
Apple, Meta en ByteDance klagen EU-besluiten macht big tech aan
LUXEMBURG (ANP) - Apple, Facebook-moederbedrijf Meta en ByteDance, het bedrijf achter TikTok, hebben rechtszaken aangespannen tegen besluiten van de Europese Commissie. De aanklachten gaan over de zogeheten Wet op de Digitale Markten (DMA), meldt het Europese Hof van Justitie op X.
De DMA ging afgelopen mei in. Daarin staat onder meer dat big techbedrijven zich van de Europese Unie moeten houden aan strengere regels, omdat ze zo groot en machtig zijn dat ze ook poortwachters zijn voor diensten van anderen. De strengere regels gelden voor Meta, Apple en ByteDance, maar ook voor Alphabet, het moederbedrijf van Google, Amazon en Microsoft. Gebruikers kunnen nauwelijks om deze bedrijven heen en concurrenten komen in de knel.
De bedrijven moeten van de DMA onder meer concurrenten en anderen de ruimte geven op hun platforms. Een gebruiker van WhatsApp, dat ook van Meta is, moet bijvoorbeeld berichten kunnen sturen naar een andere berichtendienst. Ook moeten gebruikers ongevraagde extra geïnstalleerde software kunnen verwijderen.
Boete
Meta diende zijn aanklacht in omdat het bedrijf het niet eens is met het besluit om de strengere regels te laten gelden voor zijn berichtendienst Messenger en zijn marktplaats, meldt persbureau Reuters. TikTok zegt tegen het persbureau zichzelf niet als poortwachter te zien, maar als "de meest capabele uitdager van de meer gevestigde platformbedrijven".
Apple maakte niet bekend waar zijn aanklacht over gaat. Vorige week zeiden ingewijden tegen persbureau Bloomberg dat Apple het besluit om de App Store op te nemen in de DMA aan wil vechten. Ook zou Apple niet willen dat de strengere regels mogelijk ook gaan gelden voor iMessage.
De zes bedrijven krijgen nog een aantal maanden de tijd om aan de nieuwe regels te voldoen. Als zij zich niet op tijd aan de regels houden, riskeren ze een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
5 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Zwitserland en de Verenigde Staten zijn overeengekomen hun handelsgesprekken te versnellen en zijn vastbesloten snel tot een akkoord te komen. Dat heeft de Zwitserse bondspresident Karin Keller-Sutter vrijdag gezegd, zonder een specifiek tijdspad te noemen.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.
8 uur geledenVELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
9 uur geleden