Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apple daalt op lager Wall Street door onrust in China

Apple daalt op lager Wall Street door onrust in China

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse technologieconcern Apple stond maandag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. De onderneming is sterk afhankelijk van China voor de productie van zijn apparaten en beleggers maken zich zorgen over de sociale onrust die in dat land is ontstaan over de strenge coronamaatregelen. In grote Chinese steden gingen mensen de straat op om te protesteren tegen het zero-covid-beleid van president Xi Jinping.

Apple verloor 1,4 procent. De onrust bij de grootste iPhone-productielocatie van Apple in China zorgt volgens persbureau Bloomberg mogelijk voor een productiestrop van 6 miljoen apparaten. Veel hangt echter af van hoe snel Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat de fabriek exploiteert, mensen weer aan de lopende band kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen. De fabrikant van elektrische auto's Tesla, die een grote fabriek heeft in Shanghai, daalde 0,7 procent.

De algehele stemming op Wall Street was eveneens negatief door de zorgen over de situatie in China. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent lager op 34.264 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent tot 4009 punten en techgraadmeter Nasdaq werd 0,3 procent lager gezet tot 11.197 punten.

Alibaba

De oliebedrijven gingen omlaag na een daling van de olieprijzen tot het laagste niveau sinds eind vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld en door de onrust in het land zou de vraag naar olie verder kunnen afnemen. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent minder op 74,68 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 81,58 dollar per vat. ExxonMobil zakte 2,8 procent en Chevron daalde 2,5 procent.

Chinese bedrijven met noteringen op Wall Street hadden geen last van de onrust bij beleggers over China. Alibaba en JD.com stegen 1,3 en 1,9 procent.

Amazon

Het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon klom 2,7 procent. Amerikaanse consumenten gaven tijdens koopjesfestijn Black Friday voor een recordbedrag aan onlineverkopen uit. De cijfers zijn mogelijk een opsteker voor de retailbedrijven nu de koopkracht van veel consumenten onder druk staat door de hoge inflatie. Het Canadese e-commercebedrijf Shopify steeg 7,6 procent.

Cryptobeurs Coinbase ging 0,7 procent omhoog. Cryptomunten als bitcoin en ethereum gingen ook omlaag als gevolg van de onrust in China. De cryptomarkten staan al langer onder druk als gevolg van het faillissement van cryptobeurs FTX.

Biogen

Biotechbedrijf Biogen daalde 2,3 procent na de dood van een patiënt die werd behandeld met het experimentele alzheimer-medicijn van het bedrijf.

De euro was 1,0435 dollar waard tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Minister: Credit Suisse zou maandag niet hebben overleefd

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse regering was vorig weekend gedwongen om in te grijpen om Credit Suisse te redden want "de bank zou maandag niet hebben overleefd". Dat heeft de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter tegen de krant Neue Zürcher Zeitung gezegd.

2 uur geleden
Deutsche Bahn: drukker in treinen in aanloop staking maandag

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn ziet dat het zaterdag drukker is in de treinen in aanloop naar de grote vervoersstaking in Duitsland op maandag. Mensen gaan eerder op reis om er zeker van te zijn hun bestemming te bereiken.

3 uur geleden
Duitsland en Brussel leggen ruzie over verbod brandstofauto bij

BRUSSEL (ANP) - Duitsland staakt zijn verzet tegen EU-regels die auto's met een verbrandingsmotor moeten uitbannen. Berlijn en Brussel zijn het eens geworden over het behouden van ruimte voor auto's op duurzame brandstoffen, meldt Frans Timmermans, de klimaatman van de Europese Commissie.

4 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers hebben begrip voor grote staking vervoer

BERLIJN (ANP) - De meeste Duitsers hebben begrip voor de landelijke staking in het vervoer op maandag. Volgens een peiling die het Duitse persbureau dpa liet uitvoeren, zegt 55 procent van de respondenten dat de landelijke staking bij onder meer trein-, tram- en busvervoer en op luchthavens gerechtvaardigd is.

6 uur geleden
Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

12 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

18 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

19 uur geleden