Apotheken vragen overheid om geld voor hoger loon medewerkers
LEIDSCHENDAM (ANP) - De apotheken in Nederland vragen de overheid om extra geld, zodat ze in staat zijn de salarissen van hun medewerkers te verhogen. Die dreigen te staken, eerst regionaal en daarna landelijk. Twee organisaties van werkgevers, de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA), zeggen dat ze begrip hebben voor de acties en spreken van een noodsignaal.
De werkgeversorganisaties hadden in mei een beroep gedaan op de toenmalige minister Pia Dijkstra (Medische Zorg). Vorige maand volgde ook al een oproep aan de nieuwe minister Fleur Agema (Volksgezondheid). "De lonen voor apotheekmedewerkers zijn minder gestegen dan in ziekenhuizen, bij assistenten van huisartsen en minder dan de inflatie", stellen de organisaties. Ook zijn apotheekmedewerkers volgens hen meer tijd kwijt aan het vinden van oplossingen voor tekorten aan medicijnen, terwijl die kosten niet worden vergoed.
ASKA en WZOA melden ook dat apotheken de lonen van medewerkers meer hebben laten stijgen dan hun eigen inkomsten toenamen, terwijl zorgverzekeraars en de overheid zouden hebben bezuinigd. "Als de minister niet ingrijpt dan zal het falende systeem de apotheekzorg blijvende schade toebrengen."
Onverstandig
FNV en CNV vinden dat de werkgevers zich verschuilen achter de minister. "Het geld is er wel, werkgevers willen het alleen niet uitgeven aan hun personeel", verklaarden ze eerder. Een CNV-woordvoerder herhaalt die boodschap maandag: "Ze bieden 2 procent loonsverhoging. Ze moeten de hand in eigen boezem steken en beseffen dat dat bod veel te laag is. Als je dit soort cao's wil afsluiten, moet je niet raar opkijken dat mensen uit de sector vertrekken. Het is onverstandig van ze om zo laag te gaan zitten."
De apotheekmedewerkers willen 8 procent meer loon en betere arbeidsomstandigheden. Om die eisen kracht bij te zetten, begonnen ze vorige week met stiptheidsacties. Ze hielden heel stipt hun pauzes. Ook gingen de apotheken exact op tijd open, niet eerder, en sloten ze ook weer precies op de sluitingstijd. Op maandag gingen de vakbonden een stap verder en begonnen de regionale acties. In Katwijk, Rijnsburg, Lisse en Valkenburg legden de medewerkers van tien apotheken het werk neer. De bonden willen nog niet zeggen wanneer en waar de volgende regionale actie is.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.
55 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.
22 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Als de zogenoemde Nederlandse Kankeragenda uitpakt zoals de deelnemende organisaties haar hebben opgesteld, kan dat in de periode tot en met 2045 minstens 120.000 kankerdiagnoses schelen. Dan moet het aantal rokende volwassenen in Nederland in 2032 wel naar 5 procent zijn gedaald en niemand meer met de gewoonte beginnen, zoals in de agenda staat.
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar twee Amerikaanse wetenschappers: Victor Ambros en Gary Ruvkun. Ze krijgen de zeer prestigieuze prijs voor hun ontdekking van zogeheten microRNA, minuscule moleculen die een belangrijke genetische rol spelen, ook bij mensen.
2 dagen geledenDORDRECHT (ANP) - Regenwormen lijken de belangrijkste oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in de eieren van hobbykippen uit de buurt van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Dat concludeert advies- en ingenieursorganisatie Arcadis na onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht. In kippeneieren uit de regio Zuid-Holland Zuid is vooral PFOS aangetroffen, een stof die onder de verzamelnaam PFAS valt, maar voor zover bekend nooit is gebruikt door chemiebedrijf Chemours en voorganger DuPont.
2 dagen geleden