Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

APG en Canadese OMERS Infrastructure nemen Groendus over

APG en Canadese OMERS Infrastructure nemen Groendus over

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenuitvoerder APG en het Canadese OMERS Infrastructure nemen samen het duurzame energiebedrijf Groendus over van investeringsmaatschappij NPM Capital. Pensioenuitvoerder APG doet de investering uit naam van pensioenfondsklant ABP. OMERS Infrastructure belegt namens OMERS, een van de grootste pensioenfondsen in Canada.

Een overnamesom werd door de partijen niet gegeven. Groendus is in maart 2021 ontstaan uit een fusie van zes gespecialiseerde bedrijven actief in onder andere zonneprojecten, slimme meetdiensten en duurzame energieoplossingen. Met een team van 130 mensen werkt de organisatie vanuit Utrecht.

Groendus heeft een klantenbestand van ruim 4000 bedrijven, gemeenten en instellingen en heeft tot nu toe 170 miljoen Wattpiek (MWp) aan zonnevermogen en 12.000 slimme energiemeters geïnstalleerd. Het bedrijf heeft al meer dan 300 zonnecentrales in Nederland gebouwd en wil dit aantal stevig uitbreiden. Daarnaast wil Groendus klanten steeds meer verduurzamingsoplossingen bieden, zoals slim laden en batterijopslag.

De overname luidt volgens topman René Raaijmakers van Groendus een nieuwe fase in voor het bedrijf. "Met de investeringskracht en langetermijnvisie van deze pensioenfondsen kunnen we onze inspanningen vergroten en versnellen om daarmee onze diensten voor onze klanten nog verder uit te bouwen."

Jan-Willem Ruisbroek, hoofd investeringsstrategie infrastructuur bij APG stelt de investering in Groendus te zien als "een zeldzame kans om bij te dragen aan het versnellen van de Nederlandse energietransitie". Voor het Canadese OMERS is het de eerste infrastructuurinvestering in Nederland.

Meer uit Financieel

Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

27 minuten geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

28 minuten geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

PARIJS (ANP) - De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

2 uur geleden
Prijzen 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen.

2 uur geleden
Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

10 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

11 uur geleden