Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Apenpokken rukken op in Engeland

Apenpokken rukken op in Engeland

LONDEN (ANP/RTR) - De apenpokken rukken snel op in Engeland, waar ruim drie weken geleden het eerste geval in Europa werd vastgesteld. Het zijn er 71 meer dan vorige week. Inmiddels zijn 179 gevallen in Engeland en de rest van Groot-Brittannië geregistreerd.

Ook in andere landen zijn veel meer gevallen van de virusziekte, zoals in Duitsland. Nadat daar de teller een tijdje op vijf stond, is het aantal opgelopen naar ruim twintig. In Nederland zijn tot nu toe 26 besmettingen officieel bekend, een verdubbeling sinds vorige week. In Spanje gaat het inmiddels om 120 gevallen, in Portugal om 96.

Sommige landen zijn overgegaan tot vaccinatie van personen die nauw contact hadden met geïnfecteerden, zoals Engeland en Frankrijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) acht een pandemie zoals bij het coronavirus onwaarschijnlijk, maar roept landen wel op maatregelen te nemen om verspreiding zo snel mogelijk in te dammen.

Griepachtige symptomen

De doorgaans milde ziekte veroorzaakt griepachtige symptomen en blaasjes op de huid. Het virus raakt nu vooral mannen die seks hebben met mannen. Maar de WHO vindt dat geen reden om deze zomer gayprides te mijden. Volgens de organisatie is het belangrijk steun te betuigen. Het lijkt erop dat besmetting vooral binnen plaatsvindt bij grote feesten, in sauna's en in nachtclubs.

Besmette personen dienen zich af te zonderen totdat ze zijn genezen, in de regel een kwestie van meerdere weken.

Meer uit Buitenland

Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

1 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

2 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

2 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

3 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

3 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

3 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

4 uur geleden