Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apotheken beginnen estafettesluiting in de ochtenden

Apotheken beginnen estafettesluiting in de ochtenden

MAARSSEN (ANP) - Een aantal apothekers in dienst van de organisatie BENU, onderdeel van Brocacef, sluit met ingang van nu in estafette de deuren gedurende de ochtenden. Ze willen een eigen cao, met goede afspraken over indexatie, betaling, personeelsvoorziening en vervangingsregelingen.

De actievoerders van de drie jaar oude vakbond in kwestie, de VVBA, voelen zich niet serieus genomen. Na acties in het najaar van 2022 waren de onderhandelingen met de BENU-directie weer heropend, maar ook dat heeft naar de zin van de apothekers te weinig opgeleverd.

Intussen is de werkdruk erg hoog, zeggen ze, mede omdat er "vaak onvoldoende gekwalificeerd personeel" kan worden binnengehaald. "De kwaliteit van de zorg is nu in het geding", vreest de bond. De BENU zegt net als zoveel bedrijfstakken inderdaad met een personeelstekort te kampen, maar de gevolgen juist nog een beetje te kunnen beperken door centralisatie van werkzaamheden.

Alleen ochtenden dicht

Intussen praat de BENU met de ondernemingsraad gewoon over de beloningen, aldus de woordvoerster. Volgens de BENU kunnen hun apothekers voor indexatie de cao apotheken of anders de Brocacef-cao volgen. Het bedrijf wil "niet nog een cao" erbij.

Ongeveer een derde van de 260 bij de bond aangesloten apothekers doet mee, aldus de zegsman van de VVBA. Maar omdat ze de patiënten niet in de kou willen laten staan, gaan ze alleen de ochtenden dicht. Wel zijn ze dan ook nog beschikbaar voor spoedleveringen.

De actie duurt vooralsnog tot en met 24 februari.

Meer uit Gezond

Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

6 uur geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

8 uur geleden
Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

1 dag geleden
Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

4 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

4 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

4 dagen geleden
Groot actieplan moet resistentie tegen antibiotica terugdringen

DEN HAAG (ANP) - Nederland introduceert een Nationaal Actieplan Antimicrobiële Resistentie voor de periode tot en met 2030. Antimicrobiële resistentie betekent dat infecties moeilijker te behandelen zijn, doordat antibiotica niet goed meer aanslaan. Dat komt doordat ze te veel en onjuist worden toegepast. Het is een wereldwijd probleem dat volgens de Rijksoverheid jaarlijks 700.000 levens kost.

5 dagen geleden