Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple lager door problemen China en aanval Musk

Apple lager door problemen China en aanval Musk

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse technologieconcern Apple is maandag lager geëindigd op Wall Street. De iPhonemaker begon al in de min door sociale onrust en coronalockdowns in China. Tijdens de handelsdag opende Twitter-eigenaar Elon Musk de aanval op Apple en ging het aandeel nog verder omlaag. Ook de algehele stemming op de Amerikaanse aandelenbeurzen was negatief.

Apple verloor 2,6 procent. De onrust bij de grootste iPhone-productielocatie van Apple in China zorgt volgens persbureau Bloomberg mogelijk voor een productiestrop van 6 miljoen apparaten. Veel hangt echter af van hoe snel Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat de fabriek exploiteert, mensen weer aan de lopende band kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen. Die braken afgelopen weekeinde uit.

Daarnaast haalde Elon Musk uit naar Apple dat nauwelijks meer adverteert op Twitter. De miljardair verweet Apple ook censuur en klaagde over de provisie van 30 procent die Apple eist voor verkopen via de App Store. Die kunnen een probleem vormen voor het bedrijfsmodel dat Musk voor Twitter voorziet, met meer inkomsten uit abonnementen.

Olieprijzen

De algehele stemming op Wall Street was eveneens negatief door de zorgen over de situatie in China. De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent lager op 33.849,46 punten. De brede S&P 500 daalde 1,5 procent tot 3963,95 punten en techgraadmeter Nasdaq werd 1,6 procent lager gezet op 11.049,50 punten.

De olieprijzen krabbelden wat op na een verdere daling eerder op de dag door de onrusten in China. Die konden namelijk leiden tot verstoringen van de economie en minder vraag naar olie. Berichten dat de OPEC+ de olieproductie verder zou willen verlagen boden echter wat steun. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent meer waard en kostte 76,68 dollar. Brent-olie werd nog wel 1,2 procent goedkoper en ging voor 82,61 dollar per vat van de hand. ExxonMobil zakte 3 procent en Chevron daalde 2,9 procent.

Amazon

Het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon klom 0,6 procent. Amerikaanse consumenten gaven tijdens koopjesfestijn Black Friday voor een recordbedrag aan onlineproducten uit. De cijfers zijn mogelijk een opsteker voor de retailbedrijven nu de koopkracht van veel consumenten onder druk staat door de hoge inflatie. Het Canadese e-commercebedrijf Shopify steeg 3,4 procent.

Cryptobeurs Coinbase werd 4 procent lager gezet. Beleggers reageerden op de faillissementsaanvraag van cryptofinancier BlockFi. Die had veel banden met het al eerder ten onder gegane FTX.

De euro was 1,0337 dollar waard tegen 1,0380 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Meer uit Financieel

GameStop onderuit op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - GameStop was maandag een opvallende daler op Wall Street na een voor beleggers teleurstellende aandeelhoudersvergadering. Dit kwam vooral doordat de verkoper van videogames geen duidelijkheid bood over de toekomstplannen van het bedrijf tijdens de bijeenkomst die slechts een half uur duurde. Aandelen GameStop sloten de handel met een koersverlies van ruim 12 procent.

2 uur geleden
Russische miljardair klaagt UBS aan om antiwitwasrapporten

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische miljardair Alisher Oesmanov heeft een Duitse dochteronderneming van bankconcern UBS aangeklaagd omdat antiwitwasrapporten volgens hem een illegaal strafrechtelijk onderzoek tegen hem hebben aangewakkerd. Zijn advocaten stellen dat de rapporten van de bank, ingediend van 2018 tot 2022, ten onrechte wijzen op mogelijke verdachte financiële transacties.

5 uur geleden
Softwarebedrijf Adobe voor rechter om te moeilijk opzeggen

SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder FTC daagt softwarebedrijf Adobe voor de rechter om de onduidelijke en hoge annuleringskosten voor diensten van de onderneming, zoals Photoshop. Gebruikers die in het eerste jaar willen opzeggen zijn hier volgens de waakhond soms honderden euro's aan kwijt, terwijl dit bij vergelijkbare bedrijven niets kost.

6 uur geleden
ING voert hogere AEX-index aan na strategie-update

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben ING maandag beloond voor de strategie-update van de bank, voorafgaand aan zijn investeerdersdag in Londen. Het aandeel won 2,9 procent, het meeste van alle fondsen in de AEX-index. De hoofdgraadmeter op het Damrak kreeg er 0,5 procent bij tot 923,12 punten, waarmee het verlies van 0,6 procent van vrijdag bijna helemaal werd goedgemaakt.

6 uur geleden
Winkelketens volgen AH nog niet met extra veiligheidsmaatregelen

DEN HAAG (ANP) - Grote winkelketens komen nog niet met aanvullende veiligheidsmaatregelen in navolging van Albert Heijn. Die supermarktketen kondigde maandag aan dat medewerkers geen naamplaatje meer hoeven te dragen, extra training krijgen over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en dat de regels in de supermarkten zijn uitgebreid.

7 uur geleden
Tegenslag BioNTech: FDA stopt kankeronderzoek om zorgen

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse biotechnologieconcern BioNTech is op een flinke tegenvaller gestuit met een onderzoek naar zijn experimentele behandeling van borst- en longkanker. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft MediLink, de Chinese partner van BioNTech, geïnformeerd dat het onderzoek moet stoppen om veiligheidszorgen.

7 uur geleden
Wall Street begint terughoudend aan kortere handelsweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine koersuitslagen begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de Amerikaanse winkelverkopen, die dinsdag op het programma staan. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in de kooplust van de Amerikaanse consument. Afgelopen vrijdag bleek nog dat het consumentenvertrouwen in de grootste economie ter wereld onverwacht is gedaald, door zorgen bij huishoudens over de inflatie en koopkracht.

9 uur geleden