Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apenpokken rukken op in Engeland

Apenpokken rukken op in Engeland

LONDEN (ANP/RTR) - De apenpokken rukken snel op in Engeland, waar ruim drie weken geleden het eerste geval in Europa werd vastgesteld. Het zijn er 71 meer dan vorige week. Inmiddels zijn 179 gevallen in Engeland en de rest van Groot-Brittannië geregistreerd.

Ook in andere landen zijn veel meer gevallen van de virusziekte, zoals in Duitsland. Nadat daar de teller een tijdje op vijf stond, is het aantal opgelopen naar ruim twintig. In Nederland zijn tot nu toe 26 besmettingen officieel bekend, een verdubbeling sinds vorige week. In Spanje gaat het inmiddels om 120 gevallen, in Portugal om 96.

Sommige landen zijn overgegaan tot vaccinatie van personen die nauw contact hadden met geïnfecteerden, zoals Engeland en Frankrijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) acht een pandemie zoals bij het coronavirus onwaarschijnlijk, maar roept landen wel op maatregelen te nemen om verspreiding zo snel mogelijk in te dammen.

Griepachtige symptomen

De doorgaans milde ziekte veroorzaakt griepachtige symptomen en blaasjes op de huid. Het virus raakt nu vooral mannen die seks hebben met mannen. Maar de WHO vindt dat geen reden om deze zomer gayprides te mijden. Volgens de organisatie is het belangrijk steun te betuigen. Het lijkt erop dat besmetting vooral binnen plaatsvindt bij grote feesten, in sauna's en in nachtclubs.

Besmette personen dienen zich af te zonderen totdat ze zijn genezen, in de regel een kwestie van meerdere weken.

Meer uit Buitenland

VS: onderhandelingen over staakt-het-vuren Gaza in impasse

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de Verenigde Staten zijn de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor beland. Dat de laatste onderhandelingsronde niet succesvol was, is "zeer betreurenswaardig", zei veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis John Kirby vrijdag.

5 minuten geleden
Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

WASHINGTON (ANP) - Volgens een rapport dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag naar het Congres stuurde heeft Israël mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Maar het vond onvoldoende bewijs van zulke schendingen om de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël te pauzeren of te stoppen.

3 uur geleden
Aarde getroffen door sterkste zonnestorm sinds 2003

SILVER SPRING (ANP) - De aarde ervaart haar eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003, heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) vrijdag gezegd. Volgens de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie is de zonnestorm er een van niveau 5, een niveau dat wordt omschreven als "extreem".

4 uur geleden
Colombiaanse president verzoekt ICC om aanhouding Netanyahu

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft het Internationaal Strafhof (ICC) opgeroepen een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Netanyahu zal de genocide niet stoppen", schreef Petro op X. Hij suggereerde ook dat de VN-Veiligheidsraad een vredesmacht zou moeten overwegen voor de Gazastrook.

6 uur geleden
Politie betrokken bij onderzoek naar incident rond Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De politie van Malmö is betrokken bij het onderzoek naar het vermeende incident rond Joost Klein. Dat bevestigt de politie aan de Zweedse omroep SVT.

6 uur geleden
Trump-adviseur Bannon wacht celstraf na verlies hoger beroep

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans federaal hof van beroep heeft de veroordeling bevestigd van Steve Bannon, een voormalige topadviseur van oud- president Donald Trump. Dat betekent dat een hem eerder opgelegde gevangenisstraf van vier maanden nu kan worden uitgevoerd.

13 uur geleden
Poetin kiest voor stabiliteit en houdt Misjoestin aan als premier

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin houdt Michail Misjoestin aan als premier. De Doema heeft de benoeming van Poetins bondgenoot goedgekeurd.

15 uur geleden