Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple-topman: strenge regels App Store nodig vanwege risico's

Apple-topman: strenge regels App Store nodig vanwege risico's

OAKLAND (AFN/RTR) - De strenge regels die Apple hanteert voor de App Store zijn nodig vanwege het risicoprofiel van een mobiele telefoon en alle persoonlijke informatie die zo'n toestel bevat. Dat heeft topman Tim Cook van Apple vrijdag gezegd op de laatste dag van de rechtszaak tussen de techonderneming en gamesbedrijf Epic, vooral bekend van schietspel Fortnite. Epic Games beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik.

Cook zegt zich meer zorgen te maken over de iPhone dan over gebruikers van de Mac-computers van zijn bedrijf. "Je hebt een telefoon in je zak en die wil je op elk moment meteen kunnen gebruiken. We meenden dat zowel de manieren waarop een telefoon wordt gebruikt als het risicoprofiel van het apparaat veel belangrijker zou zijn, ook door de hoeveelheid iPhones op de markt." Apple heeft meer dan een miljard mobiele telefoons verkocht sinds de introductie van de iPhone ruim tien jaar geleden.

Epic vindt dat de commissie van maximaal 30 procent die Apple vraagt voor alle verkopen van apps, abonnementen en aankopen in apps via de App Store buitenproportioneel is. Het bedrijf vergeleek de situatie met de Mac, waar gebruikers ook buiten de speciale softwarewinkel van Apple om programma's kunnen downloaden. Maar Cook vindt dat dus niet vergelijkbaar. Het toelaten van een app store op iPhones van een ander bedrijf zou "verschrikkelijk" zou zijn voor gebruikers.

Buiten proporties

Cook werd gevraagd waarom Apple gamers niet de optie geeft om elders goedkoper spelletjes aan te schaffen, bijvoorbeeld door advertenties daarvoor binnen apps toe te staan. Volgens de topman zou het concern zo alle profijt uit de eigen uitvindingen opgeven. Maar de rechter bleef kritisch op de forse commissies die Apple rekent en volgens haar "buiten proporties" lijken.

Vorig jaar besloot Epic een eigen betalingssysteem aan te zetten in Fortnite, wat tegen de regels van de App Store indruist. Toen Apple besloot het populaire spel daarom uit de softwarewinkel te verwijderen, beschuldigde Epic Apple van monopolistisch gedrag en kondigde het een rechtszaak aan. Behalve de juridische strijd zoekt Epic ook regelmatig de publiciteit op om zijn punt te maken.

Apple krijgt de laatste tijd meer kritiek vanwege de regels voor de App Store. In verschillende landen kijken toezichthouders daarnaar. De Europese Commissie stelde onlangs al dat Apple zijn eigen muziekstreamingdienst Apple Music voortrok ten opzichte van concurrenten als Spotify.

Meer uit Financieel

Daling diefstallen van auto's en motoren zet door

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal diefstallen van auto's en motoren van vorig jaar zet begin dit jaar door, meldt het Verbond van Verzekeraars. In januari zijn 1463 voertuigen gestolen, een daling van 14 procent.

34 minuten geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

43 minuten geleden
Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

1 uur geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

1 uur geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

1 uur geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

2 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

2 uur geleden