
'App Coronamelder voldoet nog niet aan privacyeisen'
AMSTERDAM (ANP) - De CoronaMelder, de app van het ministerie van Volksgezondheid die gebruikers moet waarschuwen als zij recent in de buurt kwamen van iemand met het coronavirus, voldoet nog niet aan de eisen rondom privacy. Dat stellen onder meer privacy-organisaties Bits of Freedom en Platform Burgerrechten en mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die de app onder de loep namen.
Meer dan veertig experts formuleerden afgelopen april tien uitgangspunten waaraan zo'n app zou moeten voldoen. Hoewel de app volgens de privacy-organisaties technisch goed is ontworpen en er veel aandacht is voor gebruikersgemak en privacy, schiet deze volgens hen toch nog te kort. Zij stellen onder meer dat een randvoorwaarde bij de app zou moeten zijn dat een gebruiker zich na een melding direct kan laten testen. Nu in dat geval slechts wordt geadviseerd tien dagen thuis te blijven, noemen de organisaties de meerwaarde van de app "nihil".
Verder hekelen de organisaties dat het ministerie zich bij de bouw van de app "afhankelijk heeft gemaakt van twee dominante techreuzen", Google en Apple. "Zij bepalen hoe de technologie werkt en hebben daarmee grote invloed op de effectiviteit van de app. Zij bepalen ook wanneer de onderliggende code van de CoronaMelder weer wordt weggehaald", aldus Tijmen Wisman van Platform Burgerrechten.
Dinsdag werd de wet over de app aangenomen in de Eerste Kamer. Komende zaterdag wordt hij landelijk geïntroduceerd.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Met stabiele, structurele financiering kunnen de kosten van de asielopvang in Nederland fors omlaag. Dat schrijft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in de jaarlijkse Stand van de Uitvoering, die woensdag is uitgebracht en wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Door het uitblijven van deze "slimme en degelijke" financiering is de asielopvang nu "onnodig duur, kwetsbaar en inefficiënt" en blijft het COA afhankelijk van tijdelijke noodopvang.
8 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Er zijn woensdagochtend opnieuw problemen op het spoor bij Schiphol. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol rijden fors minder treinen dan normaal door een seinstoring. Dit duurt naar verwachting tot ongeveer 09.15 uur.
33 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is nog zeker tot woensdagochtend 08.45 uur ontregeld. Door een kapotte bovenleiding tussen Gouda Goverwelle en Woerden rijden er veel minder treinen, meldt de NS. ProRail moet bij station Gouda Goverwelle de bovenleiding over een lengte van 200 meter vervangen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie is tot nu toe tevreden over de operatie rond de NAVO-top, zegt commandant Willem Woelders. "We zien dat de beveiligingen lopen, we zien honderden transporten van motorrijders met beveiligers. Dat gaat allemaal conform planning." Volgens Woelders is zeker de helft van alle delegaties dinsdag aan het einde van de middag in het land.
7 uur geledenZUTPHEN (ANP) - Zutphen krijgt toch geen 'dienstencentrum' voor de opvang van asielzoekers. Dat plan leidde vorige maand tot veel onrust, de Gelderse gemeente spreekt van "een continue stroom aan reacties". Daarom gaat de opvang niet door.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De door brand beschadigde stroomkabels langs het spoor bij Schiphol zijn vervangen. Dat meldt ProRail dinsdagavond. Volgens de spoorbeheerder zijn de sporen na de herstelwerkzaamheden rond 22.15 uur weer vrijgegeven en kan het treinverkeer weer worden opgestart.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander noemt het "terecht" dat er binnen de NAVO wordt gepleit voor "evenwicht in de financiële bijdragen van de partners binnen het bondgenootschap". Dat zei hij in zijn toespraak op paleis Huis ten Bosch tijdens het diner voor staatshoofden en regeringsleiders die deelnemen aan de NAVO-top.
9 uur geleden