Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apologie Willem van Oranje niet bij 'geboortepapieren' Nederland

Apologie Willem van Oranje niet bij 'geboortepapieren' Nederland

DEN HAAG (ANP) - De Apologie van Willem van Oranje uit 1580 komt niet in de permanente tentoonstelling van het Nationaal Archief in Den Haag waar de 'geboortepapieren' van Nederland worden getoond. Dat meldt minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) aan de Tweede Kamer.

De expositie komt er op aandringen van regeringspartijen VVD en CDA. Die hopen het historisch democratisch bewustzijn te vergroten met de expositie. De regeringspartijen zien naast de Unie van Utrecht en het Plakkaat van Verlatinghe de Apologie als sleutelstukken in de geschiedenis van ons land.

Maar het Nationaal Archief heeft volgens de minister na overleg met historici besloten de Apologie niet op te nemen in de nieuwe presentatie omdat het om een propagandageschrift gaat. Het document maakt ook geen onderdeel uit van de collectie van het Nationaal Archief. In het pamflet verdedigt Willem van Oranje zich tegen de ban die de Spaanse koning Filips II, destijds heer van de Nederlanden, over hem had uitgesproken.

Nieuwe opstelling

De Unie van Utrecht (1579) en het Plakkaat van Verlatinghe (1581) komen wel in de expositie, omdat zij kunnen worden beschouwd als documenten van officiële organen. De stukken speelden een cruciale rol in de opstand tegen de Spanjaarden.

"Het is de eigen verantwoordelijkheid van het Nationaal Archief om presentaties vorm te geven en het archief is daarin onafhankelijk binnen de gestelde kaders van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Archiefwet", aldus de minister. Ze steunt de keuzes van het Archief. De nieuwe opstelling is vanaf november te zien.

Meer uit Binnenland

Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

30 minuten geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

4 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

5 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

5 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

10 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

11 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

11 uur geleden