Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

Het apenpokkenvirus is heel besmettelijk, maar de ziekte verloopt bij de meeste mensen vrij mild. Ze kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben.

In de afgelopen weken was het virus al vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Onder de apenpokkenpatiënten zijn opvallend veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.

Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Het is niet bekend of de eerste patiënt in Nederland onlangs in Afrika is geweest. Veel patiënten in andere landen zijn niet in Afrika geweest. Bovendien hebben ze vaak geen contact met elkaar gehad, de besmettingen lijken los van elkaar te staan. Dat baart deskundigen zorgen.

Volgens Jaap van Dissel gaat het bij het apenpokkenvirus niet om een geslachtsziekte. "Het is geen klassieke soa", aldus de RIVM-baas tegen RTL Nieuws. Wel zegt hij dat "intensief lichamelijk contact over het algemeen nodig is om het te doen overdragen". Maar los daarvan kan het virus zich volgens hem ook "op de meer klassieke wijze" verspreiden.

De algemene vaccinatie tegen pokken geeft ook bescherming tegen het apenpokkenvirus. Maar of zo'n vaccin wordt ingezet is nog niet zeker, zegt Van Dissel. "Dat zou kunnen. Maar zo ver, voor de duidelijkheid, zijn we nog niet. We willen eerst het probleem weten. We willen weten wat vanuit het buitenland de risico's zijn op overdracht." Dat zo'n vaccinatiebeleid er op enig moment komt, sluit hij niet uit. "In ieder geval hebben we er desnoods de vaccins voor", aldus de RIVM-baas tegen RTL Nieuws.

De Belgische viroloog Marc Van Ranst zegt tegen RTL Nieuws: "We zitten een beetje op onbekend terrein omdat de uitbraak ongewoon is. Dus op dit moment is het te vroeg om daar veel over te speculeren." Op de vraag van tv-programma Nieuwsuur vrijdagavond of Van Ranst zich zorgen maakt, zei hij: "Dit gaat afhangen van wat er de komende dagen en weken gebeurt. We moeten proberen dit onder controle te krijgen. Normaal gezien lukt dat bij zulke uitbraken wel."

Als belangrijkste remedie noemt Van Ranst dat mensen getoond wordt hoe het letsel door het virus eruitziet. "Wanneer men dan het letsel bij zichzelf ziet dan kan men dat laten vaststellen. Wanneer die mensen dan in isolatie gaan en er geen andere gevallen meer uitkomen, dan kan je zoiets wel oplossen", aldus de viroloog tegen Nieuwsuur.

Meer uit Binnenland

Aantal positieve coronatests loopt op tot meer dan 6000

BILTHOVEN (ANP) - De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen gaat door. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend hebben de testlocaties 6276 besmettingen aan het licht gebracht. Voor het eerst sinds 12 april zijn er meer dan 6000 positieve tests in een dag. Het werkelijke aantal kan hoger zijn, omdat positieve zelftests niet worden meegerekend.

1 minuut geleden
Aanhoudingen na boerenacties Oost-Nederland om poging doodslag

DEN HAAG (ANP) - De tien verdachten die woensdag in Oost-Nederland zijn aangehouden na de boerenacties op dinsdag, zijn door de politie gearresteerd vanwege openlijke geweldpleging, het blokkeren van de snelweg en poging tot doodslag. Dat meldt het politiekorps woensdagmiddag.

29 minuten geleden
Brandweer noemt protestbranden gevaarlijk voor iedereen

ARNHEM (ANP) - Gebruik nooit vuur om een statement af te geven. Daarmee brengen brandstichters zichzelf, de omgeving en hulpverleners in gevaar. Dat zegt Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland over de branden die demonstrerende boeren her en der stichten.

57 minuten geleden
Eis ruim 26 jaar cel tegen hoofdverdachte afpersing fruithandel Hedel

ARNHEM (ANP) - In de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel is woensdag 26 jaar en 7 maanden celstraf geëist tegen hoofdverdachte Ali G. De 37-jarige man uit Naarden heeft volgens de aanklager geprobeerd de fruitimporteur af te persen na de vondst van 400 kilo cocaïne tussen de bananen. Daarna zou hij diverse mannen hebben aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf.

58 minuten geleden
Boeren roepen op tot acties bij luchthavens maandag

DEN HAAG (ANP) - Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen." De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport.

1 uur geleden
Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

DEN HAAG (ANP) - Er zijn in Oost-Nederland woensdag tien mensen aangehouden na de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in de regio escaleerden. De korpsleiding van de politie meldt dit, zonder te specificeren om wat voor vergrijpen het gaat. Wel is duidelijk dat er een groot opsporingsteam aan de slag is en dat de politie meer arrestaties verwacht.

1 uur geleden
A1 bij Oldenzaal dicht door boerenactie met zeker 50 trekkers

HENGELO (ANP) - Een aantal actievoerders heeft met trekkers het begin van de A1 in de buurt van OIdenzaal geblokkeerd. Het gaat om de weg vanaf de Duitse grens richting Hengelo. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat gaat het om "minimaal vijftig trekkers". Op beeld van RTV Oost is te zien dat op de vluchtstrook ook een voertuig staat en dat in de berm mest is gelegd, waardoor deze ook geblokkeerd is.

1 uur geleden