Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apotheken beginnen estafettesluiting in de ochtenden

Apotheken beginnen estafettesluiting in de ochtenden

MAARSSEN (ANP) - Een aantal apothekers in dienst van de organisatie BENU, onderdeel van Brocacef, sluit met ingang van nu in estafette de deuren gedurende de ochtenden. Ze willen een eigen cao, met goede afspraken over indexatie, betaling, personeelsvoorziening en vervangingsregelingen.

De actievoerders van de drie jaar oude vakbond in kwestie, de VVBA, voelen zich niet serieus genomen. Na acties in het najaar van 2022 waren de onderhandelingen met de BENU-directie weer heropend, maar ook dat heeft naar de zin van de apothekers te weinig opgeleverd.

Intussen is de werkdruk erg hoog, zeggen ze, mede omdat er "vaak onvoldoende gekwalificeerd personeel" kan worden binnengehaald. "De kwaliteit van de zorg is nu in het geding", vreest de bond. De BENU zegt net als zoveel bedrijfstakken inderdaad met een personeelstekort te kampen, maar de gevolgen juist nog een beetje te kunnen beperken door centralisatie van werkzaamheden.

Alleen ochtenden dicht

Intussen praat de BENU met de ondernemingsraad gewoon over de beloningen, aldus de woordvoerster. Volgens de BENU kunnen hun apothekers voor indexatie de cao apotheken of anders de Brocacef-cao volgen. Het bedrijf wil "niet nog een cao" erbij.

Ongeveer een derde van de 260 bij de bond aangesloten apothekers doet mee, aldus de zegsman van de VVBA. Maar omdat ze de patiƫnten niet in de kou willen laten staan, gaan ze alleen de ochtenden dicht. Wel zijn ze dan ook nog beschikbaar voor spoedleveringen.

De actie duurt vooralsnog tot en met 24 februari.

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

16 uur geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

16 uur geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

18 uur geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

19 uur geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

23 uur geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

2 dagen geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

2 dagen geleden