Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple iets hoger op Wall Street ondanks dreiging EU-boete

Apple iets hoger op Wall Street ondanks dreiging EU-boete

NEW YORK (ANP) - Aandelen Apple gingen maandag aan het begin van de handel op Wall Street iets omhoog. Volgens de Europese Commissie schendt de iPhone-maker met zijn App Store de EU-regels die de macht van grote internetplatforms moeten beteugelen. Als Apple die voorlopige conclusie niet kan weerleggen, dreigt een miljardenboete voor het techbedrijf.

Apple hindert volgens Brussel appontwikkelaars om consumenten naar alternatieve kanalen met aanbiedingen en content te geleiden. Ze mogen van Apple in de App Store klanten bijvoorbeeld niet doorverwijzen naar lagere prijzen buiten Apples appwinkel. Apple blokkeert dat, omdat het bedrijf dan geen of minder commissie opstrijkt. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde daarnaast dat Apple en Facebook-eigenaar Meta mogelijk gaan samenwerken op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Het aandeel won 0,1 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger op 39.236 punten. De bredere S&P 500-index stond een fractie lager op 5462 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 0,1 procent tot 17.667 punten.

Recordniveaus

De New Yorkse beurzen schommelen nog altijd rond recordniveaus. Dat komt vooral door de sterke koerswinsten van grote bedrijven als Nvidia, die profiteren van het optimisme rond AI. Nvidia, dat AI-chips verkoopt en vorige week nog even het waardevolste bedrijf ter wereld werd, zakte in de afgelopen twee handelsdagen echter bijna 7 procent. Maandag ging Nvidia verder omlaag en verloor 3,8 procent. Het aandeel is dit jaar zo'n 160 procent in waarde gestegen.

Beleggers kijken deze week verder vooral uit naar het favoriete inflatiecijfer van de Federal Reserve, dat vrijdag verschijnt. Dat cijfer speelt een grote rol in het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Ook komen pakketbezorger FedEx (plus 1,1 procent) en sportmerk Nike (min 0,1 procent) later deze week met resultaten.

Boeing

Boeing won 0,6 procent. Amerikaanse aanklagers adviseren het ministerie van Justitie dat het Boeing aanklaagt. De vliegtuigbouwer zou de voorwaarden hebben geschonden van een schikking rond twee dodelijke crashes met de geplaagde 737 MAX-toestellen, melden bronnen aan persbureau Reuters. Het ministerie van Justitie moet voor 7 juli beslissen of het Boeing zal vervolgen.

De euro was 1,0703 dollar waard, tegen 1,0693 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 80,65 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 85,18 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

1 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

4 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

5 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

6 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

8 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

9 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

9 uur geleden