Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple verhindert Spotify niet langer buiten App Store om te gaan

Apple verhindert Spotify niet langer buiten App Store om te gaan

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple probeert muziekapps als Spotify niet langer te verhinderen om gebruikers te wijzen op goedkopere abonnementen buiten de App Store van Apple om. Met die aankondiging geeft het Amerikaanse techconcern gehoor aan eisen hierover van de Europese Commissie. Wel blijft Apple nog steeds flinke commissies rekenen aan die apps, tot ergernis van Spotify.

De Europese Unie legde Apple vorige maand nog een boete op van ruim 1,8 miljard euro om deze kwestie. Streamingdiensten, maar vooral gebruikers, zijn de dupe, zei verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager. Volgens Brussel misbruikte het bedrijf de macht die het heeft met zijn appwinkel voor iPhones en iPads. Destijds hekelde Apple het besluit van de EU en beloofde in beroep te gaan.

Nu is Apple er alsnog mee akkoord dat muziekstreaming-apps in de App Store in Europa een link naar de website van bijvoorbeeld Spotify kunnen bevatten. Maar het concern laat weten een commissie van 27 procent in rekening te brengen op verkopen op die webpagina buiten de app als een gebruiker in de app op zo'n link heeft geklikt en binnen zeven dagen tot een aankoop besluit.

Brussel droeg Apple in maart op om bepaalde voorwaarden in de contracten met muziekapps te schrappen, die zij als onrechtmatig beschouwde. Apple stelt echter dat het commissie kan blijven rekenen, omdat het EU-besluit zijn vergoedingenstructuur niet raakt. Eerder werkte Apple al met 30 procent commissie op verkopen binnen apps.

Spotify is van mening dat Apple nu nog steeds niet voldoet aan de Europese eis om muziekapps "vrij te laten communiceren" met hun gebruikers. "Het naleven van de wet is niet optioneel, maar Apple blijft zich hier tegen verzetten", zegt de Zweedse onderneming. "Het is tijd voor daadkrachtig optreden om consumenten definitief een echte keuze te bieden."

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

2 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

2 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

4 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

5 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

5 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

11 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

13 uur geleden