonen werknemers VS met minstens 10 procent

Apple verhoogt lonen werknemers VS met minstens 10 procent

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Technologieconcern Apple gooit de lonen van werknemers in de Verenigde Staten met minstens 10 procent omhoog. De onderneming voelt steeds meer druk van vakbewegingen om de lonen te verhogen, terwijl het bedrijf ook ervaart dat de arbeidsmarkt momenteel zeer krap is.

Het minimumloon voor Apple-personeel wordt opgetrokken tot minstens 22 dollar per uur, wat een stijging van 10 procent betekent. De maatregel volgt op een salarisverhoging in februari na inflatieproblemen en klachten van sommige medewerkers over de arbeidsomstandigheden tijdens de coronapandemie.

De loonsverhoging voor medewerkers in de winkels en op het hoofdkantoor komt drie maanden eerder dan afgesproken. De verhogingen komen er ook als gevolg van vakbondsacties in verschillende delen van de VS, waaronder Georgia, Maryland, New York en Kentucky. In een recente videoboodschap aan de medewerkers waarschuwde Apple dat het zich zorgen maakt over de invloed van de vakbonden. "We hebben een relatie die is gebaseerd op een open en directe samenwerking. Wij maken ons zorgen over wat het zou betekenen om een andere organisatie in het midden van onze relatie te plaatsen", aldus een videoboodschap aan het personeel.

Tekort

Meer Amerikaanse techbedrijven kampen met een tekort aan talentvolle nieuwe mensen. Naast Apple maakte bijvoorbeeld ook Microsoft bekend dat het bereid is meer geld uit te geven om concurrerend te blijven. Daarbij is dat bedrijf van plan zijn budget voor salarisverhogingen dit jaar bijna te verdubbelen in een poging om werknemers te behouden.

De inflatie speelt ook een rol bij het verhogen van de lonen. Zo stegen de consumentenprijzen in de VS in april met dik 8 procent op jaarbasis.

Apple is in de VS goed voor ongeveer 154.000 voltijdbanen. Het startsalaris van Apple ligt ruim boven het minimumloon in de Verenigde Staten, dat sinds 2009 op 7,25 dollar per uur staat. Het minimumloon in New York ligt op 15 dollar. Daarbij voelen steeds meer bedrijven de druk van vakorganisaties, die ze tot voor kort nog buiten de deur wisten te houden.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit gemengd op eerste handelsdag oktober

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met wisselende uitslagen gesloten. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig vanwege onzekerheid over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Wel werd een shutdown van de Amerikaanse overheid afgewend nadat het Congres afgelopen weekend instemde met een voorstel voor noodfinanciering tot er een overeenstemming is bereikt over een nieuwe begroting.

36 minuten geleden
Goudprijs gedaald naar laagste niveau in zeven maanden

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is maandag gedaald naar het laagste niveau in zeven maanden, gedrukt door de sterkere dollar en de stijgende rentes op Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor wordt goud minder aantrekkelijk als belegging.

2 uur geleden
RVO: ruim 10.800 aanvragen voor tegemoetkoming energiekosten

DEN HAAG (ANP) - Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 10.806 bedrijven en organisaties een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming voor hoge energiekosten. Tot en met maandag 17.00 uur konden ondernemers deze zogeheten TEK-regeling aanvragen als ze minstens 7 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten.

4 uur geleden
AEX begint beursmaand oktober met verlies, verzekeraar NN wint

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is maandag op de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand oktober met verlies gesloten onder druk van onzekerheid over de economie en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Verzekeraar NN Group behoorde tot de schaarse stijgers in de hoofdindex op het Damrak. Daarmee werd verder herstel getoond van de zware koersval van vorige week.

4 uur geleden
Meerdere geïnteresseerden voor doorstart Vacansoleil

DEN HAAG (ANP) - Verschillende partijen hebben zich bij de curatoren gemeld voor een mogelijke overname van reisorganisatie Vacansoleil. Dat meldt het Eindhovense bedrijf, dat vorige week failliet werd verklaard. Het proces om tot een doorstart te komen is daarmee begonnen. "De grote belangstelling voor Vacansoleil sterkt ons allemaal in de overtuiging dat er een vervolg mogelijk is", aldus curator Lodewijk Hox.

6 uur geleden
Minder leveringen elektrische auto's Tesla in derde kwartaal

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse producent van elektrische auto's Tesla heeft in het derde kwartaal wereldwijd 435.059 voertuigen afgeleverd bij klanten. Dat zijn er minder dan in het tweede kwartaal van dit jaar toen het ging om 466.140 leveringen. Volgens Tesla hangt de daling samen met geplande werkzaamheden in fabrieken.

6 uur geleden
Beursgang levert Birkenstock maximaal 1,6 miljard dollar op

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het sandalenmerk Birkenstock heeft de voorwaarden voor de geplande beursgang op Wall Street aangekondigd. Het Duitse bedrijf gaat de Amerikaanse beurs op met ongeveer 32,2 miljoen aandelen voor een uitgifteprijs tussen de 44 en 49 dollar, maakt het bedrijf bekend. Dat kan Birkenstock tot wel 1,6 miljard dollar opleveren.

6 uur geleden